NEWS
valfresco

Dva vozača pozitivna na drogu, a jedan "pao" s 2,19 promila alkohola

12.02.2007. 00:00; Učitavanja: 119; Početna / Crna kronika / Dva vozača pozitivna na drogu, a jedan "pao" s 2,19 promila alkohola
526gi_patrola.jpg

Nakon što je u Puli koncem siječnja policija provela akciju u sklopu koje su vozači testirani na droge i alkohol, prekjučer je takva kontrola organizirana i na Poreštini. U akciji je sudjelovalo oko 10 patrola, a u pomoć je, osim uređaja za testiranje na droge i pripadnika interventne policije, stigao i policijski presretač koji je krstario Istarskim ipsilonom te cestom Poreč – Pazin. Kontrola vozača trajala je od ponoći do 6 sati.

Punkt na kojem se akciji pridružila i novinarska ekipa Glasa Istre bio je na porečkom autobusnom kolodvoru. Iako je bila subotnja večer, na toj lokaciji u neposrednoj blizini centra promet je bio rijedak i zaustavljen je tek manji broj vozila, a vozači su uglavnom bili trijezni. Tek je nekoliko njih »napuhalo« iznad 0,0 promila pa su, iako prekoračenje te granice nije bilo bogzna kako veliko, izlazak morali nastaviti pješice, pridruživši se tako mnogima koje smo ondje uočili. Uglavnom se radilo o mlađim osobama koje su, »naoružane« dobrim raspoloženjem, pješice otkrivale čari noćnog života u Poreču. Vijest o policijskoj patroli kod kolodvora najvjerojatnije se brzo proširila gradom pa su mnogi već na obližnjem kružnom toku okretali svoje automobile u suprotnom smjeru te netragom nestali iz našeg vidokruga.

Ipak, na toj su lokaciji zatečena dva vozača koja su vozilom upravljala pod utjecajem droga. Jedan od njih bio je pozitivan na amfetamine, a drugi na SZO (benzodiazepini) i THC (marihuana).

Jedan od vozača odbio je testiranje na droge. Policajci su nam tada objasnili da je to isto kao i odbijanje alkotesta. Dvojcu zatečenom pod utjecajem droge slijedi šest mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom, pet kaznenih bodova te novčana kazna od najmanje tri tisuće kuna. Na pitanje koliko je uređaj za testiranje »Cozart RapiScan« pouzdan, budući da vozači očekivano negiraju postojanje bilo kakvih tragova droge, policajci su nam pojasnili da je on vrlo pouzdan, no ako ispitanik sumnja u te rezultate, može ići na vađenje i testiranje krvi i mokraće. Tako je i vozač pozitivan na SZO i THC tražio vađenje krvi, pojašnjavajući da se THC u njegovoj slini našao najvjerojatnije kad

je »možda udahnuo nečiji dim u kafiću ili autornobilu«.


Sljedeća lokacija bila je u Kašteliru, u blizini tamošnjeg diskokluba »La Kabana«. Ta je pozicija strateška jer su policajci bili na jedinom putu kojim su posjetitelji ovog objekta mogli kući. Ondje nijedan testirani vozač nije bio pozitivan na droge, no zato je alkohola bilo više. Mnogi su morali parkirati sa strane i odspavati u automobilu, a bilo je i pregleda osoba. Naime, u sklopu akcije bio je angažiran i djelatnik krim-policije čiji je zadatak bio pomno promotriti vozača te ustanoviti je li drogiran ili sumnjiv.

Te je noći tako zabilježen ukupno 21 prekršaj zbog vožnje pod utjecajem alkohola, najveća evidentirana koncentracija bila je 2,19 promila, dva vozača su testirana na droge i oba su bila pozitivna, sedmorici mladih vozača oduzete su vozačke dozvole, a petero ih nije postupalo po znaku policije. Nadalje, dva vozača nisu nosila kacigu, a zabilježen je i po jedan slučaj upravljanja neregistriranim vozilom, upravljanja vozilom u zabranjenom smjeru, vožnje bez osiguranja te vožnje nepropisnom brzinom. Također, tri vozača »nisu znala čemu služi pojas«, a jedan je nepropisno pretjecao. Od ostalih, zabilježeno je još šest prekršaja. U prostorijama porečke Policijske postaje za ove je vikend akcije zadržano četvero ljudi.

Nera Softić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email