NEWS
valfresco

Funtana: Okućnice prodavane u interesu mještana

14.10.2006. 00:00; Učitavanja: 54; Početna / Novosti / Okolne općine / Funtana: Okućnice prodavane u interesu mještana
691GO159374.jpg

Podsjećamo da se sve to događa dvadesetak dana prije izbora u novoosnovanoj općini Funtana. Na konferenciji su govorili predsjednik ogranka Eugen Fabris, njegov zamjenik Franko Cukola, predsjednik vrsarskog Općinskog vijeća Marin Tonković te predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Poreštine Marin Grgeta.

Tonković je kazao da su u tim člancima iznesene »netočnosti i poluistine«, što je u nekoliko navrata ponovio i Grgeta. Naime, Tonković je mišljenja da prodajom nekoliko parcela za formiranje okućnica nije učinjena nikakva šteta budućoj općini, kako tvrdi Barišić, već da je naprotiv to bilo u interesu mještana. Dodao je da je tijekom 2002. i 2003. godine Općina Vrsar sklopila 76 ugovora o kupoprodaji parcela u svrhu formiranja okućnica te da je jedan sklopljen i sa samim Tomislavom Barišićem, koji sada to isto kritizira. Tonković je kazao i da su parcele koje Barišić spominje prodane dvjema obiteljima lošijeg imovinskog stanja, koje će plaćati obročno, iz čega proizlazi da će samo mali dio tog novca sjesti na račun zajedničke općine, dok će se većina sliti u blagajnu nove općine nakon izbora 12. studenog.

Funtanjanski IDS-ovci tvrde i da nije točno da Općina Vrsar nije zainteresirana za kupnju prizemlja zgrade u Funtani u kojoj se nalaze mjesni TZ, pošta, ambulanta i prostorije Mjesnog odbora, a koju vlasnik rovinjska Adris grupa ovih dana prodaje putem javnog natječaja, iako je načelnik Franko Štifanić prije nekoliko dana kazao da se Općina neće javiti na natječaj (otvoren do 23. listopada) jer to nije predviđeno proračunom, već će pronaći neko drugo rješenje. Naime, nakon što je procijenjeno da bi te prostorije zadovoljile potrebe mještana, TZ Funtana i Općina su sredinom 90-ih godina pregovarale s vlasnikom, tadašnjom Anitom, da im ustupi prizemlje, a u zamjenu su im ponudili zemljište za izgradnju bazena na Koversadi. Ta zamjena ipak nije realizirana, te do danas nije jasno jesu li i kako to međusobno uredili.

Poglavarstvo je ipak na osnovi tih dogovora dalo zeleno svjetlo i potporu TZ-u za radove i ulaganja, te se tamo do danas obavljaju navedene aktivnosti. Tonković je kazao da novčana potpora koju je Općina Vrsar dala TZ-u za ulaganja nije bila »mala«, kako tvrdi direktor TZ-a Čoga, već se radi o 750 tisuća kuna. Lokalni IDS i TZ ipak su složni u jednome, a to je da je ta zgrada bila zapuštena kad su je dobili na korištenje. Smatraju i da kvadratura i cifre kojima Adris grupa barata u natječaju nisu realni jer nisu uzeta u obzir njihova ulaganja.

D.Bn., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S