NEWS

„DOLINA SUZA“ U STVARNOSTI

04.12.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / „DOLINA SUZA“ U STVARNOSTI
98RW-2.jpg

Ovako je jučer izgledala „Dolina suza“! Ne nije to magla i magla ne može bit za ovako vedrog i sunčanog dana, a fotografije su snimljene oko 15 sati. Mi koji smo tu rođeni i tu živimo pola stoljeća, znamo kako je ovaj naš životni ambijent izgledao u posljednjih pola stoljeća, zato gospođa Toto Ormuž nema nikakvog prava uvjeravati nas što to mi udišemo. Licemjerno je uvjeravati nas da je „sve po Zakonu“, dolazilo to s njezine strane, sa strane nadležne inspekcije ili pak sa strane Ministarstva zaštite okoliša. Pa ako je već po Zakonu sve OK, onda mijenjajte zakone – pa oni su stvarani radi ljudi, radi njihove zaštite!

Dim, koji cijeli dan suklja iz Rockwoolovih postrojenja, očito je teži od zraka, pa u stanju ovakvih vremenskih prilika jednostavno „puzi“ po tlu, ulazi u svaku vrtaču i dolac i prianja uz tlo.  Već za kratkog boravka na otvorenom ljudi osjećaju nadraženo grlo i dišne putove.

Posebno je bilo kritično na potezu samog luga , a najviše se je primjećivalo na cesti od starog motela u Potpićnu do zavoja, kojim se cesta počinje uzdizati prema Pićnu. Na tom potezu je situacija bila stravična. Vidljivost je najednom bila smanjena na nekih 50-tak metara,usred „bijela“ dana. Osjećaj nelagode najednom je obuzeo svakog slučajnog prolaznika. Atmosfera kao iz pakla, to mije potvrdilo nekoliko mještana, dok smo iz Pićna promatrali „Dolinu suza“. Simbolično bili smo na vidikovcu pokraj crkvice Sv.Mihela, pokraj koje je postavljen spomenik simboličnog imena „Rađanje, život, umiranje“. Nije li ovo zadnji stadij za lokalno stanovništvo, predviđen ovim spomenikom?

O onom sinoć, mislim da ovaj narod zaslužuje barem ispriku za optužbe izrečene od službenog Rockwoola. Naime , zaposlenike Rockwoola, njihovu imovinu i njihov posjed nitko nije dirao, a policija nije intervenirala, a nije imala ni razloga.

Kršan, 03.12.2008.

Klaudijo Lazarić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email