NEWS

Eko-katastrofa na pomolu: Naftna mrlja prijeti sjevernom Jadranu

24.02.2010. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Eko-katastrofa na pomolu: Naftna mrlja prijeti sjevernom Jadranu
643naf.jpg

Crni val deset milijuna litara nafte krenuo je prema talijanskoj rijeci Po iz spremnika bivše rafinerije Lombarde Petroli blizu Monze, sjeverno do Milana. Slučaj istražuje talijanska policija jer se sumnja na sabotažu.

Operacija za zaustavljanje širenja naftne mrlje povjerena je civilnoj zaštiti koja za sada ne uspjeva zaustaviti širenje katastrofe. Stotine životinja, posebice ptica su već uginule, javlja Monia Maccarini, glasnogovornica regionalne lombardske agencije za zaštitu okoliša.

"Mješavina pogonskog goriva i diesel ulja koja stane u 670 autocisterni krenula je iz Monze, prošla kroz milansko područje i sada se nalazi u zoni Lodija", objašnjava Maccarini.

Talijanski list Corriere della Sera piše kako je nekadašnja rafinerija nakon prestanka s radom služila kao skladište 12 prepunjenih cisterni. U noći izlijevanja radio je samo čuvar koji nije vidio nikoga u blizini, što tek utvrđuje policija na snimkama video kamere postavljene na ulazu u zgradu. Glavne sumnje padaju na stručne ruke koje su imale pristup cisternama te su dobro poznavale zgradu, prenosi Nacional.

Print Friendly, PDF & Email