NEWS

“Danas osan”, sljedeći ponedjeljak, Ivica Prtenjača na BOOKtigi predstavlja knjige “Albert” i “Sine, idemo kući”

15.04.2024. 13:50; ; Početna / Kultura / “Danas osan”, sljedeći ponedjeljak, Ivica Prtenjača na BOOKtigi predstavlja knjige “Albert” i “Sine, idemo kući”
DSC_1780-450x327

U okviru ovogodišnje BOOKtige, druženjem s Ivicom Prtenjačom, uglednim hrvatskim književnikom obilježit će se Dan hrvatske knjige. Prtenjača će, uz moderatorstvo Valentine Špinderk, publici predstaviti posljednje dvije knjige: “Sine, idemo kući” i “Albert”.

Nakon romana “Sine, idemo kući” i zbirke priča “Kino Sloga”, u kojima se Ivica Prtenjača vrlo uspješno okrenuo opisivanju odrastanja u Rijeci, novim se romanom “Albert” iznova vratio oslikavanju života jednog intelektualca, lika s kakvim smo se već sreli u romanima “Brdo” (dobitnikom Nagrade BOOKtiga 2016.), “Plivač” i “Tiho rušenje”.

Ivica Prtenjača rođen u Rijeci, živi u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a sudjeluje na mnogim književnim festivalima, promocijama i književnim sajmovima. Pojedine pjesme, ciklusi ili knjige prevedeni su mu na dvadesetak jezika.  Uvršten u više antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti, a dobitnik je brojnih književnih nagrada.

U romanu “Sine, idemo kući” Ivica Prtenjača bavi se gubitkom, kratkotrajnom nadom i sjećanjem. Bliska nam priča iz svakodnevnice ističe čvrstu obiteljsku povezanost i pripadnost. U središtu pažnje je četveročlana obitelj koju čine otac, majka i dva sina, od kojih je jedan tek spomenut, a drugi je nositelj priče. Otac je teško bolestan. Majka i sin pate, i svaki ga dan, unatoč pandemijskim ograničenjima, nastoje posjetiti u bolnici. Njih troje itekako znaju da je kraj i sin odlučuje ispuniti očevu posljednju želju, osigurati mu prijevoz do zavičaja negdje u okolici Zadra, nabaviti boce s kisikom i omogućiti mu da tih nekoliko posljednjih dana svog života provede van bolnice, odnosno u domu svog djetinjstva.

U svom romanu “Albert”, Ivica Prtenjača pripovijeda o Albertu, čovjeku čiji su muški preci, otac, djed i pradjed, koji su se redom zvali Albert, odreda ginuli u ratovima 20-og stoljeća. A on, suvremeni Albert, zagrebački je sveučilišni profesor filozofije, kojemu je prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen donosi – slobodu. Možda bi se moglo reći kako je Albert do te mjere izmješten iz stvarnih društvenih očekivanja i da se doima kao lik iz bajke, ali njegovo okružje sve je samo ne bajkovito. Roman se događa u samo jednoj noći, dok glavni junak sjedi u automobilu na trajektnom pristaništu, čekajući da padne bura koja je otok izolirala od kopna. Samo u jednoj noći, kroz sjećanja, upoznajemo četvrtog u nizu Alberata iz jedne loze.

Književno druženje održat će u ponedjelajk22. travnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč.

Gradska knjižnica Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email