NEWS

Digitalne tehnologije stižu na Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci – novosti na studijskim programima Poljoprivrednog odjela

slika 2
10.07.2024. 22:09; ; Početna / Gospodarstvo / Digitalne tehnologije stižu na Poljoprivredni odjel Veleučilišta u Rijeci – novosti na studijskim programima Poljoprivrednog odjela

Studijske programe i predstojeće aktivnosti Poljoprivrednog odjela na tiskovnoj konferenciji održanoj 10. srpnja 2024. u prostorijama Poljoprivrednog odjela u Poreču Veleučilišta u Rijeci predstavila je Pročelnica Poljoprivrednog odjela, dr.sc.biotech. Ivana Dminić Rojnić, Voditeljica studija Održivog agroturizma, dr.sc.biotech. Slavica Dudaš, Dr.sc. biotech. Krstijan Damijanić, profesor na vinarskim kolegijima Poljoprivrednog odjela te dr. sc. biotech. Martina Peršić, voditeljica projekta „Primjena digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu“.

Na Poljoprivrednom odjelu izvode se 3 stručna prijediplomska studija, Vinarstvo, Mediteranska poljoprivreda koji se izvode u Poreču i Održivi agroturizam koji se izvodi u Rijeci i 1 diplomski studij, Vinarstvo koji se izvodi u Poreču navela je pročelnica odjela, dr.sc.biotech. Ivana Dminić Rojnić. Ove godine imamo prijave studenata čak i iz inozemstava, a za diplomski studij Vinarstvo postoji veliki interes jer smo prilagodbom uvjeta upisa omogućili studentima i iz drugih područja, osim poljoprivrede upis na diplomski studij Vinarstvo. Prijave za sve studijske programe završavaju 06. rujna 2024. te se veselimo da će u skorije vrijeme Istra i njezino okruženje dobiti značajan broj stručnjaka iz područja poljoprivrede istaknula je dr.sc.biotech. Ivana Dminić Rojnić.

Dr.sc. biotech. Krstijan Damijanić, profesor na vinarskim kolegijima Poljoprivrednog odjela istaknuo je kako su studijski programi osim u teorijskoj nastavi i kroz gostujuća predavanja usmjereni i na praktičnu nastavu koju studenti izvode na studiju, ali i u brojnim tehnološkim bazama s kojima imamo potpisane Ugovore. Tijekom studija studentima se organiziraju brojne stručne posjete i terenska nastava vinogradima i vinarijama u Istri, a organiziraju se i stručne ekskurzije izvan Istre. Naši studenti su također uključeni i u brojne stručne manifestacije i vinske smotre u Istri kroz samo ocjenjivanje, ali i sudjelovanje, od kojih treba istaknuti Smotru vina u Gračišću, Smotru vina istočne Istre, Festival istarske supe, Teranino festival, Ginistru, te višegodišnje sudjelovanje na Vinistri, naglasio je dr.sc. biotech. Kristijan Damijanić.

Studij Održivi agroturizam prvi je studij utemeljen na vlastitim standardima zanimanja i kvalifikacija koji su upisani u registar HKO-a i kao takvi služe za kreiranje sličnih studija na nivou RH. Studij djeluje u okviru Poljoprivrednog odjela, a izvodi se u Rijeci, od 2018. godine, istaknula je Voditeljica studija Održivog agroturizma dr.sc.biotech. Slavica Dudaš. Studij uključuje intenzivnu suradnju s lokalnom zajednicom i stručnjacima iz prakse, uz podršku više od četrdeset poslodavaca. Studenti stječu teorijska i praktična znanja za samostalno vođenje agroturističkog gospodarstva, uključujući 440 sati stručne prakse i učenje dva strana jezika.

U utorak, 09. srpnja 2024. potpisan je Ugovor sa Istarskom županijom za financiranje projekta „Primjena digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu“, navela je voditeljica projekta dr.sc. biotech. Martine Peršić. Sredstvima iz projekta biti će sufinancirana organizacija besplatne stručne edukativne radionice pod nazivom „Veleri tjedan digitalne poljoprivrede“. Stručno edukativna radionica održati će se u prostorijama Poljoprivrednog odjela u Poreču od 21.10.- 24.10.2024. Tom prilikom je dr.sc. biotech. Martine Peršić istaknula da će se studenti i svi zainteresirani vinogradari i vinari moći upoznati za opremom i primjenom digitalnih tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu kroz predavanja i radionice stručnjaka iz tog područja. Program edukativne radionice obraditi će teme od samog uvoda u digitalne tehnologije koje poljoprivrednici imaju na raspolaganju do konkretnih primjera instalacije i upotrebe različitih senzora za donošenje odluka u vinogradarstvu i vinarstvu. Dio financijskih sredstava iz projekta utrošiti će se i na nabavku digitalne opreme za praćenje agroekoloških uvjeta u vinogradu, te senzora za praćenje procesa vinifikacije. Oprema će se koristiti i u nastavnom procesu kako bi studenti Poljoprivrednog odjela stekli najsuvremenija znanja i iskustva upotrebe informacijskih tehnologija naglasila je dr. sc. biotech. Martina Peršić.

Osim standardnih nastavnih metoda poučavanja, brojnim satima stručne prakse, terenskoj nastavi i svemu što su kolege prethodno već spomenuli naši studenti imaju zaista prilike učiti i istraživati nove tehnologije i kroz projekte koje pokreće Veleučilište u Rijeci te je to najbolji način pripreme studenata za tržište rada zaključila je na kraju Pročelnica odjela, dr.sc. biotech. Ivana Dminić Rojnić.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email