DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENO 6. MEĐUNARODNO VIOLONČELISTIČKO NATJECANJE »ANTONIO JANIGRO«

27.10.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / DODJELOM NAGRADA ZAVRŠENO 6. MEĐUNARODNO VIOLONČELISTIČKO NATJECANJE »ANTONIO JANIGRO«

Dodjelom nagrada i svečanim koncertom nagrađenih natjecatelja preksinoć je u Istarskoj sabornici završilo šesto međunarodno biennalno natjecanje violončelista »Antonio Janigro« na kojemu je ove godine nastupilo 75 natjecatelja iz 19 zemalja s pet kontinenata.

Robrert Cimperman. predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje podružnice Rijeka, uputio je čestitke nagrađenima, kao i profesorima na uloženom trudu i radu, istaknuvši značaj promicanja kulture i vrijednosti ovog značajnog natjecanja.

Predsjednik ocjenjivačkog suda ugledni mađarski violončelist Laszlo Mezo istaknuo je da su mladi glazbenici i na ovogodišnjem natjecanju iskazali visoku razinu muziciranja te rekao da imaju sve preduvjete da postanu ugledni umjetnici, a možda i violončelistički pedagozi. To je još jedna potvrda kako je natjecanje »A. Janigro« zadržalo status elitne smotre mladih violončelista do 20 godina.

Odlukom Ocjenjivačkog suda u prvoj kategoriji dodijeljene su dvije prve nagrade: Nijemcu Anneru Rückschloßeadu i Kinezu Wuu Zhihauu. Drugu nagradu osvojila je Poljakinja Patrycja Dobrzycka, a treću Matej Mičetić i Mislav Brajković iz Hrvatske i Žan Beljan iz Slovenije. U drugoj kategoriji prvu nagradu osvojili su Laura Szabo (Mađarska), Hrvoje Hrešć (Hrvatska), David Grasseli (Slovenija) i Korejac He Sihao. Drugu nagradu osvojio je Litvanac Vakluckas Mindaugas, a treću Fran Leboš i Ana Turkalj iz Hrvatske i Antonija Resemann iz Njemačke.

U trećoj kategoriji dvije prve nagrade dodijeljene su Mađarici Zsofiji Meszaros i Talijanu Alessiju Pianelliju, tri druge nagrade Junu Sasakiju (Njemačka), Ladi Weygand ( Hrvatska) i Aniti Balasz (Mađarska) te treće nagrade Nilu Kocamangilu i Emirhanu Tunci iz Turske i Valentini Črnjak iz Hrvatske. Naposljetku, u četvrtoj kategoriji prvu su nagradu osvojili Japanac Yuki Ito i Litvanac Gleb Pyšniak, drugu Švicarac Victor Plumettaz i Nijemac Mario Reimer, a treću Mađarica Janka Jambor.

Uslijedio je nadahnuti koncert nagrađenih natjecatelja koji su pokazali mladenačku radost muziciranja, entuzijazam te visoku kvalitetu umijeća interpretacije. Nastupili su Tjaša Vrhovnik iz Slovenije, Ana Šincek i Hrvoje Hrešća iz Hrvatske, Wu Zhihao i Sihao He iz Kine, Anner Rückschloß iz Njemačke, Laura Szabo iz Mađarske, Vito Alessio Pianelli iz Italije i Sofija Meszaros iz Mađarske. Završnica koncertne večeri pripala je odličnim virtuozima, Litvancu Glebu Pyšniaku i Itou Yukijua iz Japana. Užitak je bio slušati ove mlade ljude kojima zasigurno predstoji blistava buduća umjetnička karijera.

Debora Cukola Zeneral, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email