NEWS
HALF MARATON S

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U HRVATSKOJ ZNATNO KVALITETNIJA OD EUROPSKOG PROSJEKA

hanneloreschmidt392-1601795893888
07.10.2020. 22:57; ; Početna / Gospodarstvo / EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U HRVATSKOJ ZNATNO KVALITETNIJA OD EUROPSKOG PROSJEKA

U razdoblju eskalacije broja novozaraženih Covidom-19 u EU zemljama, epidemiološka situacija u Hrvatskoj blago se popravlja. Podaci Europskog centra za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC) pokazuju da je Hrvatska sa 67,1 novo oboljelih od Covida-19 na 100.000 građana u posljednjih 14 dana značajno sigurnija od EU/EEA prosjeka koji po istom kriteriju iznosi 109,3, poručuju iz Hrvatske Udruge Turizma.
 
Hrvatska bilježi i blagi pad broja aktivnih slučajeva – 6. listopada u čitavoj zemlji bilo je 1588 aktivnih slučajeva, što je 15,6 posto manje nego prije 14 dana
 
Stabiliziranje epidemiološke situacija rezultiralo je uklanjanjem dvije hrvatske županije sa popisa visoko rizičnih područja od strane njemačkog javno-zdravstvenog instituta Robert Koch, a riječ je o Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Ovom izmjenom je na popisu visoko rizičnih područja u Hrvatskoj ostalo samo šest hrvatskih županija, dok ih je 15 sigurno za putovanja. Također, belgijsko savezno ministarstvo vanjskih poslova ažuriralo je popis zemalja po zonama s obzirom na njihovu epidemiološku situaciju pa su dvije županije, Istarska i Varaždinska, pomaknute na ”zelenu” listu.
 
Europski sustav za rano uzbunjivanje i reagiranje (Early Warning and Response System of the European union – EWRS) objavio je finalnu statistiku koja još jednom potvrđuje da je Hrvatska osigurala vrlo sigurno okruženje za turizam ove sezone – od početka srpnja do 20. rujna bilo je 427 prijava o mogućoj zarazi stranih osoba u Hrvatskoj. Pritom je Hrvatsku u tom razdoblju posjetilo preko 5 milijuna stranih turista (u srpnju 2,5 milijuna, u kolovozu 2,2 milijuna i u rujnu gotovo 400 tisuća stranih turista). Rezultat je to kvalitetnog upravljanja epidemiološkom situacijom od strane Vlade i sustava stožera civilne zaštite, ali i visoke razine epidemioloških mjera u turističkim objektima u kojima su boravili gosti. Uz ostvarivanje najboljeg turističkog rezultata na Mediteranu, Hrvatska se još jednom dokazala kao maksimalno sigurna destinacija.

Vijesti iz hrvatskoga turizma

Turistička posezona i dalje traje u Hrvatskoj – tijekom rujna zabilježeno je nešto više od 530.000 turista koji su ostvarili 4,8 milijuna turističkih noćenja. Trenutno se u Hrvatskoj nalazi oko 30.000 turista.
 
U devet mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo ukupno gotovo 7,4 milijuna turista, od čega 5,9 milijuna stranih turista, a ostvareno je ukupno 52,4 milijuna noćenja, od čega 42 milijuna noćenja stranih gostiju. Županija s najvećim brojem gostiju je Istarska s 13,1 milijun noćenja, druga je Primorsko-goranska županija s 10,7 milijuna noćenja, treća je Zadarska županija s 9,4 milijuna noćenja, četvrta Splitsko-dalmatinska županija s 9 milijuna noćenja i peta je Šibensko-kninska županija s 3,9 milijuna noćenja.
 
Iz Ministarstva turizma i sporta najavili su da Hrvatska kreće u izradu novog strateškog dokumenta za razvoj turizma do 2030. koji će biti temeljen na održivom turizmu i održivom upravljanju destinacijama. Nova strategija trebala bi osigurati povoljnije okruženje za razvoj još konkurentnije hrvatske turističke ponude na Mediteranu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na neformalnom sastanku Vijeća EU krajem rujna s kolegama iz drugih država pozvala je na zajednički europski odgovor kako bi se pomoglo oporavku putovanja i turizma od pandemije koronavirusa (Covid-19) i istovremeno osigurala zdravstvena sigurnost. Ministri od Europske komisije traže da uspostavi koordiniranu pristup kako bi se očuvala sloboda kretanja ljudi koji putuju između država članica u doba Covid-19. Uz to, naglasili su da bi se zbog teške situacije i velikog gubitka zaposlenja u turističkom sektoru sredstva iz EU Next Generation trebala koristiti za pomoć tvrtkama u turističkoj industriji da ostanu konkurentne u novom, dinamičnom i promjenjivom okruženju. „Želja nam je prije svega staviti naglasak na osiguravanje mogućnosti slobodnog kretanja za sve državljane EU unutar EU i Šengenskog prostora kako bi osigurali nastavak gospodarskih aktivnosti, odnosno turizma. Za Hrvatsku je iznimno važno da se na razini EU pripremi kartografija rizičnih područja pojedinačno za zemlje s njihovim regijama s obzirom da epidemiološka slika varira unutar zemalja i njihovih županija“, istaknula je ministrica Brnjac. Devetero ministara turizma EU-a također su predložili suradnju između Komisije, država članica i svih ostalih javnih i privatnih dionika za jačanje kako bi se “Europa održala kao vodeća svjetska turistička destinacija i izgradila otporniji, konkurentniji i održiviji sektor”.

Novo istraživanje stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj TOMAS 2019, provedeno na 24 emitivna tržišta, pokazalo je da u Hrvatskoj natprosječno troše gosti iz Japana, koji dnevno u Hrvatskoj troše 206 eura, te gosti iz SAD-a (174 eura), Republike Koreje (157 eura), Kine (150 eura) te Velike Britanije (143 eura). Prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj iznosi 98 eura. 

Dobre najave za sljedeću sezonu

Istraživanje online booking platforme Travelcircus, na uzorku od gotovo 50.000 ispitanika, pokazalo je da je Hrvatska najtraženija destinacija za odmor sljedeće sezone na tržištima DACH regije (Njemačke, Austrije i Švicarske). Interes i potražnja Nijemaca, Austrijanaca i Švicaraca za putovanjima u Hrvatsku u 2020., prema rezultatima pretraživanja na Google tražilici, 50 posto je veća u odnosu na godinu ranije.
 
Podaci američkog Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (ESTA) pokazali su da je Hrvatska visoko na listi interesa Amerikanaca za sljedeću godinu. Hrvatska je s preko 810 tisuća pretraga na Google tražilici u razdoblju nakon lock-downa zauzela visoko 14. mjesto najtraženijih destinacija. Amerikanci za sljedeću sezonu pokazuju veliki interes za međunarodne destinacije. Tako podaci američkog društva za putnička osiguranja Squaremouth govore da se trenutno čak 65 posto svih rezervacija za sljedeću godinu odnosi na međunarodne destinacije.

Vijesti iz kompanija

Turistička kompanija Aminess iz Novigrada proširila je svoje poslovanje na Njivice hotele i kamp resort na otoku Krku, koji su od 1. listopada počeli poslovati pod brendom Aminess. Aminess Magal Hotel (bivši Hotel Beli Kamik), Aminess Veya Hotel (bivši Hotel Jadran), Aminess Gaia Green Villas (bivši Marbera Flora Green Villas) i Aminess Atea Camping Resort (bivši Kamp Njivice) tako su novi članovi Aminess portfelja koji će zajednički pridonijeti dodatnom rastu i razvoju u turističkom sektoru.

Fortenova grupa i turistička grupacija TUI dogovorile su da će TUI preuzeti 33,3 posto udjela Fortenove u holding kompaniji Karisma Hotels Adriatic (KHA), koja u Hrvatskoj upravlja s hotelskim kućama Koločep i Živogošće te tvrtkom Adriasense Zagreb. Ukupni kapacitet KHA je 589 soba u tri moderna, uređena hotela sa četiri zvjezdice. Prošle godine u objektima KHA ostvareno je gotovo 350 tisuća noćenja i to većinom turista iz Velike Britanije, Njemačke, Skandinavije i Francuske

Reli Slonim, predsjednik uprave Arena Hospitality Group u intervju za Jutarnji list govoreći o sezoni istaknuo je kako su se gosti htjeli osjećati sigurno i biti u kvalitetnom smještaju, u prirodi, na otvorenom, a mjere države za očuvanje radnih mjesta iznimno su pomogle.  – Jako smo im zahvalni na tome. Bez njih ne znam kako bismo dočekali iduću godinu. Ove smo godine zaposlili oko 900 sezonaca i to se prije svega radi o stalnim sezoncima i radnoj snazi iz okolice Pule. Zbog smanjenih kapaciteta i popunjenosti nismo imali potrebu za većim zapošljavanjem, a čak dva hotela nismo uopće otvarali – Medulin u Medulinu i Holiday u Puli. No, zato su se kampovi dobro punili – ističe Slonim. Baš zbog toga odlučili su neke ne zatvarati uopće. Prvi će put ove zime ostaviti otvorene kampove Stoja u Puli te Kažela u Medulinu. Također, to će biti prvi put da su pulski i medulinski kampovi otvoreni zimi.

Hrvoje Veselko, predsjednik Uprave tvrtke “Sunce hoteli”, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o rezultatima ove sezone gdje su Sunce hoteli ostvarili 31 posto ukupnog kumulativnog postotka noćenja u odnosu na 2019. za destinacije Brela i Tučepe. U sedmom i osmom mjesecu situacija je bila nešto bolja, ukupni broj noćenja u odnosu na 2019. bio je 53 posto, iako je to i dalje bilo značajno ispod planiranih i raspoloživih kapaciteta. Veselko ističe kako su pripreme za sljedeću sezonu počele s prvim danima rujna i planiranje se radi na razini svakog objekta. “Očekujemo značajan oporavak poslovanja, ali i drugačije ponašanje gostiju u fazi istraživanja, donošenja odluke i same rezervacije. Imat ćemo daleko više last minute rezervacija, a gostima ćemo morati ukloniti sve barijere za donošenje odluke i sam dolazak, od transparentnog i pravovremenog informiranja, sigurnosti dolaska i boravka, te kontinuirane komunikacije s njima kroz cijelo to razdoblje”, zaključio je Veselko.

Naši gosti o nama

“Drugi tjedan u rujnu odsjeo sam u ovom hotelu sedam noći i bio potpuno zadovoljan. Osoblje je bilo vrlo ljubazno i odgovorilo je na sve naše zahtjeve. Hrana je bila jako dobra. Inače, nisam uspio pronaći nijednu osobu koja odbija maske ako ih osoblje ljubazno zamoli. Plaža je odmah ispred hotela”, Rene, Njemačka, gost hotela Sol Umag for Plava Laguna
 
“Ovo je prekrasan hotelski kompleks na poluotoku, vrlo čist i vrlo dobro održavan. Zalazak sunca s terase restorana bio je facinantan. Bili smo ugodno iznenađeni izborom na  buffetu, unatoč koroni”, Christine, Njemačka, gošća hotela Parentium Plava Laguna
 
“Hotel Parenium Plava Laguna u Poreču je uvijek dobar izbor i dobro iskustvo. Ljubazno i marljivo osoblje, čist hotel s velikim zajedničkim prostorima, velike i udobne sobe, kao i prekrasan položaj čine ga mjestom za preporuku!”, Guido, Italija, gost hotela Parentium Plava Laguna

Putne informacije

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama iz trećih zemalja. Ulazak je moguć uz PCR Covid-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija se može skratiti uz negativni rezultat PCR Covid-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 
Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem mogu slobodno ući u Hrvatsku.
 
U Zračnu luku Zagreb 04. listopada po prvi puta sletio je zrakoplov Windrose Airlinesa na direktnoj liniji iz Kijeva je doputovalo 54 putnika, dok je iz Zagreba put Kijeva otputovalo 64 putnika. Windrose Airlines će na liniji Kijev – Zagreb – Kijev prometovati dva puta tjedno (srijedom i nedjeljom) do početka ljetnog reda letenja 2021. (kraja ožujka).
 
Volotea prometuje na charter linijama prema Rijeci od 23. rujna. Svake srijede, zrakoplovi ove aviokompanije slijeću u Rijeku na charter linijama iz njemačkih gradova: Paderborna (23.09.), Lübecka (30.09.), Bremena (07.10.), Dortmunda (14.10.) te Saarbrückena (21.10.). Svi gosti iz 5 njemačkih gradova borave na otoku Krku u 7-dnevnom aranžmanu.
 
Ryanair će u listopadu prometovati na 10 međunarodnih linija prema 5 hrvatskih zračnih luka: Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku.
 
Zračna luka Pula u listopadu će imati tri aktivne linije ove poznate irske niskotarifne kompanije:

  • linija Pula – Bruxelles prometovat će dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, do 23. listopada,
  • linija Pula – Berlin prometovat će jednom tjedno, subotom, do 24. listopada,
  • linija Pula – London prometovat će dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, do 22. listopada.

Linija Rijeka – Frankfurt Hahn prometovat će jednom tjedno, subotom, do 24. listopada.
 
Zračne luke Dubrovnik i Split imat će po jednu liniju Ryanaira, obje zračne luke bit će povezane s Dublinom:

  • linija Dubrovnik – Dublin prometovat će 2 puta tjedno, srijedom i nedjeljom, do 21 listopada,
  • linija Split – Dublin prometovat će 2 puta tjedno, utorkom i subotom, do 24. listopada.

Zadarska zračna luka uobičajeno će imati najveći broj linija ove aviokompanije:

  • linija Zadar – Bruxelles prometovat će 2 puta tjedno, četvrtkom i subotom, do 24. listopada,
  • linija Zadar – Koln prometovat će jednom tjedno, do 18. listopada,
  • linija Zadar – Dusseldorf prometovat će 2 puta tjedno, utorkom i subotom, do 24. listopada,
  • linija Zadar – Karlsruhe prometovat će 2 puta tjedno, utorkom i subotom, do 24. listopada.

Croatia Airlines planira prometovati na 17 međunarodnih i domaćih linija iz svoje baze u zagrebačkoj zračnoj luci u listopadu ove godine. Letovi na domaćim linijama dostupni su iz Zagreba prema Splitu, Dubrovniku, Braču, Zadru i Puli. U međunarodnom prometu, Croatia Airlines prometovat će direktno prema Amsterdamu,Bruxellesu, Copenhagenu,Frankfurtu, Munchenu, Londonu, Parizu, Rimu, Sarajevu, Skopju, Beču i Zurichu.

Globalne vijesti

Međunarodno udruženje zračnog prometa (IATA) pozvalo je na razvoj i primjenu brzih, preciznih, pristupačnih i sustavnih testiranja na COVID-19 za sve putnike prije početka putovanja kao alternativu karanteni. Tako bi se ponovno uspostavio međunarodni zračni promet koji ne bi ovisio o mjerama pojedinih zemalja. IATA će surađivati s Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) te sa zdravstvenim vlastima kako bi se ovo rješenje što prije primijenilo u zračnim lukama diljem svijeta.

Zanimljivosti

Bogati i slavni žele seliti rezidencije u Hrvatsku i to je prilika za rast, smatra Ivan Kovačić, izvršni direktor tvrtke Remington Realty Hrvatska, pridruženog društva globalno znanog Christie’s International Real Estatea. Covid je pogurao taj trend, ali država mora omogućiti boravišne i radne vize, ali i porezne olakšice, smatra Kovačić u intervju za Poslovni dnevnik u kojem govori o ulasku u RH te potencijalima za razvoj domaćeg tržišta luksuznih nekretnina.
 
Ugledni profesor i turistički stručnjak Terry Stevens u svojoj novoj knjizi „Wish you were here“ uvrstio je Zadar, Lošinj i Rovinj na popis 50 najboljih svjetskih destinacija. Nova knjiga poznatog „veterana“ u turističkoj industriji na preko 200 stranica daje jedinstven uvid u ono što jednu turističku destinaciju čini izvrsnom.
 
Reportaža na devet stranica o nautičkoj ponudi otoka Brača i Šolte objavljena je u tiskanom izdanju talijanskog mjesečnika Nautica za listopad, koji izlazi u nakladi od 100 tisuća primjeraka
 
Vlakovi RegioJeta ove sezone prevezli su iz Češke i Slovačke više od 60.000 putnika, a njihova je vožnja postala simbol ovogodišnje ljetne sezone. Sve linije vozile su kako je i planirano, u srpnju i kolovozu svaki dan, a u rujnu tri puta tjedno. Prosječna popunjenost vlaka bila je viša od 90%, s kapacitetom od gotovo 600 putnika po liniji, od kojih je zadnja prestala voziti 26. rujna.

Ne zaboravite

U četvrtak 8. listopada 2020. u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba SUNČANA STRANA MODERNIZMA: Turistička arhitektura u Hrvatskoj 1962. – 1972.

Europska komisija organizira Europsku konvenciju o turizmu 12. listopada 2020. u Bruxellesu. Cilj je pokretanje dijaloga o održivom oporavku i strateškoj orijentaciji turizma budućnosti, a konvencija je prvi korak prema sveobuhvatnom europskom političkom okviru za turizam, kojim će se odrediti prioriteti, podržati investicije i olakšati suradnja među državama članicama. Za praćenje konvencije možete na registrirati ovdje.

World Travel Market (WTM) London održat će se online od 9. do 11. studenog. Delegati će imati priliku održati virtualne sastanke jedan na jedan, sudjelovati na konferencijama i okruglim stolovima i još mnogo toga.

Print Friendly, PDF & Email