NEWS
valfresco

Ervinu Matiću uručeno godišnje priznanje Zajednice tehničke kulture Pula

matic-nagrada
25.04.2019. 12:15; Učitavanja: 126; Početna / Gospodarstvo / Ervinu Matiću uručeno godišnje priznanje Zajednice tehničke kulture Pula

Na godišnjoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Pula održanoj 24. Travnja  2019.g. u sjedištu Zajednice tehničke kulture Pula F.Glavinića 1 uručena su  priznanja najuspješnijim članovima Zajednice tehničke kulture Pula za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u 2018. godini. Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovali su: dobitnici priznanja, članovi Skupštine i Nadzornog odbora ZTK Pula i predstavnici udruženih udruga.

Nagrade ZTK-Pula    postale su tradicionalni znak pažnje najistaknutijim pojedincima, a ove godine primilo je 4 istaknutih  pojedinaca  godišnju nagradu  te 1   Nagrada za životno djelo Pula . Oni su ove i svih proteklih godina svojim radom promicali tehničku kulturu. Nagrade su uručili predsjednik Zajednice Vrbanac Darko i  Anton Pletikos  tajnik Zajednice čestitavši im na postignutim rezultatima i uspjehu , poželjevši da i dalje uspješno ostvaruju velike rezultate u svojoj aktivnosti.

Među dobitnicima godišnjeg priznanja za 2018. g bio je ERVIN MATIĆ član Društva inovatora Pula kojemu je dodijeljeno godišnje priznanje koje Zajednica tehničke kulture Pula dodjeljuje za:

 • – izuzetan doprinos u razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, posebno mladih, putem izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u tehničkim i drugim znanstvenim područjima, kojima se razvijaju sposobnosti, znanja i vještine za znanstveno tehničko i radno stvaralaštvo, te ostvaruje znanstveno i tehničko opismenjivanje, osposobljavanje i usmjeravanje za izbor znanstvenih i tehničkih zanimanja, za nesebičan trud i doprinos pojedinca u razvoju tehničke kulture u tekućoj godini.
  – razvoj i unaprjeđenje inventivnog rada,
  – tehničkog stvaralaštva i tehničkog amaterizma,
  – za izuzetne rezultate ostvarene u tehničko-kulturnim, tehničko-sportskim i drugim područjima tehničke kulture, te u razvitku udruga tehničke kulture, za širenje znanstvenih i tehničkih dostignuća putem značajnog prinosa znanstvenom i tehničkom opismenjivanju građana za primjenu znanstvenih i tehničko tehnoloških dostignuća u promicanju tehnološkog razvitka gospodarstva i znanosti, popularizacije i promidžbe znanosti i tehnike, te poticanja sklonosti i sposobnosti za tehničko stvaralaštvo.
  – za kontinuiran, značajan pedagoški, znanstveni i
  stručni rad u tehničkoj kulturi.

OBRAZLOŽENJE ZA ERVINA MATIĆA;
Ervin Matić rođen je 03.06.1952. u Zenici po zanimanju je arhitekt. Inventivnim radom bavi se od rane mladosti Prva inovacija bila mu je dinamo u nabi (glavčini) prednjeg kotača bicikla (7 razred osnovne škole) , te bicikl za trojicu . Živeći u okruženju očeve djelatnosti i njegovog tima inženjera strojarstva od malih nogu promatrao je njihov rad i tako je počelo. Svaki novi događaj u tom okruženju bio je podložan promjeni i to na bolje. On sam to je prihvatio i to je postao način njegovog života.Otac ga je poticao na način da ako ne zna-uči, ne mogu-pitaj pomoć a za neću bio bi isključen.
Član je Društva inovatora Pula koji je u prošloj 2018.godini ostvario najbolje rezultate .
Njegova aktivnost na promidžbi inventivnog rada, sudjelovanjem na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija dostigla je jedan od najviših nivoa i rezultata dosad.
Možemo slobodno ustvrditi da su rijetke sredine koje imaju tako upornog izumitelja koji je izradio prototipove svojih inovacija koje su osvajale najviša priznanja. Svojim je radom i djelovanjem doprinio domaćem i međunarodnom razvoju i ugledu izumiteljstva. Posebno ističemo njegov doprinos promidžbi tehničke kulture Pula i aktivnosti Društva inovatora Pula . Raznim intervjuima i člancima o njemu i njegovim inovacijama izuzetno je doprinio promidžbi inovatorstva i aktivnosti inovatora na traženju novog i još neotkrivenog.
Ervin Matić sudjelovao na Obrtničko sajmu Istre s „ Napravom za čišćenje bojenje i održavanje stupova“. U Zagrebu se 2017 godine predstavio Ervin Matić s Napravu za čišćenje bojenje i održavanje stupova“ kojoj je stručni ocjenjivački sud dodijelio dodijelio je najvišu nagradu izložbe ARCA-2017 Grand prix, Na 46. Internacionalnom Salonu inovacija u Ženevi, najprestižnijem okupljanju inovatora iz cijelog svijeta, sudjelovao je i Ervin Matić čija je inovacija izazvala veliku pozornost posjetilaca i međunarodnog ocjenjivačkog suda koji je u konačnici dodijelio Zlatnu medalju za Napravu za čišćenje, bojenje i održavanje rasvjetnih stupova koja rješava tehnički problem čišćenja, bojenja i održavanja rasvjetnih ili drugih stupova uz putove, ceste i autoceste. Ervin Matić dobitnik je specijalne nagrade Rumunjskog instituta za inovativne tehnologije iz Bukurešte. Nagrada je to za inovaciju koju su oni ocijenili kao najznačajniju na izložbi u Ženev. Sudijelovao je na 35. Međunarodnoj izložbi pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna održanoj u Beogradu gdje je osvojio Zlatnu medalju za „Napravu za čišćenje, bojanje i održavanje stupova“. Na 3. Međunarodnom sajmu inovacija ISIF 2018. Istanbul sudjelovao je sa inovacijom „Stroj za održavanje rasvjetnih stupova „ gdje je njegova inovacija osvojila zlatnu medalju s najvišim priznanjem kao „Najbolja međunarodnu inovacija izložena na Sajmu prema mišljenju WIPO-a (World Intelectual Property Organization). Na IWISU međunarodnoj izložbi inovacija koja se održavala u Varšavi sudjelovao je Ervin Matić„s Uređajem za održavanje rasvjetnih stupova kojem je Međunarodni žiri dodijelio zlatnu medalju. Na 70. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2018 koji se održavao u Nürnbergu posebnu pozornost ocjenjivačkog suda izazvala je inovacija „ Naprava za čišćenje, bojanje i održavanje električnih stupova autora Ervina Matića koju je nagradio zlatnom medaljom, dok mu je Korejska asocijacija za promociju inovatora dodIjelila specijalnu nagradu KIPA-e. Na 14. Međunarodnom sajmu inovacija SIIF koji se održavao u Seulu-Južna Koreja izložena je njegova inovacija kojoj je Međunarodni ocjenjivački sud zbog velikog broja inovacija u toj kategoriji dodIjelio je srebrnu medalju.U Zagrebu se Ervin Matić 2018 godine predstavio s novim izumom kojeg je prijavio Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, napravu „Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina“ kojoj je stručni ocjenjivački sud dodijelio zlatnu medalju.
Moramo istaći da su sredstva javnog informiranja dala značajnu pozornost njegovim inovacijama, pa je tako Ervin matić sudjelovao u dva navrata u emisiji Dobro jutro hrvatska,objavljen je članak u Večernjem listu,Glasu istre, Regional expressu u posebnoj emisiji i vjestima TV ISTRE i vjestima TVnove na radio Puli i radio maestralu.Njegova aktivnost u promociji inovacija i inventivne djelatnosti u 2018 godini te rezultati postignuti na domaćim i međunarodnim izložbama i sajmovima svrstali su ga u najzaslužnijeg člana Društva inovatora Pula u 2018.g.

Đ. Pincan

Print Friendly, PDF & Email