NEWS

Edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi u HGK – ŽK Pula

Sudionici edukacije2
25.11.2022. 19:19; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi u HGK – ŽK Pula

Meteorologija, sigurno vođenje grupa na izlete i ture, orijentacija i kartografija, pružanje prve pomoći u prirodi, bile su teme dvodnevne edukacije za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, koja je održana u  HGK – Županijskoj komori Pula.

Edukaciju su organizirale Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska gorska služba spašavanja na temelju Zakona o pružanju usluga u turizmu. Naime, od 3. prosinca 2019. godine sve pravne i fizičke osobe koje pružaju usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti.

Biciklizam, planinarenje, jahanje, slobodno penjanje, špiljarenje, neke su od dvadesetak aktivnosti koje su u okviru Zajednice pustolovnog turizma HGK prepoznate kao specifične turističke usluge pustolovnog i aktivnog turizma.  I usluge koje se, primjerice, pružaju na motoriziranim vozilima – quad, buggy, terenska vozila, motocross vođene i organizirane ture spadaju u aktivnosti koje zahtjevaju ovakvu edukaciju.

Riječ je o aktivnostima koje se vrlo često odvijaju u područjima na otvorenom, ponekad neuređenom prirodnom okruženju ili u posebno uređenim i opremljenim mjestima koja zbog svojih specifičnosti mogu predstavljati rizik za sudionike– korisnike, stoga je edukacija izuzetno bitna, istaknuo je jedan od predavača iz Hrvatske gorske službe spašavanja Mladen Mužinić.

 

HGK – Županijska komora Pula

Print Friendly, PDF & Email