NEWS

Dnevnog jednog kampiste predstavljen javnosti u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma u Puli

Naslovnica knjige
14.03.2019. 11:46; ; Početna / Gospodarstvo / Dnevnog jednog kampiste predstavljen javnosti u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma u Puli

Dana 12.3.2019. u prostorijama Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ u Puli predstavljena je javnosti knjiga “Dnevnik jednog kampiste – kvaliteta hrvatskih kampova kroz okular korisnika” autora Jerka Sladoljeva i Lorisa Pilara.

Na promociji su uz autore govorile i recenzentice knjige, prof.dr.sc. Jasmina Gržinić, koja je bila ujedno i moderator događaja, te doc.dr.sc. Tamara Floričić, obje profesorice s Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“.

Jerko Sladoljev, dipl.oec., dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za dugogodišnji doprinos razvoju turizma Hrvatske, jedna od kojih je i nedavno uručena nagrada za životno djelo „Antun Štifanić“, i Loris Pilar, mag. oec., nedavno diplomirani student s Fakulteta ekonomije i turizma „dr. Mijo Mirković“ u Puli, u svojoj su knjizi proveli originalno znanstveno istraživanje kvalitete hrvatskih kampova.
Djelo se ističe po svom metodološkom pristupu te rijetkosti deduktivnih istraživanja ovog tipa u Republici Hrvatskoj. Glavna važnost knjige proizlazi iz činjenice da daje preporuke za oba turistička pola, ponudu i potražnju, skrećući pozornost na važnost osluškivanja samih kampista pri kreiranju kvalitetne hrvatske kamping ponude. «Potrebe kampista, kao do nedavno podcijenjenog profila korisnika turističkih usluga, treba shvatiti ozbiljnije i implementirati u sam proizvod», napominje koautor knjige Jerko Sladoljev. «Kreatori kamping usluga često stvaraju planove koji su ponekad i dijametralno suprotni onima korisnika usluga, a sve u svrhu borbe za profitom – nauštrb zadovoljstva gostiju. Knjiga je kroz opservacije korisnika usluga upozorila na taj raskol i naglasila važnost doživljaja idile i mira, ambijenta podneblja, ljudi i običaja.»
U knjizi je napravljen povijesni pregled hrvatske kamping ponude te je njihova kvaliteta analizirana s aspekta potrošača koji je 50 godina boravio u kampovima duž cijele hrvatske obale i bilježio svoje opservacije u stvarnim, prirodnim uvjetima. Istraživanje se potkrijepilo i statističkim podacima jednog od najznačajnijih europskih ocjenjivača kamping kvalitete – ADAC-a, te se provela i komparativna analiza cijena i kvalitete hrvatskih kampova kroz povijest i regionalni benchmark.
Koautor Loris Pilar ističe da kvaliteta hrvatskih kampova u apsolutnom smislu raste, ali su unatoč tome pronađene anomalije u odnosu cijene i kvalitete kod jednog dijela hrvatske kamping ponude: «Ovom smo knjigom nastojali temeljito razložiti elemente kamping ponude, analizirati njihovo postojeće stanje i trendove kroz povijest, pronaći manjkavosti i nedostatke, te zaključno ponuditi optimalan model organizacije kampa i preporuke za daljnji razvoj kamping turizma Hrvatske, imajući u vidu postizanje ravnoteže između potreba kampista i poslovnih ciljeva vlasnika kampova. Dakako, treba naglasiti da je ključni faktor u ostvarenju optimalne kamping ponude sinergija svih uključenih u nju; od vlasnika kampova do nositelja turističkih politika.»

Knjiga može biti od značajne koristi različitim dionicima turističke znanosti, prakse i obrazovnog sustava. Istu je moguće naručiti putem e-maila na adresu
[email protected].

Print Friendly, PDF & Email