NEWS

EKOLO 6, tjedan kulture življenja (najave do 18. 6. 2024.)

return-home
17.06.2024. 14:30; ; Početna / Kultura / EKOLO 6, tjedan kulture življenja (najave do 18. 6. 2024.)

nedjelja, 16. 6. – utorak, 18. 6. od 16 do 19 sati

I BIT ĆU OVDJE DA VAM POMOGNEM
Interaktivne izvedbe / Mia Štark
Mala galerija

Izvedbeni rad I bit ću ovdje da vam pomognem suočava jednog gledatelja/gledateljicu i jednog prototipa. Fiktivnog, visoko sofisticiranog prvog tjelesno-jezičnog modela umjetne inteligencije. Bezimeni prototip nositelj je programa “How To Be More Human”. Program omogućuje sudioniku potpuno buđenje jednog od osjetila.

U našem svijetu, koji pokreće tehnologija, čovječanstvo prolazi kroz stalnu krizu. Ljudi se iz dana u dan sve više udaljavaju od vlastite prirode – zato je naš “How To Be More Human” program osmišljen kako bi vam pomogao da se vratimo u kontakt sa samima sobom, sa svojom pravom prirodom. Zahvaljujući našem posebnom programu po mjeri, u samo deset do petnaest minuta moći ćete se ponovno povezati sa svojim osjetilima na način da ćete se osjećati živima kao nikada prije. Vidjet ćete, čuti, mirisati, dodirivati ili okusiti svijet oko sebe, i to će konačno duboko promijeniti način na koji se odnosite prema sebi i onima oko vas.

Za potpuno iskustvo, izvedbeni prototip dolazi u kombinaciji s imersivnom instalacijom “Waldeinsamkeit” koja je iznimno iskustvo. No, već samo jedna sesija s prototipom bit će za početak dostatno iskustvo.

Za sudjelovanje u izvedbi potrebno je popuniti prijavni obrazac na www.poup.hr – ne propustite ovu izuzetnu priliku da povratite svoja osjetila!

 

 ponedjeljak, 17. 6. u 21.00

2001: ODISEJA U SVEMIRU (1968.)
izvorno ime: 2001: A Space Odissey
režija: Stanley Kubrick
uloge: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Leonard Rossiter, Margaret Tyzack, Robert Beatty, Sean Sullivan, Douglas Rain, Daniel Richter
žanr: znanstvena fantastika
trajanje: 149 minuta

KULTNI FILM

Prije četiri milijuna godina, u osvit čovječanstva u eri pleistocena, pojava zagonetnog crnog monolita, artefakta glatkih površina i pravokutne geometrijske strukture, izaziva uznemirenost među pripadnicima čopora čovjekolikih majmuna. Potaknuti monolitom, neki članovi čopora australopiteka s vremenom postaju agresivni prema životinjama, otkrivaju ubojite mogućnosti primjene njihovih kostiju, te naposljetku agresiju izražavaju i prema pripadnicima suparničkog čopora.

Sada je godina 2000., i profesor Heywood R. Floyd space-shuttleom putuje na svemirsku postaju Orbiter Hilton, gdje ga očekuje važan sastanak. Floyd je cijenjeni znanstvenik i obiteljski čovjek, predsjednik Nacionalnog odbora za astronautiku čiji je zadatak sa skupinom kolega spustiti se na Mjesec i iz baze Clavius istražiti pojavu tajanstvenog crnog monolita, koji je slijetanjem na mjesečevoj površini stvorio krater. Osamnaest mjeseci kasnije, peteročlana posada svemirske letjelice Discovery One, predvođena astronautima dr. Daveom Bowmanom i dr. Frankom Pooleom, mirno plovi zvjezdanim prostranstvom prema Jupiteru. Uz petoro ljudi, od kojih je troje u hibernaciji, na brodu je i računalo HAL 9000, savršen predstavnik umjetno kreirane inteligencije, najsuvremeniji uređaj iz serije precizno konstruiranih naprava koje nikad nisu pogriješile ili zakazale…

Nagrađena Oscarom za najbolje vizualne specijalne efekte, uz nominacije za scenografiju, režiju i scenarij, te ovjenčana nagradom BAFTA u kategorijama najbolje scenografije, fotografije i zvuka, impresivna fantastična pustolovna art drama Stanleyja Kubricka iznimno je uspjela ekranizacija kratke priče Stražar glasovitog majstora znanstveno-fantastične proze Arthura C. Clarkea. Prihvativši se adaptacije djela jednog od utemeljitelja literarnog SF-a, Kubrick je stvorio prijelomno ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti, promišljeno, meditativno i metafizično djelo koje i pola stoljeća nakon nastanka imponira slojevitošću, cerebralnošću, vizualnom cizeliranošću, bogatom likovnošću i filozofskom dimenzijom.

 

utorak, 18. 6. u 20.00

RETURN HOME
foaje kazališta

U foajeu kazališta u utorak, 18. lipnja u 20 sati održat će se događaj naziva Return Home, promocija projekta Tornaj se doma – Torna casa te predstavljanje engleskog prijevoda knjige Tornaj se doma – Torna casa, razgovori s autorima i autoricama drugog ciklusa Tajane Reznić Brenko. Ovo je ujedno treća publikacija spomenutog projekta, kojemu je osnovni cilj omogućavanje autorima i umjetnicima predstavljanje u rodnom gradu Poreču. U knjizi Return Home o svojim privatnim i umjetničkim putovanjima i povratcima govore Branko Gulin, Terezija Cukrov, Dea Curić, Luka Žužić i Davor Sanvincenti.

Print Friendly, PDF & Email