NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

DIREKTIVA EU-a O ZABRANI ODLAGANJA STARIH GUMA NA ODLAGALIŠTIMA MORA SE PRIMIJENITI DO 2008

14.04.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / DIREKTIVA EU-a O ZABRANI ODLAGANJA STARIH GUMA NA ODLAGALIŠTIMA MORA SE PRIMIJENITI DO 2008

  ZAGREB – Ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela je Pravilnik o gospodarenju otpadnim gumama, kojim će se prema direktivama EU-a zbrinjavati sve otpadne gume i one ranije odbačene u okoliš. Procjenjuje se da ih u Hrvatskoj ima od 70 do 100 tisuća tona, a za njihovo zbrinjavanje organizirat će se povremene akcije otkupljivanja.

U Hrvatsku se godišnje uveze 23,5 tisuća tona guma za čije je zbrinjavanje potrebno osigurati najmanje 27 milijuna kuna, navodi Ministarstvo. Procjenjuje se da ih oko 75 posto završava na službenim odlagalištima komunalnog otpada ili se nekontrolirano baca na divlja odlagališta, a 25 posto ih se spaljuje u cementarama. Razgradnja jedne gume u zemlji traje čak i do 100 godina.

Krajem 2005. u Varaždinu je otvoren pogon za reciklažu guma u kojem će se zaposliti 170 radnika. Reciklirana guma može se koristiti kao sirovina za izradu umjetne trave, podloge za sportska igrališta, atletske i trim-staze, podloge za parkirališta, ceste, u proizvodnji obuće, automobilskih brtvila, prozora, u građevinarstvu itd.

Pravilnik propisuje da uvoznici i proizvođači guma plaćaju naknadu od 1.500 kuna po toni čime će se osigurati pokriće troškova za zbrinjavanje i reciklažu. Naknadu će plaćati i obveznici na uvoz i proizvodnju vozila, zrakoplova i drugih letjelica čiji su sastavni dijelovi gume. Za osobno vozilo u Hrvatskoj se plaća 1,33 eura, a u zemljama EU-a od 1,39 do 1,85 eura po gumi.

Direktiva EU-a koja zabranjuje odlaganje starih guma na odlagalištima mora biti u cijelosti primijenjena najkasnije do 2008., navodi Ministarstvo.

Print Friendly, PDF & Email