NEWS
VALAMAR-S-sezona

Financiranjem udruga u poljoprivredi valorizirat će se Porečka rosulja i promovirati pčelarstvo i pčelinji proizvodi u zdravlju građana

Kovač, Peršurić, Barac
29.03.2023. 18:36; ; Početna / Gospodarstvo / Financiranjem udruga u poljoprivredi valorizirat će se Porečka rosulja i promovirati pčelarstvo i pčelinji proizvodi u zdravlju građana

U Poreču je održano potpisivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva koje djeluju u području poljoprivrede za 2023. godinu. Grad Poreč-Parenzo je, kao i posljednje četiri godine, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva.  Ukupno je 32.517,09 eura (245.000,00 kuna) dodijeljeno udrugama – pčelara „Nektar“ Poreč za promidžbu značaja pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju ljudi i udruzi AGRO POREČ, za redovni rad.

Kako je rekao gradonačelnik Loris Peršurić na potpisivanju, Poreč je grad turizma, ali i grad poljoprivrede.

Nastavljamo s ulaganjem u razvoj poljoprivrede i podrškom brojnih poljoprivrednika putem udruga. S obzirom na to da je poljoprivreda važna djelatnost u našem gradu, svake godine povećavamo iznos za tu namjenu. Podrška Grada tu ne staje, mi naše udruge pratimo kroz većinu aktivnosti, ova sredstva se odnose na projekte i aktivnosti koje provodimo u zajedničkoj suradnji, rekao je Peršurić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić, podsjetila je da osim udruga u poljoprivredi, Grad izdvaja značajna sredstva i za druge namjene, a sve usko povezano s poljoprivredom. To su razni projekti Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča kao što je vrlo uspješni projekt „Upiši poljoprivrednu školu“, zatim sufinanciranje rada Domeće web tržnice i županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i javnog turizma Istre kroz koji se redovito poljoprivrednici apliciraju i dobivaju kreditna sredstva po povoljnijim uvjetima.  – Našim se poljoprivrednicima pomaže i na način da ih se redovito informira, kroz organizaciju informativnih dana za poljoprivrednike, organizira se Sajam poduzetništva kada poljoprivrednici imaju mogućnost izlaganja svojih proizvoda i takve će se aktivnosti nastaviti i nadalje, a razmatraju  se i druge mogućnosti podrške poljoprivredi, rekla je Mičetić.

Tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac podsjetio je na razne aktivnosti koje provode, od savjetovanja, edukacija, distribucije sadnog materijala i promidžbe. Udruga Agro Poreč će u 2023. godini dodijeljena sredstva utrošiti za nastavak aktivnosti kao što su savjetovanje svojih članova poljoprivrednika, održavanje predavanja, pokaznih vježbi i prezentacija, organizacija posjeta poljoprivrednim sajmovima te izlaganje na sajmu Vinistra, organizacija susreta maslinara i vinara, organizacija nabave i podjele sadnog materijala, promocija i zastupanje integriranog pristupa poljoprivrednoj proizvodnji, te pomoć poljoprivrednicima pri prelasku na bio/eko proizvodnju. Udruga nastavlja raditi na projektu „Gospodarska valorizacija sorte maslina Porečka rosulja“ kao i suorganizirati razne manifestacije. Ove godine po prvi puta planira se i organizacija sajma vina i maslinovog ulja u predsezoni i posezoni u centru Poreča.

U okviru projekta „Značaj pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda u zdravlju građana“ Udruga pčelara Nektar će u 2023. godini raditi na prikupljanju i ocjenjivanju uzoraka medova (laboratorij i senzorika), tiskati bojanku „Ape Urbana – Urbana pčela“ za djecu, te organizirati manifestaciju Mjesec meda i mednih delicija. Nastaviti će s provedbom raznih aktivnosti promicanja pčelarstva, te sa organizacijom humanog prikupljanja rojeva pčela u gradskim sredinama i u prirodi, rekao je Ivan Kovač, predsjednik udruge Nektar.  

Proglašeni najbolji medovi manifestacije Apis Histrica

Kovač je podsjetio kako je Udruga Nektar zajednički s Gradom Porečom-Parenzo i Upravnim odjelom za gospodarstvo i EU fondove pripremala i provodila EU projekte, pa su tako prošle godine u rujnu održali 1. Regionalnu konferenciju o kvaliteti pčelinjih proizvoda, namijenjenu svima koji se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda, kao i svima koji med vole konzumirati. Tijekom dva dana trajanja konferencije, na istoj su se okupili brojni sudionici s ciljem izmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva, a održano je i ocjenjivanje medova pod nazivom „Apis Histrica“ kao izravni doprinos članova Udruge Nektar za podizanje kvalitete meda. U sklopu manifestacije API Poreč prikupljeno je 25 uzoraka medova s područja Istre. Čak 15 medova ocijenjeno je zlatnom diplomom (90-100 bodova), 9 srebrnom (80-90 bodova) i 1 brončanom (80 i ispod bodova), a šampionima su proglašeni bagremov med Ilana Žikovića iz Višnjana, medun Petra Banka iz Baderne i cvjetni med Roberta Starčića iz Poreča. Uzorci meda predavani su na lanjskoj manifestaciji Apis Histrica , a metoda senzornog ocjenjivanja je kvantitativno deskriptivna metoda ocjenjivanja kvalitete meda Hrvatske udruge senzornih analitičara meda od 100 bodova uz korištenje jednog do dvije vrste senzornih obrazaca.  Dodjela diploma održana je prošli tjedan, a Kovač je ovom prilikom rekao kako građani Istre mogu biti sigurni da od naših medara kupuju med vrhunske kvalitete, te najavio u ovoj godini novo raspisivanje poziva za ocjenjivanje meda Apis Histrica 2023.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email