NEWS
Ljeto u Funtani

DND Poreč i Osnovna škola Poreč obilježili Europski dan jezika programom na Trgu slobode

10
26.09.2016. 14:50; ; Početna / Lifestyle / Zabava / DND Poreč i Osnovna škola Poreč obilježili Europski dan jezika programom na Trgu slobode

Društvo Naša djeca Poreč obilježilo je, u suradnji s Osnovnom školom Poreč, Europski dan jezika kratkim i efektnim programom na Trgu slobode.
Nastavnica Dunja Klarić vodila je učenike triju razreda kroz igre osmišljene tako da se iskoriste podaci izloženi na Trgu o svjetskim i europskim jezicima, koje su sa zanimanjem čitali i prolaznici i turisti.

Učenici su u manjim grupama tražili podatke o tome koliko skupina jezika ima u Europi, koja je najduža riječ na nekom europskom jeziku, potom su plesali i pjevali na nekoliko jezika, a manja je skupina učenika pokušala na nekoliko jezika anketiratii turiste, dok su drugi dijelili rukom izrađene razglednice Poreča.

A pita li vas tko koja je najduža riječ na hrvatskom jeziku, odgovor je: prijestolonaslijednikovica i ima 26 slova. Doduše, ona nije ni do gležnja najdužoj europskoj riječi: nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhåll – suppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten. Riječ dolazi iz švedskog jezika, ima 131 slovo i otprilike znači: pripremni radovi za raspravu o održavanju simulatora prepoznavanja artiljerijskog naoružanja na sjeverozapadnoj obali.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email