Dvorana bezuvjetno, za plivače nema rješenja

19.05.2007. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / Dvorana bezuvjetno, za plivače nema rješenja
645GO197781.jpg

»Jake snage« porečke gradske vlasti ugostili su skupštinari Sportske zajednice Poreča u nastavku svoje godišnje sjednice, premda je ugošćivanje bilo uvjetno s obzirom da je sjednica održana u velikoj gradskoj vijećnici. Zadatak gradonačelnika Edija Štifanića i pročelnika gradskog Upravnog odijela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damira Hrvatina bio je prezentirati sportskim aktivistima projekte izgradnje sportskih objekata.

Hrvatin je u uvodu predstavio projekt izgradnje gradske sportske zone Žatika, čija su tri temeljna objekta višenamjenska sportska dvorana kapaciteta oko 3,5 tisuća gledatelja, zatvoreni bazen veličine 25×33 metra i u prvoj fazi nogometno igralište koje bi u drugoj fazi trebalo prerasti u nogometni stadion. Potom je Štifanić je govorio o izvršenim i planiranim aktivnostima na izgradnji dvorane koja je prioritet, s obzirom da je Poreč jedan od gradova domaćina Svjetskog prvenstva za rukometaše koje će se u siječnju 2009. godine održati u našoj zemlji.


Građevinska dozvola do kraja svibnja

– Već smo dobili lokacijske dozvole za dvoranu, bazen i pristupnu cestu, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na kojem objekte namjeravamo graditi – rekao je gradonačelnik. – Zemljište je u većinskom vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju s kojim očekujem da ćemo lako riješiti odnose, odnosno dobiti pravo građenja, te Hrvatskih šuma s kojim će uspostavljanje tih odnosa ići nešto teže, odnosno za to ćemo zemljište definitivno morati platiti određenu naknadu. Pri kraju je i izrada glavnog projekta dvorane koji je temelj za dobivanje građevinske dozvole. Nju ćemo zatražiti 24. svibnja, a očekujem da ćemo je i dobiti 29. ovog mjeseca.

Prema riječima Štifanića, pripremni građevinski radovi trebali bi započeti odmah po dobivanju građevinske dozvole, jer 15. srpnja u Hrvatsku dolazi inspekcija međunarodne rukometne organizacije (IHF-a) kada sva gradilišta moraju biti otvorena, a sama izgradnja dvorane krenut će na jesen.

– Zbog Poreča održavanje SP-a za rukometaše u Hrvatskoj sigurno neće doći u pitanje i Poreč će svoju dvoranu izgraditi, to jamčim, u zadanom roku do 15. listopada sljedeće godine neovisno o tom prvenstvu – naglasio je gradonačelnik.


Na Vladu (ne) računaju

Antona Tomičića (sportski ribolov) zanimalo je hoće li Vlada sufinancirati izgradnju dvorane kao što će to u 50 postotnom iznosu učiniti u izgradnji »Zagreb arene«. Prije odgovora Štifanić je nešto dužom šutnjom, razmišljanjem i izrazom lica pokazao da nije zadovoljan trenutnim pokazateljima oko pomoći Vlade.

– Nama je iz Vlade po tom pitanju nešto obećano, ali vam sada ne mogu reći vrijede li i dalje ta obećanja – rekao je Štifanić, dodavši da ukoliko iz Vlade dobiju financijsku pomoć to može biti samo u vidu sufinanciranja zakupa dvorane građene po javno-privatnom partnerstvu ili putem nekog od gradskih poduzeća, ali samo za njen sportski dio. Vlada, naime, ne sudjeluje u sufinanciranju izgradnje popratnih komercijalnih sadržaja bez kojih je u današnje vrijeme izgradnja dvorana nerentabilna.

Najteža pitanja Štifaniću očekivano je postavio Milan Žužić (plivanje) koji je primijetio da gradonačelnik ni riječi nije rekao o izgradnji bazena, a zanimalo ga je i gdje će plivači i vaterpolisti trenirati na jesen, s obzirom da su nakon jednoipolgodišnjeg izbivanja iz Poreča sada ostali i bez uvjeta za aktivnosti u Rovinju.


U Poreču prvi istarski bazen

– Na pitanje gdje ćete na jesen trenirati zaista u ovom trenutku nemam odgovor – bio je jasan i otvoren gradonačelnik. – Razgovarao sam s predstavnicima »Riviere Poreč« i hotela »Pical« oko ponovnog stavljanja u funkciju zatvorenog hotelskog bazena. Spremni su nam ga dati na uporabu, ali samo na našu odgovornost, jer zbog derutnosti objekta ne jamče potpunu sigurnost. Ukoliko netko želi neka takvu odgovornost preuzme na sebe, jer ja nešto što može ugroziti sigurnost bilo koga sigurno neću »potpisati«.

Što se tiče izgradnje bazena Štifanić je rekao:

– Kada će se bazen u Poreču graditi ne mogu precizno reći. Grad ima mnoštvo planova i na jesen će se pretvoriti u veliko gradilište za što nam je potrebna i velika »masa« novca. U trenutku kad budemo imali osigurana sredstva i za jednu tako vrijednu investiciju kao što je bazen sigurno ćemo krenuti s njegovom izgradnjom, kao što sam siguran da će Poreč prvi u Istri imati bazen.

Ostala pitanja Štifaniću bila su vezana uz kuglanu koja će se uskoro staviti u uporabu, sportsku lučicu koja će se ove godine nastojati osmisliti i uređenje igrališta za vaterpolo na Gradskom kupalištu koje će se do ljetnih mjeseci maksimalno nastojati urediti. Na sjednici su usvojeni izvršenje financijskog plana za prošlu godinu koji je realiziran u visini od sedam milijuna kuna, te financijski plan za tekuću godinu od 8,1 milijun kuna.

Kristijan Klarić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email