NEWS

Deseto izdanje projekta Umjetnik na odmoru u okviru Valamarovog programa ValamArt

Giovanni Pizzo, _Znak – Gestalt” br. 231, 1965., akril, tuš, masonit, 650 × 1300 mm
05.07.2022. 11:37; ; Početna / Kultura / Deseto izdanje projekta Umjetnik na odmoru u okviru Valamarovog programa ValamArt

Ove se godine obilježava deseta obljetnica projekta Umjetnik na odmoru kojeg Valamar Riviera organizira u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde kolekcionara avangardne umjetnosti Marinka Sudca. Ovaj međunarodni umjetnički projekt provodi se u okviru programa ValamArt koji predstavlja jedan od devet krovnih programa društveno odgovornog poslovanja Valamara kroz koji ova vodeća domaća turistička kompanija kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika te brojne kulturne inicijative i projekte.

Unutar projekta, u porečkoj Galeriji Zuccato u četvrtak 7. srpnja 2022. otvara se i izložba slovačkog umjetnika Stana Filka (1937., Veľká Hradná – 2015., Bratislava) jednog od ključnih aktera slovačke neo-avangarde. To je prva izložba retrospektivnog karaktera ovog umjetnika u Hrvatskoj, a izloženi radovi dio su Kolekcije Marinko Sudac.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta Umjetnik na odmoru, Isabella Valamar Collection Island Resortu na otoku Sveti Nikola nadomak Poreča borave i sudionici istog: članovi umjetničkog projekta Autopsia, umjetnici Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo iz Italije, Naško Križar iz Slovenije, Tristan Pranyko iz Švicarske i Frieder Nake iz Njemačke.

Autopsia, depersonalizirani umjetnički projekt na području umjetnosti i glazbe aktivan od kasnih 1970-ih, i talijanski umjetnički par iz Rima Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo, koji zajednički djeluju od početka 1960-ih stvarajući „programiranu umjetnost“, samo su neki od umjetnika čiji će radovi biti predstavljeni na ovogodišnjem projektu. Luciano i Pizzo također su bili dijelom izložbe Nova tendencija 3 u Zagrebu 1965., a radovi Lucie di Luciano predstavljeni su unutar ovogodišnje glavne izložbe Venecijanskog bijenala Mlijeko snova. Na  projektu sudjeluju i Naško Križnar, član legendarne slovenske neoavangardne grupe OHO i koji je ponajviše stvarao u mediju filma, te Tristan Pranyko, švicarski umjetnik u području instalacija i videa. Uz njih je i Frieder Nake, matematičar, informatičar i pionir računalne umjetnosti, zaslužan za istraživanje računalne umjetnosti 1960-ih.

Prvo izdanje projekta Umjetnik na odmoru održalo se 2012. godine, a do danas je na njemu sudjelovalo preko 80 neoavangardnih umjetnika iz cijeloga svijeta. Misija projekta je prezentiranje raznih nasljeđa avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih neoavangardnih umjetnika, kao i umjetnika radikalnih praksi i umjetnika koji u suvremenom kontekstu nastavljaju i razvijaju pojam radikalne umjetničke prakse.

Tijekom pandemijske 2020. godine, kao odgovor na neviđenu globalnu situaciju i nemogućnost izlaganja i okupljanja uživo, organiziran je virtualni projekt Artists Respond. Svoj prilog za projekt, koji je objavljen na društvenim mrežama, poslalo je više od 50 umjetnika iz 20 svjetskih zemalja. Samo neka od važnih umjetničkih imena koja su u njemu sudjelovala su Hermann Nitsch, Zhang Huan, Philip Corner, Santiago Sierra, Tehching Hsieh i mnogi drugi.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna