NEWS
HALF MARATON S

Funtana: Vlasnici karavan-depoa traže »treću tablicu« i odmorišta za kampere

26.02.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Funtana: Vlasnici karavan-depoa traže »treću tablicu« i odmorišta za kampere
877GO181796.jpg

Istarski vlasnici depoa za smještaj karavana i kamp prikolica osnovali su krajem prošlog tjedna sekciju kamp servisa pri Kamp udruženju Hrvatske. Na osnivačkoj skupštini u konobi »Bare« okupilo se pedesetak zainteresiranih, od kojih trideset vlasnika depoa koji su za predsjednika sekcije izabrali Adriana Ukušića. U izvršnom odboru su, uz Ukušića (za područje Poreča, Funtane i Vrsara), Kristian Benčić (Umag i Novigrad), Daniel Brunetti (Rovinj), Edvard Kirac (Pula) i Igor Šumberac (Labin). Sekcija će raditi prema Statutu KUH-a, a prvi problem s kojim će se hitno uhvatiti ukoštac je dobivanje »treće tablice« za prijevoz neregistriranih prikolica od autokampova do depoa i natrag, te otvaranje odmorišta za kampere.

– Već je za početak ovog tjedna dogovoren sastanak u Centru za vozila Hrvatske i Institutu za vozila na kojem ćemo pokušati pronaći kvalitetan način ishodovanja »treće tablice«, rekao je Ukušić. Velik je interes iskazan za otvaranje odmorišta za kampere, pa će kontaktiranjem s nadležnim ministarstvom nastojati ubrzati rješavanje tih zahtjeva.

– Činjenica je da je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka odredilo minimalne uvjete i oni su ugrađeni u zakon, ali je on neprovediv. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja zahtijeva da zemljište bude urbanizirano i za odmorište ishodovane lokacijska i građevinska dozvola, a jedinice lokalne samouprave takvu mogućnost nisu predvidjele u svojoj prostornoplanskoj dokumentaciji, naglasio je Ukušić. On smatra da nije realno tražiti te dozvole jer se otvaranjem odmorišta zemljište ne devastira – dovoljno je urediti ga i uvesti agregat za električnu energiju, spremište za vodu i kemijski WC.

– Broj turista koji putuju kamperom sve je veći, a kod nas jednostavno nemaju gdje privremeno stati, na najviše dva ili tri dana, posebno izvan ljetne sezone, rekao je Ukušić.

Posredstvom sekcije nastojat će ugovoriti bolje uvjete osiguranja depoa, suprotstaviti se nelojalnoj konkurenciji i pronaći kompromisno rješenje za carinjenje prikolica stranaca, odnosno boravak strane robe na teritoriju Republike Hrvatske.

– Smatramo da bi trebalo ukinuti uredbu o obaveznom izlasku iz zemlje nakon najviše 24 mjeseca te oznaku »strana roba« koju u protivnom treba cariniti. Mi svake godine predajemo popis carinske robe na graničnom prijelazu, pa bi se možda to moglo zamijeniti prijavljivanjem dvaput godišnje, napomenuo je Ukušić.

Direktorica porečkog ureda KUH-a Ondina Žužić upoznala je s radom tog udruženja okupljene vlasnike depoa. Prema dostupnim podacima, na području Istre ima oko devedeset vlasnika karavan-depoa, u što su uključene i marine, dok je privatnih depoa pedesetak

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email