NEWS

Dr. Ivančić optužen zbog pritiska na pravosuđe

26.11.2006. 00:00; Učitavanja: 73; Početna / Crna kronika / Dr. Ivančić optužen zbog pritiska na pravosuđe
233XO055328.jpg

Ravnatelja porečkog Doma zdravlja dr. Antu Ivančića pazinsko Državno odvjetništvo tereti da je izražavajući mišljenje o nepravomoćnom sudskom postupku koji se vodi protiv dvoje liječnika Doma zdravlja prejudicirao odluku suda te time izvršio pritisak na pravosuđe. Konkretno, Odvjetništvo dr. Ivančića tereti za kazneno djelo protiv pravosuđa – prisile prema pravosudnom dužnosniku iz članka 309. stavak 2. Kaznenog zakona.

Ravnatelj Ivančić je, naime, 22. ožujka novinarki Glasa Istre izjavio: »Smatram da kolege liječnici nisu počinili nikakvo kazneno djelo. Pacijentica je čitavo vrijeme bila pod nadzorom, a liječnicima uopće nije rekla da je trudna, već se žalila na bolove u trbuhu. Na koncu se ispostavilo da se radi o navedenom oboljenju (izvanmaterničnoj trudnoći), koje zahtijeva operaciju, pa je upućena u pulsku bolnicu. Dakle, nije riječ o nepravovremenoj liječničkoj intervenciji ili pogreški. Duboko sam uvjeren da će presuda biti u njihovu korist.« Ta njegova izjava prenesena je sutradan, 23. ožujka, na stranicama crne kronike.

Upit novinarke odnosio se na sudski postupak protiv dvoje liječnika – Sabine Žužić i Stjepana Arnolda, koji se terete da su počinili teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno kazneno djelo nesavjesnog liječenja. Protiv njih je Državno odvjetništvo u Pazinu 23. prosinca 2004. podiglo optužni prijedlog, a sve temeljem prijave pacijentice N. Č. D. Pacijentica je rekla da ju je zbog jakih bolova i krvarenja izazvanih izvanmaterničnom trudnoćom suprug dovezao na Hitnu pomoć, no da je liječničku pomoć čekala četiri sata te se nekoliko puta onesvijestila. U pulskoj bolnici, nakon operacije, navodno su joj rekli da je preživjela samo zato jer je mlada.

Općinsko državno odvjetništvo smatra da je ravnatelj Ivančić, iznoseći svoj stav o tome kakva bi trebala biti presuda i svoj stav o krivnji, odnosno nekrivnji optuženih liječnika dok je u tijeku kazneni postupak, a prije donošenja pravomoćne odluke, počinio kazneno djelo. Predloženo je da se Ivančiću izreče novčana kazna u iznosu od 30 prosječnih dnevnih dohodaka.

S.Bodlaj Ivašić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email