NEWS

Do 2070. more će progutati 100 km2 Hrvatske

16.02.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Do 2070. more će progutati 100 km2 Hrvatske
386633704164410785109_cro.jpg

Hrvatsku očekuje gospodarski slom i masovno širenje kroničnih i zaraznih bolesti. To je zaključak analize svjetskih stručnjaka Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na društvo i gospodarstvo u Hrvatskoj, čije je izvješće danas predstavljeno u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Do kraja stoljeća, stoji u izvešću, turisti će zaobilaziti jadransku obalu zbog viših temperatura i uputiti se na hladnija mjesta. Delta Neretve, Krka, Vransko jezero kraj Biograda, otok Krapanj i brojna druga mjesta mogla bi nestati zbog porasta razine mora. Prema toj analizi, ako bi razina mora porasla za 50 centimetara, što će se ovim tempom dogoditi do 2070., nestat će 100 četvornih kilometara kopna! Ukupna površina Hrvatske je 56.542 četvornih kilometara.
– Klimatski modeli predskazuju da, ako se emisije stakleničkih plinova nastave povećavati, razdoblje od 2040. do 2070. moglo bi biti toplije za 3 do 3,5 Celzijeva stupnja tijekom ljeta diljem Hrvatske. Ljeta će biti vruća i sve sušnija, a snijega sve manje. To će utjecati na zdravlje ljudi, turizam i poljoprivredu.

Nove vrste riba

Pad razina voda samo u sektoru hidroenergije dovest će do gubitka od 17 do 86 milijuna eura godišnje. Ribarstvo i marikultura doživjet će revoluciju jer će Jadran nastaniti potpuno nove, tropske vrste riba, dok će sadašnje pobjeći u sjeverna mora – samo je dio izvješća koje je prezentirao Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj. Dobra vijest je da su ankete pokazale kako 72% građana Hrvatske smatra klimatske promjene vrlo ozbiljnim problemom.

– Predugo smo bili gluhi i slijepi. Stvari prijete da će izmaknuti kontroli. Liberalni kapitalizam došao je do kulminacije i postao kontraproduktivan – poručio je predsjednik Stjepan Mesić koji je prisustvovao izlaganju.

Piše: Sergej Trajković, Jutarnji list

Print Friendly, PDF & Email