NEWS

Emotivno predstavljena zbirka pjesama naše sugrađanke Rade Lalić

6 foto
21.12.2022. 13:43; ; Početna / Kultura / Emotivno predstavljena zbirka pjesama naše sugrađanke Rade Lalić

U toploj i emotivnoj atmosferi održano je prvo predstavljanje druge zbirke pjesama naše sugrađanke  Rade Lalić, dana 20.12.2022. u prostorima Zdravog grada Poreč koje prostore je autorica doživljavala kao svoj drugi dom.

U svečanom i sjetnom tonu, jer Rada svoju tiskanu zbirku nije osobno dočekala, osobe koju su autoricu voljele i poznavale  prisjetile su se  Rade. Istaknut je Radin osobni ljudski doprinos poticanju senzibiliteta u našoj zajednici za osobe s invaliditetom, njezin entuzijazam i hrabrost te životna energija kojom je zračila. Ista životna energija zrači iz Radine druge zbirke pjesama NEBO, SUNCE, OBLACI…ŽIVOT…KORACI. Njezine pjesme redom podcrtavaju kako život čini sreća  i osobno zadovoljstvo sazdano od malih stvari koje nas svakodnevno okružuju kao što su dječja igra, cvijet, ptičica na grani, dragi ljudi s kojima se spajamo ili rastajemo…. Svaka pjesma nosi svoju poruku, reflektira optimizam i pozitivnu energiju čitaču …

Promociju je u vrlo osobnom, toplom tonu u nazočnosti Radine obitelji, kćeri Gordane i supruga Dušana, vodila Vedrana Heberaiter naglasivši kako Rada na neki način ovu promociju sigurno prati i veseli joj se zajedno sa prisutnim sudionicima. Zbirku su predstavile osobe koje su sa Radom godinama surađivale i jako je dobro poznavale i to ravnateljica zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš, bivša predsjednica Društva invalida Poreč, Tihana Mikulčić te knjižničarka u OŠ Finida, Vahida Halaba. Stihove odabranih Radinih pjesama na predstavljanju su čitali učenici OŠ Finida.  Na predstavljanje su se  odazvali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić i pročelnica resornog odjela Vesna Kordić.

Predstavljanju su nazočile osobe koje su Radu poznavale te osobno vrednovale njezin rad i jednostavnost kao žene iz naroda, osobe s invaliditetom koja se istaknula u zajednici svojom kreativnošću te iznimnom osobnom snagom i pozitivnom energijom kojom je zračila za sve ljude koje je susretala. Govornice su se prisjetile svih Radinih mnogobrojnih volontiranja na događanjima Društva invalida Poreč, posjetama školama i djeci gdje je djeci čitala stihove i govorila im o osobama s invaliditetom, zdravo gradske himne koju je napisala u ime svih korisnika podrške Zdravog grada Poreč te svih akcija u gradu u kojima je učestvovala pri stvaranju senzibiliteta za osobe s invaliditetom kao npr. za poštivanje parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Nataša Basanić Čuš je među ostalim kazala …“ Rada je bila tako posebna žena po svemu. Spontano je i nenametljivo doticala ljudska srca. Koliko je fizički bila krhka toliko je mentalno bila neviđeno jaka. Pravi borac za sve u što je vjerovala i što je voljela. Bila je hrabra i ponosna, a istovremeno tako ponizna i neizmjerno zahvalna za sve vrijedno u životu što je imala , ..za svoju obitelj, za poznanstva i prijatelje, za svaku toplu riječ, za dobre odnose. Osobno mi je bila učiteljica života i struke, pokazivala je kako je i u nepovoljnim okolnostima i osobnom stanju moguće birati sreću, entuzijazam, optimizam, hrabrost i životnu energiju!

Bila je zdušna zagovarateljica vidljivosti osoba s invaliditetom u zajednici. Željela je da osobe s invaliditetom sudjeluju u društvenom životu grada, da zastupaju sebe i druge osobe sličnih teškoća i to je pokazivala primjerom. Željela je da osobe s invaliditetom u svakoj prilici pošalju poruku da iako različite žele biti iste …..

Rada nas je učila pomicati granice, pisala je i kad je već jedva držala olovku u ruci, čitala stihove i pjevala i kada ju je boljelo, šila ukrase i vrećice lavande  za Društvo invalida vlastitim rukama i kada su je ruke već jedva služile…

Rada je naša sugrađanka koja je svima koji su je imali priliku upoznati ostavila neizbrisiv trag životne energije i ljudske snage kao trajnu inspiraciju…“.

Promocija je imala humanitarni karakter jer je želja autorice za života bila da se donacije za knjigu prikupljaju za Društvo invalida Poreč.  Svi naknadno zainteresirani građani zbirku mogu dobiti u prostorima Društva invalida Poreč te u raznim prigodama na štandovima Društva invalida Poreč za donaciju sukladno svojim mogućnostima.

 

Zdravi grad Poreč i
Društvo invalida Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email