NEWS
valfresco

Drugu godinu zaredom Istra je najbolja svjetska maslinarska regija svijeta!

20.12.2016. 12:05; Učitavanja: 455; Početna / Gospodarstvo / Drugu godinu zaredom Istra je najbolja svjetska maslinarska regija svijeta!

Istra je u ovogodišnjem izdanju jedinog svjetskog vodiča kroz ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei 2017., požnjela velik uspjeh. Naime, u vodič je uvršteno čak 60 istarskih maslinara i uljara, pa je Istra zbog takve brojnosti i kvalitete, proglašena najkvalitetnijom maslinarskom regijom svijeta! Istarski maslinari našli su se u društvu točno 500 najboljih maslinovih ulja iz cijelog svijeta, što znači da u svjetskoj proizvodnji vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Istra ima udio od čak 12 posto. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije.

Ovogodišnjim rezultatom ocjenjivanja za godišnji katalog Flos Olei, u kome je sudjelovalo 1.800 ulja iz cijelog svijeta, Istra je premašila svoj lanjski uspjeh, kada je s 50 uvrštenim uljem bila, kao i ove godine, najzastupljenija svjetska regija u ovom katalogu. Svjetska maslinarska prijestolnica, Toskana, ove je godine s 59 uvrštenih ulja drugoplasirana, iza Istre, a lani je s 27 ulja bila treća. Ovogodišnje treće mjesto s 49 uvrštenih ulja pripalo je poznatoj španjolskoj Andaluziji. Istra je tako i lani i ove godine u izboru Flos Oleia premašila dvije dosad najpoznatije svjetske maslinarske regije.

Od mogućih 100, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Greve in Chianti (Toskana) s ocjenom 98, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca. Također odličnih 96 bodova osvojili sz vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin te Enio Zubin iz Umaga, dok su ocjenu 95 su osvojili Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana te Giancarlo Zigante iz Livada.  Treba napomenuti da je u klasu „zaista odličnih ulja“ s dobivenih 95-100 bodova svrstano čak 10 istarskih uljara, a “odličnih ulja” s dobivenih 90-94 bodova 17 istarskih ulja.

Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ulja, Istra u ovogodišnjem ocjenjivanju za Flos Olei katalog ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Također je važna vijest to da je ove godine po prvi puta u vodič uvršteno 12 novih istarskih maslinara.  Oni koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju bolje ocjene nego ranije, što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina.

Uvrštenja u Flos Olei, a s njime i veliki uspjesi, započeli su još 2005. godine i od tada istarska maslinova ulja stalno potvrđuju svoju kvalitetu. U 2016. u vodiču Flos Olei bilo je 50 uvrštenih maslinara i uljara iz Istre, 2015. ih je bilo 56, a 2014. njih 52. Treba napomenuti i da se u ovogodišnjem vodiču nalaze maslinova ulja iz 50 zemalja s pet kontinenata. Na 864 stranice i ove godine, osim ocijenjenih  maslinara i uljara, vodič donosi informacije o povijesti, kulturi te proizvodnji zemalja iz kojih oni dolaze, a osim Hrvatske tu su i Francuska, Portugal, Australija, Novi Zeland, Čile, Argentina…

FLOS OLEI 2017
Flos Olei, dvojezični, talijansko-engleski vodič kroz vrhunska svjetska ekstra djevičanska maslinova ulja, ove godine doživio je sedmo izdanje (prije toga postojala je publikacija pod nazivom „L’Extravergine“). Izdavači i urednici su diplomirani agronom Marco Oreggia, gastronovinar i profesionalni kušač maslinovih ulja, ujedno osnivač vodiča, jedan od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja, te Laura Marinelli, novinarka i kušačica maslinovih ulja. U realizaciji vodiča sudjeluju i talijanski te međunarodni kušači i drugi stručnjaci za maslinova ulja.   
Stručnjacima i potrošačima Flos Olei je priručnik i vodič kroz upoznavanje maslinarstva s različitih aspekata. Namijenjen je, kako ističu izdavači, ljubiteljima dobre hrane i pića, ali i stručnjacima s području maslinarstva, agronomima, maslinarima, tehnolozima, kao i ugostiteljima.

» Opširnije o vodiču Flos Olei 2017.
» www.marco-oreggia.com

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email