VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Edukativni programi u ožujku uz izložbu „Crte lice: izbor iz fundusa porečkog muzeja“

crte-plakat
07.03.2024. 11:14; ; Početna / Kultura / Edukativni programi u ožujku uz izložbu „Crte lice: izbor iz fundusa porečkog muzeja“

Nedavno je u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču otvorena izložba dr. sc. Elene Uljančić pod nazivom „Crte lica: izbor iz fundusa porečkog muzeja“, financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Poreča-Parenzo. Izložbom se prikazuje odabir od stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki, a na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja. Antički portreti isklesani u kamenu, reljefi lica na uljanicama u terakoti, portreti careva na kovanicama, srednjovjekovna arhitektonska plastika, barokni portreti, novovjekovni namještaj, djela moderne umjetnosti samo su neki od predmeta koje posjetitelji mogu vidjeti na izložbi. Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. U mjesecu ožujku izložba će za posjetitelje biti otvorena radnim danom od 11 do 14 sati, odnosno po najavi.

Uz izložbu, osmišljeni su popratni edukativni programi prilagođeni školskim grupama, radionice za djecu i mlade te besplatna stručna vodstva za građanstvo, koji će se održavati svaki mjesec tijekom trajanja izložbe. Ovog mjeseca su na rasporedu individualne radionice za djecu od 7 do 12 godina, koje će se održati 13. i i 27. ožujka od 16 do 17 sati, besplatno stručno vodstvo za građanstvo 13. ožujka od 16 do 17 sati te edukativni programi za škole koji će se organizirati po najavi.

Stručna vodstva i/ili radionice za učenike osnovnih i srednjih škola održavat će se u terminima prema dogovoru, radnim danima od 8 do 14 sati. Programi se mogu uklopiti u osnovnoškolski kurikul prirode i društva, povijesti, likovne kulture te u srednjoškolske kurikule povijesti i likovne kulture. Trajanje stručnog vodstva je 30 minuta, dok radionički program sa stručnim vodstvom traje 60-90 minuta.

Na prvoj kreativnoj radionici za djecu uzrasta 7-12 godina, naziva „Minecraft selfie“, djeca će 13. ožujka izrađivati „kockaste“ portrete po uzoru na video igricu omiljenu među mlađom populacijom. Koristit će estetiku navedene videoigrice kako bi se inspirirali za izradu portreta ili autoportreta tehnikom gvaša, odnosno tempere na papiru/kartonu. Druga radionica pod nazivom „Lego print“ održat će se 27. ožujka, a na njoj će djeca razgledati izložbu te kroz radionicu naučiti elemente kompozicije, dizajna, izrade tiskarskih alata i tiskarske tehnike koristeći Lego Dots kocke.

Za više informacija ili rezervaciju termina, zainteresirani se mogu javiti u Zavičajni muzej Poreštine putem e-mail adresa: [email protected] i [email protected] te na brojeve telefona 431 585 i 0914323745.

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email