NEWS

DESETOGODIŠNJE KOŠTANJE PARENTIUMA, GRADSKOG PODUZEĆA »ZA IZGRADNJU GRADA«

24.08.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / DESETOGODIŠNJE KOŠTANJE PARENTIUMA, GRADSKOG PODUZEĆA »ZA IZGRADNJU GRADA«

Početkom ovog mjeseca imenovan je novi direktor gradskog poduzeća Parentium, osnovanog prije deset godina s ciljem »izgradnje grada«. Poduzeće je od osnutka do umirovljenja krajem 2000. godine vodio Ivica Fabris, a otad je bez stvarnog direktora, uz iznimku nekoliko mjeseci 2002. godine, kad ga je vodio Damir Sloković. Bilo je tada spremno imenovanje Uga Musizze, koji je u to vrijeme postao i porečki dogradonačelnik, ali su mu dali voditi drugo gradsko poduzeće Adriaplus, a Sloković je ubrzo prešao na mjesto načelnika gradske uprave ostavši volonterski obavljati poslove direktora. U Parentium je u svibnju 2003. godine, nakon što je poduzeće nekoliko mjeseci mirovalo jer nitko u njemu nije bio zaposlen, na mjesto »voditelja poslova« primljen mladi ekonomist, IDS-ov kadar Vilijam Radešić. Sada tvrtku preuzima Alen Benković, ekonomist koji je donedavna radio u Rivieri, iz koje je stigao gradonačelnik Edi Štifanić. Preuzeo je tvrtku s gubitkom u poslovanju i gnjevom dijela vijećnika, jer je Parentium dosad bio uteg proračunu.

Pokušali smo svesti račune, prikazati koliko je to poduzeće koštalo Grad i što je za to on dobio. Nije bilo lako, ponajprije zato što su se podaci nalazili na dva mjesta: od 1996. do 1999. godine račune je vodio gradski komunalac Usluga, a od 1999. do danas to preuzima gradska uprava. Zbrajajući i oduzimajući po prikupljenoj dokumentaciji saznajemo da je ova gradska tvrtka u 10 godina imala ukupni prihod manji od dva milijuna kuna, točnije 1.912.346, a ukupni rashodi bili su joj 2.134.375 kuna. Dakle, manjak joj je, bez ove godine, nešto više od 200 tisuća kuna. Međutim, ima 125 tisuća kuna oročenih na računu, a Adriaplus, druga gradska tvrtka još lošijeg ugleda, duguje Parentiumu 150 tisuća kuna. Tome treba dodati financijsku sliku prvih šest mjeseci ove godine, gdje su prihodi bili 4.076 kuna (od kamata na oročenje), a troškovi 94.307 kuna, od čega najviše, 84.260, otpada na bruto plaću Radešiću. Istu tendenciju pokazuje ukupno 10-godišnje poslovanje tvrtke.

Od 1,9 milijuna kuna ukupnog prihoda Parentiuma, samo 400-njak tisuća nije uplaćeno iz gradskog proračuna, nego su prihodi od kamata ili usluga pruženih drugima. U tih 1,5 milijuna proračunskih kuna spada i 836 tisuća dokapitalizacije tvrtke u novcu po odluci Gradskog vijeća iz 2002. godine, koja je u međuvremenu »pojedena«. A što ju je pojelo? Pa, plaće u ukupnom iznosu od 1,43 milijuna kuna, doduše zajedno s »materijalnim troškovima poslovanja« koji variraju od dvije do 30 tisuća kuna godišnje, a radi se o režijskim troškovima, oglasima i sličnom. Ispada da je javni novac Grada potrošen gotovo isključivo na plaću Fabrisu, koji je dobio i 52 tisuće kuna otpremnine za vođenje firme koja je samo kanalizirala gradski novac i nije si zaradio niti za plaću, potom nekoliko mjeseci za plaću Slokoviću i dvije i pol godine za plaću Radešiću.

Doduše, u dokumentima piše da je Grad Parentiumu plaćao razne konzultantske usluge (za obnovu povijesne jezgre, Sabornice, Romaničke kuće, Marafora…), ali isti iznosi koje je Grad uplaćivao za te konzultantske usluge bili su, gotovo u lipu, redovito i troškovi plaća.

Parentium je osnovan za mandata gradonačelnika Steva Žufića s velikim ambicijama, koje su splasnule kad je za direktora imenovan Fabris, čovjek kojemu je u Agrolaguni nedostajalo nekoliko godina do mirovine, a koji nije bio stručnjak u građevinarstvu. U gradskom poduzeću mu bruto plaća nije bila manja 11.000 kuna i zaslužio je bolju mirovinu nego da je ostao u Agrolaguni. Sumnje su se i potvrdile, jer od odlaska Fabrisa do danas poduzeće nema stalnog direktora ni jasan posao, a niti ne zarađuje, već samo košta građane. Pregledom uplata i ugovora stvari postaju složenije i svemu bi tome u trag mogao ući samo vješt revizor. Ali, ni revizija ne bi mogla optužiti IDS-ovu gradsku vlast koja je osnovala i održava Parentium na životu za pretakanje novca u privatne džepove, jer su plaće sve uredne. Pitanje je jedino kako netko prima 7-8 tisuća kuna mjesečno a da ništa ne radi i nitko se zbog toga ne buni. Trenutno, saznajemo neslužbeno, Radešić i dalje prima plaću iz Parentiuma, kojem se na taj način gubitak povećava, a radi u gradskoj upravi na mjestu Vedrana Velenika, koji je bio zadužen za gospodarstvene programe, no otišao je raditi u jednu banku. Koliku će plaću imati novi direktor još nije poznato. Navodno će o tome odlučiti Poglavarstvo, a Benković nam je rekao da je jedan program već spreman, dok druge pripremaju, te da će Parentium morati zaraditi puno više nego što su troškovi plaća i poslovanja.

Nadzorni odbor Parentiuma također je nov. U njemu su član porečkog Poglavarstva i predsjednik gradske podružnice IDS-a Edo Kos (bio je i u prvom NO-u), Oreste Cossetto (predsjednik porečke Stranke umirovljenika), Miro Sošić (iz IDS-ovog partnera SDP-a), Neven Staver (član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo i financije), a na čelu je gradonačelnik Štifanić.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email