NEWS
Max 180920 S

Edi Štifanić novi županijski pročelnik za gospodarstvo (via Glas Istre)

edi-stifanic
foto: Regionalexpress
04.05.2018. 11:18; Učitavanja: 1.058; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Edi Štifanić novi županijski pročelnik za gospodarstvo (via Glas Istre)

(Tanja Kocijančić, Glas Istre)
Bivši gradonačelnik Poreča Edi Štifanić novi je pročelnik za gospodarstvo Istarske županije. Sam Štifanić u razgovoru tu novost nije želio potvrditi, ali su nam je potvrdili iz Županije.

” Prošao sam testiranje i sada čekam da me nazovu. Ne znam jesam li izabran na natječaju”, rekao je Štifanić, ne želeći ništa prejudicirati ni otkrivati. Rekao je tek da se javio na natječaj koji je raspisan 5. ožujka, dok je provjera znanja i sposobnosti kandidata obavljena 18. travnja.

Na upit zašto se prijavio na natječaj i kako to da napušta radno mjesto suradnika Uprave porečkog komunalnog poduzeća Usluga, na koje je izabran na određeno vrijeme ove godine u siječnju, kazao je da se prijavio jer smatra da svojim iskustvom može doprinijeti radu Županije.

Uvjetna osuda

Istarska županija je u svom pisanom odgovoru na naš upit navela da je Edi Štifanić na natječaju bio najbolji kandidat, budući da je ispunio formalne uvjete i ostvario najbolji rezultat na pisanom testiranju i usmenom razgovoru. Na natječaj se javila još jedna osoba koja, medutim, nije ispunila uvjet od najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Stoga je na testiranje i razgovor naposljetku pozvan samo Štifanić.

Štifanić će na funkciji pročelnika za gospodarstvo zamijeniti dosadašnju v.d. pročelnice Lorenu Brgić, koja je vršiteljica dužnosti od svibnja 2015. kada je ostavku dao njen prethodnik, Alen Damijanić.

Edi Štifanić je na mjestu gradonačelnika Poreča proveo 12 godina, a lani ga je nakon lokalnih izbora zamijenio njegov mlađi kolega iz IDS-a Loris Peršurić. Javna je tajna da je Štifanić priželjkivao još jedan mandat na čelu uspješnog Poreča. Šest mjeseci prije lokalnih izbora, u prosincu 2016., u intervjuu za Glas Istre kazao je da o tome razmišlja, ali nije mogao potvrditi hoće li se kandidirati jer mu je put pripriječila uvjetna kazna, odnosno izmjene Zakona o lokalnim izborima, kolokvijalno zvanima  “lex Vlahušić“. Riječ je o zakonu koji zabranjuje kandidiranje na lokalne funkcije osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci bez obzira na to je li ona uvjetna ili bezuvjetna.

Brojni projekti

Naime, krajem 2013. Štifanić i bivši direktor Usluge Rodoljub Kosić su pravomoćno osuđeni na Županijskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu po kojoj u sljedeće četiri godine ne smiju počiniti novo kazneno djelo, jer bi u protivnom morali odraditi izrečenu zatvorsku kaznu. Dvojac je osuđen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, te za poticanje na krivotvorenje službene isprave. Kad je to izašlo u javnost, Štifanić nije dao ostavku, a sve je Glasu lstre komentirao riječima: “Činjenica je da nitko nije imao osobni interes, a ja sam se vodio isključivo interesima Grada i građana.”

Županija voli Porečane

Porečan Duško Kišberi u kolovozu 2013. postao je pročelnik Kabineta župana Valtera Flega. Kišbeti kao diplomirani politolog bio je do tada voditelj IDS-ovog ureda za odnose s javnošću, a prije toga i glavni tajnik Kluba mladih IDS-a.

Nakon što je u lipnju 2010. u porečkoj gradskoj upravi postala pročelnica za financije, Tatjana Matošević, koja je radila s Edijem Štifanićem, lani je također otišla u sjedište Istarske županije, gdje trenutno obnaša dužnost v.d. pročelnice Upravnog odjela za proračun i flnancije.
Inače, Županija je na isti dan kao i za odjel gospodarstva 5. ožujka – raspisala natječaj za pročelnika za tinaacije te onog za poljoprivredu.

(Tanja Kocijančić, Glas Istre) Cijeli članak pročitajte u tiskanom ili on line izdanju Glasa Istre od 4.5.2018.

Print Friendly, PDF & Email