NEWS

Ekocid nad Limskim kanalom

07.11.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Ekocid nad Limskim kanalom
735GO162874.jpg

Uz samu cestu koja iz naselja Kloštar vodi prema Limskom kanalu netko je proteklih dana intenzivno strojevima krčio teren obrastao šumom i makijom. Budući da je riječ o intervenciji u zaštićeno područje Limskog kanala, o kojem skrbi javna ustanova Natura Histrica, za komentar smo zamolili njena direktora Elvisa Zahtilu.

– Pratimo ovaj slučaj već više od tjedan dana, na teren su već izašli naši nadzornici. Utvrdili su da je dosad iskrčeno oko 25 tisuća četvornih metara zemljišta uklanjanjem makije i drveća, a izvađeno je i mnogo kamenja. Čitava parcela nalazi se unutar područja koje vodimo kao zaštićeni krajolik, a ustvari je šuma. Sve što se tamo radi je nedozvoljeno i predstavlja devastaciju okoliša. Navodno vlasnik želi tamo zasaditi masline. Izvijestili smo inspekciju zaštite prirode pri Ministarstvu kulture koja će uskoro izaći na teren. No, šteta je već učinjena, veli Zahtila.

Nadzornici Nature Histrice procijenili su da je dosad iskrčeno najmanje 25 tisuća četvornih metara šume, a radovi su nastavljeni i nakon njihova izvida, iako je parcela u vlasništvu investitora, kako su ustvrdili, dvostruko manja. Predstoji još utvrditi na čiji je teren vlasnik parcele eventualno neovlašteno ušao. U sutlovrečku općinsku upravu već se javila jedna vlasnica koja sumnja da je oštećena.

Zahtila upozorava da u ovom slučaju treba razlikovati dva prekršaja. Vlasnik je zemljište prodao privatniku, iako ga je najprije trebao ponuditi Županiji, budući da ona ima pravo prvokupa zaštićenih područja. Inspekcija sada može i raskinuti kupoprodajni ugovor, smatra Zahtila. Drugi prekršaj odnosi se na narušavanje zaštićenog područja, za što su već prijavili investitora i izvođača radova. Neslužbeno saznajemo da je investitor Ivo Rosić iz Banjola koji pak radi u inozemstvu, a izvođač radova Gajana kop.

Neovlašteno krčenje šume u zaštićenom krajoliku pravi je ekocid, a tko je akter ove priče, nismo uspjeli saznati, kao ni ime osobe koja je privatniku prodala zemljište. Pitanje je i što će biti s golemom količinom izvađenog kamenja. Najgore moguće rješenje bilo bi izvaliti ga preko padine prema moru u Limski kanal, upozoravaju iz Nature Histrice.

Investitor i sadašnji vlasnik zemljišta za sada su ostali nedostupni za komentar.

M. Dodić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email