NEWS
valfresco

Derutna zgrada u Novoj Vasi postaje društveni dom, izgradnja kanalizacije počinje za dva tjedna

17.03.2015. 09:58; Učitavanja: 464; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Derutna zgrada u Novoj Vasi postaje društveni dom, izgradnja kanalizacije počinje za dva tjedna

Rekonstrukcija zgrade koja će postati sjedište društvenog doma u Novoj Vasi i izgradnja kanalizacije u ovom, kao i drugim porečkim prigradskim naseljima, koja će se kandidirati za dobivanje sredstava kroz Mjeru 7 Ministarstva poljoprivrede, bile su teme konferencije za novinare koju je u ponedjeljak, 16. ožujka 2015. održao gradonačelnik Edi Štifanić u Maloj vijećnici.

stifanic-2015

Edi Štifanić

–  Mjera 7 Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi je mjera koja se zove Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. Ima nekoliko mjera Ministarstva poljoprivrede, odnosno područja koja će oni sufinancirati u veličini do 100 posto, ovisno o tome koji je koeficijent razvijenosti pojedinog područja. Budući da mi imamo vrlo visok koeficijent razvijenosti – 132,7 – imamo mogućnost sufinanciranja do 80 posto projekata koje ćemo prijaviti. Mogu reći da gradska uprava užurbano radi na svim projektima, koji se mogu financirati iz Mjere 7, a to su: odvodnja, na koju se mogu javiti gradska komunalna poduzeća, u ovom slučaju naše poduzeće Odvodnja Poreč, zatim nerazvrstane ceste, razni društveni domovi, dječja igrališta, proširenje groblja. Mi ćemo se na Mjeru 7.21 , 7.22 i 7.4 sigurno javiti jer imamo već puno projekata koji su u završnoj fazi, kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako se trenutno radi na projektnoj dokumentaciji i dobivanju dozvola za osam nerazvrstanih cesta na području Grada Poreča, gdje je kao istaknuo cestu Grbinovica-Valkarin, kao najdužu i najveću po financijskom iznosu. Kako je spomenuo, iz Mjere 7 financiraju se ruralna područja određene jedinice lokalne samouprave, gdje se, između ostalog, mogu dobiti sredstva i za uređenje društvenog doma, što je u ovom slučaju onaj u Novoj Vasi.

U Društvenom domu prostorije za druženja mještana, predavanja i rekreaciju

Gradonačelnik je podsjetio na nedavno uspješno okončanu akciju gradnje društvenog Doma u Kukcima koji je realiziran zahvaljujući sredstvima mještana i poslovnih partnera, te Grada Poreča, nakon čega je došlo vrijeme za predstavljanje projekta rekonstrukcije sjedišta Društvenog Doma u Novoj Vasi. Riječ je o trenutno derutnoj građevini u gradskom vlasništvu koja se nalazi na zavoju uz glavnu prometnicu i skretanje za Gediće, te nije bila u uporabi već više od desetak godina.

–  Zgrada ima površinu  157,4 metra kvadratna i mislimo je pretvoriti u nešto puno ljepše i korisnije, društveni dom za sve mještane. Gabariti se neće mijenjati, već samo koncepcija prostora i namjena. Planiran je polivalentni prostor s mogućnošću pregrađivanja i formiranja dva zasebna prostora s pomoćnim stjenkama za veće i manje skupove na istočnom dijelu zgrade. Na zapadnom dijelu zgrade predviđena je čajna kuhinja, sanitarni blok i spremište. Naša je intencija da se taj prostor multifunkcionalno koristi za razne dječje radionice, rekreaciju, kako naših starijih sugrađana i sugrađanki, tako i onih mlađih, za mogućnost postavljanja izložbi, održavanja seminara i sličnog. Imamo vrlo dobra slična iskustva u nekim našim drugim prigradskim naseljima kao što su Varvari i Baderna, gdje se prostori koriste baš u te namjene i imaju jako puno polaznika, kako djece, tako i starijih osoba, kazao je gradonačelnik.Projekcija Unutra

Dodao je kako je raspisivanje poziva za kandidiranje na Mjeru 7 prema zadnjim podacima predviđeno u listopadu ove godine, jer je do sada već dva puta raspisivanje odgađano. Na natječaj se mogu  prijaviti jedinice lokalne samouprave, udruge i trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, a bitno je da se za prijavu na Mjeru 7 treba imati kompletnu projektnu dokumentaciju, akt o građenju i raspisan natječaj za javnu nabavu.

– Ja sam uvjeren da ćemo biti uspješni, sigurno je  da ćemo biti spremni i na vrijeme se javiti na natječaj, kazao je gradonačelnik. Rekao je kako je o iznosu za zahvat još teško precizno govoriti, ali je činjenica da se od Mjere 7 mogu dobiti bespovratna u visini do milijun eura. Hrvatskoj je iz tog natječaja na raspolaganju oko 230 milijuna eura, a Grad Poreč radi na pripremi dokumentacije za prijavu na natječaj za još projekata, za gradnju prometnica, dječjih igrališta i druga.

Kanalizacija i za naselja koja nisu u sklopu europskog projekta

Vezano za temu gradnje kanalizacijske mreže u sklopu Projekta Poreč – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, koji se financira najvećim dijelom europskim bespovratnim sredstvima, gradonačelnik je najavio kako u iduća dva tjedna počinju radovi i to u MO-u Nova Vas. Riječ je o radovima na proširenju kanalizacijske mreže u naseljima Nova Vas, Brčići, Magrini, Blagdanići, dok u rujnu kreće izgradnja kanalizacijske mreže u Mihatovićima i Cancinima. Gradonačelnik je dodao kako je paralelno s time, na području MO Nova Vas ugovorena izrada idejnog i glavnog projekta, za naselje Stranići u dužini od 1.800 metara.

– Sva naselja, koja nisu ušla u europski projekt izgradnje kanalizacijske mreže, mogu se financirati iz spomenute Mjere 7. Nažalost, kod Mjere 7 imate samo jedan ograničavajući faktor, a to je da se možete javiti samo za jedan projekt, a na drugi tek kad prvog izvedete do kraja. Sada je spremna građevinska dozvola za izgradnju odvodnje za naselje Baderna, a pri kraju je dobivanje građevinske dozvole za naselje Fuškulin. Slijede naselja, Antonci, Kosinožići, Vežnaveri i Stranići, kao najveća naselja na području Grada, koja nisu ušla u europski projekt, a mogu se financirati iz Mjere 7 Ministarstva poljoprivrede, kazao je Štifanić. Dodao je kako će natječaja biti i u budućnosti, jer je svake godine za Mjeru 7 samo za Hrvatsku predviđeno oko 230 milijuna eura koji se odnose na projekte koji razvijaju ruralna područja.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S