NEWS

Enduro-turisti haraju Istrom, ali ne samo turisti

22.10.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Enduro-turisti haraju Istrom, ali ne samo turisti“Izvan naselja i svih vrsta cesta, poljskih putova, uređenih staza i poligona za vožnju, zabranjeno je voziti ili organizirati vožnju vozilima na motorni pogon” piše u članku 10. Zakona o zaštiti prirode. Taj zakon nitko ne poštuje, a trenutačno ga je i nemoguće učinkovito nadzirati bilo čime osim zabranom, komentar je Dušice Radojčić, predsjednice Zelene Istre, na činjenicu da se već nekoliko godina neuspješno pokušava zaustaviti i regulirati vožnja turista na enduro motorima terenima sjeverne i srednje Istre. …(V.L.)

Ovom prilikom podsjetit ćemo se izjave od prije cca godinu dana (koja na žalost nije i zapisana) “najviših instanci istarskog turizma” kako se vožnja Enduro-motorima, džipovima i slično ne može zabraniti, niti to ne bi imalo smisla, ali je treba kontrolirati. Izgleda da je takva ideologija ipak u sukobu sa Zakonom ? (porestina)

(V.L.)…Krivnju za takvo stanje ne treba svaljivati isključivo na strance nego treba reći da su domaći ljudi organizatori vožnje enduro motorista i to na tuđem zemljištu. Sezona je dolazaka enduro motorista, uglavnom iz Austrije, u punom jeku. Ne znamo tko je pokretač njihova dolaska no nakon njihovih prolazaka šumskim protupožarnim putovima, izlakama i šumskim puteljcima ostaju velika šteta i pustoš – veli Zdenko Šimek, zamjenik upravitelja Šumarije Buzet. Očito da institucionalno taj problem nije riješen budući da sa svih adresa u državi kojima smo se obraćali nismo dobili nikakve naputke kako se ponašati….

CIJELI ČLANAK u Večernjem listu

Print Friendly, PDF & Email