NEWS
valfresco

Željeli smo za Funtanu činiti čuda

13.10.2006. 00:00; Učitavanja: 37; Početna / Novosti / Okolne općine / Željeli smo za Funtanu činiti čuda

Bili smo idealisti, željeli smo za Funtanu činiti čuda. Ponekad smo i zaboravljali gdje su granice između turističke zajednice i Funtane. Razgovarali smo s direktorom „Anite“, pokojnim Antonom Marčelom Popovićem, koji je pokazao razumijevanja za naš prijedlog, i dobru volju da pomogne – složio se da s Općinom trajno zamjeni gostionicu za jednu parcelu unutar „Anitinih“ objekata. Prostor je bio idealan za izgradnju onoga što je Funtani i njenim mještanima najviše trebalo, a to je bila ambulanta i pošta. Općina se s time složila: prostor bivše gostionice postat će općinski jer se isti „plaća“ s općinskom parcelom. Sve je dogovoreno, sve stavljeno na papir. Čak je Općinsko poglavarstvo zasjedalo 24. siječnja 1996. u prostorijama Turističke zajednice Funtane.

Sklopljen je dogovor: jasno, Općina Vrsar ni tada nije imala predviđena sredstva u budžetu, ali Poglavarstvo je odlučilo da Turistička zajednica može investirati u taj općinski prostor, a u zamjenu za tu investiciju dobiva prostor za turistički ured bez naknade na 20 godina. Turistička zajednica je dobila odluku Poglavarstva, potpisanu od predsjednika poglavarstva, gospodina Franka Matukine.

I krenulo se u posao. Na čelu TZ-a bili smo mi, kojima je interes mjesta bio iznad bilo kojeg interesa. Iskoristili smo sve svoje znanje i umijeće, sva poslovna i osobna poznanstva i prijateljstva da bi od jednog zapuštenog prizemlja stambene zgrade stvorili polivalentni centar, kojim se Funtana može dičiti. Mi smo uvjerili PTT da je u njihovom interesu imati kod nas poštanski ured, kao što smo godinu dana kasnije uspjeli isposlovati od Ministarstva zdravstva suglasnost za otvaranje ordinacije opće medicine.

I pitamo stoga sada gospodina Tomislava Barišića, o čemu on to govori kad u svom reagiranju spominje da bez »putra na glavi« nisu ni oni koji su vodili Turističku zajednicu mjesta“. Bi li on ili itko drugi pri zdravom razumu bio mogao pretpostaviti da općinska uprava nije stavila točku na i, tj. da nije provela sve što je bilo i pisano dogovoreno?

Mi razumijemo opravdani gnjev gospodina Barišića, jer ga i sami osjećamo, ali to ga ne opravdava u takvim izjavama. Zna li on što je posao turističke zajednice? Pitamo ga koji to posao TZ nije „ozakonila i odradila do kraja“. Odakle mu snaga da kaže da se „po kazivanju direktora TZM -a dade zaključiti da su se poslovi više obavljali na riječ nego potpisom“. Trošenje sredstava TZ je određeno Zakonom o turističkim zajednicama, a kontrolu provodi državna revizija i nemoguće je trošiti novac „na riječ“ bez točno određene dokumentacije: Turistička zajednica je imala Odluku općinskog Poglavarstva. Zajedno smo izradili projekte i potrebnu tehničku dokumentaciju. Uredili smo prostor u kojem se već deset godina nalazi turistički informativni centar i ured TZ-a. I na bazi navedene odluke Poglavarstva još ćemo 10 godina biti u njemu bez da plaćamo ikakvu naknadu za najam.

Ako se itko trebao pobrinuti da „ti korisni prostori“ budu „u službi općeg dobra mještana“ da „mještanima i pripadnu“, da ambulanta radi više od 2 sata sedmično, kad to već nisu učinili oni koji obnašaju vlast u Općini, onda je to trebala biti opozicijska stranka HDZ koja je dosta jaka u tom istom u Općinskom vijeću.

Tomislav Čoga,

direktor ureda TZM Funtana

Ondina Žužić,

bivša predsjednica Skupštine i Vijeća TZM Funtana

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S