NEWS
LUTRIJA T

dr. Lauc: odgovor na pandemiju uzrokovati će više smrti no sam SARS-CoV2 virus !

146130499_10225378841845834_7537464873772177246_o
04.02.2021. 11:02; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / dr. Lauc: odgovor na pandemiju uzrokovati će više smrti no sam SARS-CoV2 virus !
dr.sc. Gordan Lauc:
Sve je više studija koje se slažu s mojom procjenom da će naš odgovor na pandemiju na kraju uzrokovati smrt više ljudi, no što će ih ubiti sam SARS-CoV2 virus, a najpogođeniji će biti oni najsiromašniji među nama.
Analiza koju je objavio NBER (Nacionalni biro za ekonomska istraživanja SAD-a) procjenjuje da će odgovor SAD-a na pandemiju uzrokovati smrt oko 800,000 ljudi. Gotovo dvostruko više od broja ljudi koji su do sada umrli zbog COVID-19.
 
Lagano je zagovarati “najstrože moguće mjere” kada plaća redovito stiže, restorani dostavljaju hranu, a trgovine dostavljaju sve što poželite kupiti. Još možete i jeftino odletjeti na Maldive ili nešto slično, jer drugi nemaju novaca pa je sve na velikim popustima…
 
Svaka “mjera” koja ograničava normalno poslovanje više od minimalno potrebnih ograničenja radi sprječavanja kolapsa zdravstvanog sustava je štetna i izravno ugrožava živote i zdravlje ljudi.
 
U ovoj pandemiji ne smijemo gledati samo na uski kriterij smanjivanja broja zaraženih i olako nametati različite zabrane. Svi koji takve zabrane predlažu i potiču moraju biti svjesni da je njihova argumentacija da su oprezni i da štite zdravlje pogrešna, budući da rade ogromnu štetu zaboravljajući da je nužno misliti na cjelinu društva i sve posljedice svake pojedine “mjere”.
 
Broj novo zaraženih u Hrvatskoj je među najmanjima u Europi, a proljeće nam je pred vratima. Vrijeme je da prestanemo misliti o pandemiji i posvetimo se stvarnim životnim problemima koji su pred nama.
Print Friendly, PDF & Email