NEWS
LUTRIJA T

Direktor županijske turističke zajednice Denis Ivošević o rezultatima promotivne kampanje Share Istria 2016

blogeri
12.10.2016. 10:06; ; Početna / Gospodarstvo / Direktor županijske turističke zajednice Denis Ivošević o rezultatima promotivne kampanje Share Istria 2016

Druga godina promotivne kampanje istarske Turističke zajednice Share Istria pokazala se ove godine više nego uspješnom. Odabir vrhunskih blogera i pisaca o putovanjima na socijalnim mrežama i blogovima koji su došli u Istru ovog proljeća i početkom ljeta u potrazi za novim iskustvima koje će podijeliti sa širokom javnošću urodio je plodom. Tako nam tvrdi direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivioević, ujedno i idejni začetnik kampanje.

(piše: Barbara Ban, Glas Istre)

Analiza učinka

– Koji je konkretno rezultat polučila kampanja?

– Kod analize učinka jedne kampanje na digitalnim kanalima u obzir se uzimaju potencijalni doseg korisnika uz broj impresija određenog sadržaja te postignuta interakcija s korisnicima na društvenim mrežama. Finalna analiza drugog izdanja kampanje doista je pokazala odlične rezultate koje smo postigli zajedno s našim sudionicima, među kojima se nalaze najpopularnija imena i profili na društvenim mrežama u segmentu turizma. Ukupni potencijalni doseg kampanje je 254 milijuna korisnika uz dostignutih 5,5 milijardi impresija u svega tri mjeseca trajanja kampanje.

Fotografije iz rovinjskog starog grada, s lova na tartufe u Motovunu, s Galebovih stijena kod Pule te brojnih drugih lokacija, hotela i ugostiteljskih objekata u Istri su objavljivane diljem Instagrama putem poznatih i renomiranih profila

– Uspješnost promocije putem ovog oblika marketinga očituje se i u direktnoj interakciji brojnih korisnika na digitalnim platformama sa sadržajem koji je došao iz Istre. Konkretno, analiza je evidentirala više od 13.000 objava sa #ShareIstria hashtagom i više od 3 milijuna direktnih interakcija (tzv. lajkovi, komentari i shareovi) na različitim društvenim mrežama – od najpopularnijih poput Facebooka, Instagrama i Twittera do ruske društvene mreže Vkontakte te kineskih WeChat i Weibo mreža.

– Uz društvene mreže, velika je uloga i blogera i njihovih pripadajućih blog stranica u promociji destinacije – sveukupno je napisano 39 blog postova, a plasirani sadržaj obuhvaća različite teme: od općeg predstavljanje destinacije i njenih znamenitosti do specijaliziranih blagova o sportskim aktivnostima i gastronomskim specijalitetima.

– Tko je ovogodišnji pobjednik i zašto?

– Ove je godine bilo doista izazovno odabrati pobjednika. Kako je i sama kampanja opsežna, i s aspekta trajanja i po pitanju brojnog sadržaja koji je polučila u svojih tri mjeseca trajanja, ove smo godine nagrađivali naše sudionike u više segmenata.
Dvije su se nagrade dodijelile na temelju najbolje prisutnosti na društvenim mrežama, koja je u obzir uzimala kvalitetu predstavljanja destinacije i postignuti učinak na pripadajućim kanalima. Te su nagrade pripale prvoplasiranoj travel i lifestyle blogerici Amati Chittasenee, internetskoj publici poznatijoj kao @pearypie, koja je kroz kvalitetan i odličan sadržaj na svojim Facebook i Instagram profilima predstavila Istru kao lifestyle destinaciju. Ona je sama imala 1,2 milijuna lajkova na svoje kreativne objave iz Istre koje su na tjedan dana destinaciju stavile u fokus kod njene višemilijunske publike.

Top influenceri

– Drugoplasirani u spomenutoj kategoriji bio je Kenan Hurdeniz, turski fotograf iza popularnih Instagram profila @awesome_earth, @awesome_earthpix i @oldkyrenian, koji zajedno broje 5,5 milijuna pratitelja. I Kenan je postigao odličan rezultat po pitanju predstavljanja Istre i njene izrazite ljepote, prikupivši milijun lajkova na svoje fotografije iz raznih dijelova destinacije.

Druga grupa priznanja nagrađivala je najbolje objave u pet segmenata – krajolik, kultura, gastronomija, aktivnosti i smještaj. Nagradu za najbolju objavu istarskog krajolika pripala je japanskom fotografu Yuyi Matsuo (@esejapan).

– Na temu kultura najoštrije oko imao je ruski bloger Alex Cheban, a najbolju fotografiju istarske delicije imao je američki fotograf Callum Snape (@calsnape). Još jedan avanturistički fotograf iz SAD-a, Eric Rubes, osvojio je nagradu za najbolju objavu na temu Aktivnosti, dok je najbolju fotografiju u kategoriji Smještaj zabilježila brazilska blogerica Patricija Schussel Gomes.

Dodatnu nagradu dodjeljuje naš strateški partner Turkish Airlines u obliku povratne avionske karte za Hrvatsku u business klasi.

– Koliko je bilo sudionika i što su Istri donijeli influenceri s Dalekog istoka?

– Istru su putem ovogodišnjeg izdanja kampanje posjetili top influenceri iz svijeta turizma, koji već godinama grade svoju online reputaciju i generiraju doista impresivan broj pratitelja na svojim društvenim mrežama. Ove je godine kampanja okupila 42 influencera iz 19 zemalja: SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Italije, Španjolske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Danske, Finske, Rusije, Turske, Cipra, Južne Koreje, Filipina, Japana, Tajvana, Kine te Argentine. Ukupan broj pratitelja svih sudionika drugog izdanja kampanje je 19 milijuna pratitelja diljem različitih društvenih mreža, od onih najpoznatijih, Facebook, Instagram i Twitter, do karakterističnih mreža s obzirom na zemlju porijekla pojedinog sudionika (primjerice ruska mreža Vkontakte te kineska WeChat).

Posebnost ove kampanje očituje se upravo u raznovrsnosti njenih sudionika, od lifestyle blogera i Instagramera do avanturističkih fotografa te travel parova, koja je dala dodanu vrijednost cijeloj kampanji, dosežući različite interesne skupine potencijalnih gostiju. I po geografskom aspektu ovogodišnje izdanje je još jače od prvotne nicijative – u Istru smo ove godine doveli čak 11 influencera iz Japana, Kine, Singapura, Tajvana i Tajlanda.

Daleka tržišta

– Kako je tržište Dalekog istoka izrazito zanimljivo za Istru, građenje osviještenosti o destinaciji te upoznavanje tržišta s njenom ponudom putem digitalnih kanala gdje korisnici traže informacije i planiraju putovanje, je nužni korak u cjelokupnom ciklusu današnjeg turista. Ovakvim marketinškim inicijativama Istra gradi svoju prisutnost na spomenutim tržištima i predstavlja se na inovativan način.

– Koje su bile najznačajnije objave i zašto?

– Kod najznačajnijih objava možemo se dotaknuti onih koje su postigle viral an efekt, budući da je izrazita popularnost sudionika ovogodišnje kampanje rezultirala i dodatnim publicitetom za destinaciju, i to kroz objave fotografija iz Istre drugih poznatih influencera i profila na različitim digitalnim platformama.
Fotografije iz rovinjskog starog grada, s lova na tartufe u Motovunu, s Galebovih stijena kod Pule te brojnih drugih lokacija, hotela i ugostiteljskih objekata u Istri su objavljivane diljem Instagrama putem poznatih i renomiranih profila poput @beautiful.destinations, @ earthpix i @bestvacations, @paradise i @wilderness. culture, koji zajedno imaju 24 milijuna pratitelja.

Milijuni pratitelja

Primjer objave je i fotografija američkog sudionika Jordana Herschela, koja je objavljena na sedam poznatih Instagram profila koji zajedno broje 30 milijuna pratitelja. U svega tjedan dana više od milijun ljudi diljem svijeta je, zahvaljujući ovoj fotografiji, aktivno konzumiralo sadržaj iz Istre, destinaciji u kojoj je aktivni odmor i sportski turizam bitna sastavnica cjelokupne ponude.

– Jedan od najpraćenijih Instagram profila danas, sa čak sedam milijuna pratitelja, je @beautiful.destinations, koji je objavio dvije fotografije iz Istre poznatog engleskog fotografa Jacka Morrisa (@doyoutravel) te kanadske fotografkinje, Kael Rebick (@punkodelish), koje su zajedno imale više od 350.000 direktnih interakcije (lajkova i komentara) u svega 48 sati.

– Da Istra oduševljava ljude diljem svijeta u svim svojim segmentima potvrdile su i ostale fotografije objavljivane na Instagramu i drugim društvenim mrežama.

Iduće godine kampanja samo u proljeće

– Koja je razlika odjeka kampanje ove i prošle godine? Na što ćete se fokusirati iduće godine?

– Ovogodišnje izdanje kampanje je doista potvrdilo našu vjeru u ovaj inovativan pristup u promociji destinacije – rezultati govore sami za sebe i još su bolji od njenog prvotnog izdanja. Ove godine smo okupili izrazito jake influencere iz svijeta turizma koji su doista pokazali da se udruživanjem snaga jednog turističkog entiteta i kvalitetnih influencera koji znaju kako predstaviti destinaciju svojoj publici dolazi do izvanrednog rezultata.

– Ove godine čak 12 influencera je imalo više od 100.000 direktnih interakcija na #Sharelstria sadržaj (tzv. lajkovi, komentari, shareovi) sa svojom publikom, što doista pokazuje da su okupljeni sudionici profesionalci u svojoj branši. Valja naglasiti i bitnu ulogu naših strateških partnera u cijeloj priči – Turkish Airlinesa i BMW-a, koji su odradili odličan posao u podršci kampanje. Turkish Airlines je omogućio 20 karata za sudionike kampanje, dok je BMW ustupio 2 BMW X1 modela za naše sudionike i njihovo istraživanje destinacije. Nagodinu svakako planiramo produžiti i proširiti suradnju s našim partnerima za maksimiziranje rezultata za sve tri uključene strane. Iduća godina će imati sličan koncept s ciljem još boljih rezultata. U planu nam je skratiti trajanje kampanje i koncentrirati broj kvalitetnih influencera u pred sezonskom periodu kako bi što veći naglasak stavili na Istru u proljetnom periodu i brojnim aktivnostima koje nudi gostima u tom razdoblju.

Barbara Ban, Glas Istre 12.10.2016.

Print Friendly, PDF & Email