NEWS
Ljeto u Funtani

Dođite u petak na Veliko parkiralište po svoju sadnicu – „Zasadi stablo, ne budi panj“

s podjele6 (1)
17.11.2021. 21:36; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Dođite u petak na Veliko parkiralište po svoju sadnicu – „Zasadi stablo, ne budi panj“

U petak, 19. studenog 2021. godine s početkom u 10 sati na Velikom gradskom parkiralištu u Poreču pod motom „Dođi po svoje drvo-Vieni a prendere il tuo albero“ odvijat će se velika podjela sadnica građanima. Može se birati neku od 500 komada sadnica – stablo ili ukrasni grm raznih vrsta, veličine i oblika, od miksa voćaka – jabuka, šljiva, bresaka, badema, kakija, limuna, naranči, do listopadnih stabala – vrbi, lipa, platana, magnolija, zatim maslina raznih sorti, crnogorica – pinija, čempresa, tuja do ukrasnih grmova i penjačica – ruža, bugenvilija, jasmina, lavande, ružmarina i drugh.   

Ovime Grad Poreč-Parenzo nastavlja dobru praksu podjele sadnica zadnjih nekoliko godina i sudjeluje u nacionalnoj kampanji sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“. Akcija sadnje provodi se cijeli mjesec studeni diljem Hrvatske, a Grad Poreč-Parenzo obilježava je nizom aktivnosti.

Cilj akcije je ozelenjivanje javnih zelenih površina i podizanje svijesti o važnosti i brojnim dobrobitima drveća i zelenila. Prema podacima svjetskih agencija za zaštitu okoliša, objavljenih na portalu Pametni gradovi, sadnja jednog stabla u gradu zamjenjuje pet klima uređaja. Biljke pomažu u hlađenju atmosfere čime se smanjuje potreba za ugradnjom klima uređaja i smanjuje globalno zagrijavanje. Također, stabla su dvostruko korisna jer pomažu u stvaranju sjene i ujedno ograničavaju odsjaj sunca na zidovima zgrada i na tlu. Ova akcija na najbolji način doprinosi sadnji drveća i gašenju klima uređaja. Sadnja stabala na području Poreča počela je već ranije ovoga mjeseca podjelom sadnica po mjesnim odborima, čiji su ih predstavnici već posadili na svom području.

Sredstva za akciju kolektivne sadnje drveća na području Grada Poreča-Parenzo osigurana su u Proračunu Grada Poreča-Parenzo za 2021.godinu.

Print Friendly, PDF & Email