Domaćini u obiteljskom smještaju moraju djelovati kao promotori destinacije – Održan 9. Forum obiteljskog smještaja Istarske županije

9. Forum
27.03.2023. 21:09; ; Početna / Gospodarstvo / Domaćini u obiteljskom smještaju moraju djelovati kao promotori destinacije – Održan 9. Forum obiteljskog smještaja Istarske županije

Iznimno je važno svakoga gosta informirati o destinaciji, događajima u blizini, upoznati ih s kulturnom baštinom destinacije, i ovisno o njihovim interesima, uputiti ih na aktivnosti u okolici, zaključak je to netom održanog 9. Foruma obiteljskog smještaja Istarske županije. Upravo je to uloga domaćina u obiteljskom smještaju koji su gostima prvi kontakt s destinacijom i koji prema gostu trebaju uspostaviti individualiziran pristup i odnos.

Forum obiteljskog smještaja je edukativni program namijenjen pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu iz Istarske županije. Forum je organiziran kako bi se prenijele aktualne informacije za pomoć u pripremi turističke sezone i dao uvid u trendove na turističkom tržištu te novitete u ponudi i potražnji. Također, Forum je poslužio kao platforma za razvoj suradnje i razmjenu iskustava među pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu.

Ovogodišnji Forum održan je u sklopu projekta KLIK Pula – Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma. Događanje su organizirali Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta te HGK – Županijska komora Pula kao partner na projektu. Brojne domaćine u obiteljskom smještaju, i ostale dionike u turizmu uvodno je pozdravila ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhideja Petković i direktor Turističke zajednice Bale Sandi Drandić.

O ulozi domaćina u obiteljskom smještaju kao promotora destinacije raspravljali su razmjenjujući prijedloge i ideje na okruglom stolu pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija HGK – ŽK Pula Mladen Draguzet (Istra Adventure d.o.o.), Katarina Dobrić Dabić, predsjednica Strukovne podgrupe pustolovnog turizma HGK – ŽK Pula (Adventure Holiday d.o.o.) i viša stručna suradnica u HGK – Županijskoj komori Pula Ticiana Trošt Kožljan.

Način na koji je jedinstven model upravljanja doprinio turističkom razvoju Bala, predstavio je predsjednik uprave Mon Perin d.d., Massimo Piutti, dok je o održivom razvoju pristupačnog turizma govorila savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Područnog ureda Rijeka Tea Rubeš. Zamjenica nacionalnog koordinatora Europskog udruženja za interpretaciju baštine za Hrvatsku INTERPRET EUROPE Manuela Hrvatin pojasnila je kako se gostima predstavlja kulturna baština destinacije.

Na Forumu su predstavljena i praktična rješenja koja u određenim segmentima olakšavaju poslovanje domaćina u obiteljskom smještaju. Predsjednik Strukovne grupe ICT Istre HGK – ŽK Pula Dean Verbanac (Inter Soft Technologies d.o.o.) predstavio je sustav za prijavu gostiju M-visitor, a zamjenica direktora My Vacation j.d.o.o., Kandida Milotić Ištoković, digitalno rješenje koje omogućuje i personalizirane preporuke vlasnika objekta prema gostima.

O važnosti zdravstvene sigurnosti turističke destinacije govorio je direktor Medicus d.o.o. Srđan Jerković, dok je član Grupacije dimnjačara HGK direktor tvrtke  D.M.M. d.o.o. Marcel Juriša predstavio koje su obveze vlasnika objekata oko kontrole ložišta i dimnjaka radi osiguranja i zaštite od požara.

Kako bi domaćini u obiteljskom smještaju upoznali kulturnu baštinu i povijest Bala, po završetku Foruma Turistička zajednica Bale organizirala je turističku šetnju kroz starogradsku jezgru.

 

HGK – Županijska komora Pula

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email