NEWS
VALFRESCO 3-S

Dom za starije i nemoćne traži volontere za pomoć u učenju hrvatskog jezika

Emma i Daria
17.05.2017. 15:23; Učitavanja: 428; Početna / Novosti / Dom za starije i nemoćne traži volontere za pomoć u učenju hrvatskog jezika

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč poziva volonterke i volontere za pomoć u učenju hrvatskog jezika Dariji Zelenskoj iz Ukrajine i Emmi Quintana Llorian iz Španjolske, volonterkama Europske volonterske službe koje volontiraju u Domu.

Daria i Ema u Poreču borave od ožujka ove godine, a godinu dana koju će tu provesti žele iskoristiti i za učenje hrvatskog jezika.

Boravak dviju dvadesettrogodišnjakinja u Domu provodi se u sklopu programa „Erasmus+“ i projekta pod nazivom „Osobni rast mladih kroz kreativnost i volontiranje sa starijima grada Poreča“ koji ujedinjuje ideju volonterstva i međugeneracijske solidarnosti, a osim poboljšanja kvalitete života starijih osoba, ima za cilj mladima Grada Poreča približiti ideju volonterstva kao nečeg što je u svijetu vrlo često i poželjno. U tu svrhu od strane Europske komisije Domu su odobrena sredstva u iznosu od 15.466,00eura.

Emma je grada Gijona u Španjolskoj. Ima iskustva u radu s djecom, a budući da je jako komunikativna i otvorena osoba, želja joj je bila da stekne i neko novo iskustvo u radu sa starijim osobama. Do sada nije imala priliku putovati, te se nada da će ovo vrijeme na volontiranju iskoristiti za upoznavanje novih krajeva. Kako se u slobodno vrijeme bavi pisanjem kratkih priča koje se kasnije kazališno izvode, voljela bi naučiti hrvatski kako bi uprizorila neki svoj tekst u kojem bi glumci bili upravo korisnici Doma. Emma je odabrala naš Grad posebno zbog ugodne klime, a budući da ima iskustva raditi kao animator, privukao ju je opis posla s korisnicima Doma.

Daria je iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine i profesionalna je nogometašica te bi voljela jednog dana biti trenerica mladih sportaša s invaliditetom. Daria je vrlo svestrana osoba. Voli putovati i upoznavati nove ljude, krajeve, kulture. Želja joj je steći nova znanja i iskustvo u radu s ljudima i smatra da, obzirom da lošu političku situaciju u svojoj zemlji, Ukrajina treba nove pametne, sposobne ljude kako bi promijenili društvo na bolje. Dolazak u grad Poreč odabrala je prvenstveno zbog dobrog projekta koji joj se svidio i u kojem volonteri izravno rade sa starijim osobama. Kako ukrajinski i hrvatski jezik imaju sličnosti, smatrala je da će joj biti zbog toga olakšana i komunikacija sa korisnicima Doma.

Obje djevojke svakodnevno po šest sati pomažu korisnicima Doma, unoseći u svakodnevicu korisnika mladenački duh, provodeći s njima vrijeme u kreativnim radionicama, šetnjama ali i aktivnostima koje same predlože i osmisle. Korisnici Doma su ih od samog početka izuzetno dobro primili. Budući da ne govore hrvatski jezik, i korisnici i volonterke ulažu trud u međusobnoj komunikaciji. Uz to što su se odlično uklopile u rad s korisnicima, surađuju i s domaćim volonterkama i volonterima koji već nekoliko godina sudjeluju u aktivnostima u Domu, pa će zasigurno i primjerom pokazati te zainteresirati mlade volontere za korisno provođenje slobodnog vremena.

Daria i Emma se nadaju da će upoznati i družiti se s mladima u Poreču i Istri, ali i nastaviti baviti se hobijima s kojima su započele u svojim zemljama: Daria igra nogomet te se već uključila u žensku nogometnu ekipu u Poreču, a Emma se bavi pisanjem tekstova i režiranjem predstava.

Nadamo se da će se Porečani, kao i ranijih godina, odazvati na ovaj poziv da pomognu našim novim sugrađankama. Prijave se primaju na broj telefona: 423-282 ili na mail adresu: [email protected].

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email