NEWS
HALF MARATON S

Damjanić vinarija predstavila svoja vina u Crnoj Gori u sklopu projekta Vinska omotnica

Damjanić u C.Gori
08.12.2021. 12:09; ; Početna / Gospodarstvo / Damjanić vinarija predstavila svoja vina u Crnoj Gori u sklopu projekta Vinska omotnica

Sredinom studenog Ivan Damjanić, koji stoji iza čuvenih Damjanić vina, otputovao je u Crnu Goru kako bi u sklopu projekta Vinska omotnica i mjere „Promidžba vina na tržištima trećih zemalja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019.-2023.“, u čijim organizacijama je sudjelovala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i koje su sufinancirane EU fondovima, pobliže upoznao tamošnje obožavatelje dobre vinske kapljice sa svojim etiketama.

Hvale vrijedan program

Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine odobrilo je Ministarstvo poljoprivrede i ono se financira sredstvima Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Državnog proračuna Republike Hrvatske. U okviru navedenog projekta nekoliko je mjera. Prva jest ulaganje u vinarije i marketing vina, druga je mjera informiranja u državama članicama, zatim mjera restrukturiranja i konverzije vinograda i posljednje, u sklopu koje su predstavljena Damjanić vina u Crnoj Gori, je mjera promidžbe na tržištima trećih zemalja. Osnovni cilj mjere Promidžba na tržištima trećih zemalja je povećanje promidžbe hrvatskih vina na tržištima trećih zemalja, a time i povećanje prodaje hrvatskih vina na tim tržištima. Mjera uključuje brojne promotivne aktivnosti u cilju pronalaženja novih potrošača, povećanja imidža, prepoznatljivosti, prodaje i potrošnje hrvatskih vina. Promidžba na tržištima trećih zemalja odnosi se na vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i vina s naznakom sorte vinove loze proizvedene u Hrvatskoj. U predstavljanju navedenog programa, a kasnije i organiziranja istog sudjelovala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nazvavši projekt Vinska omotnica. Brojna poznata imena hrvatske vinske scene našla su se na popisu spomenutog programa, što je znak da hrvatski vinari cijene svaku priliku koja im omogućava razvoj i unaprjeđenje proizvodnje vina, te povećanja konkurentnosti istih. Ovaj program i njegove mjere hvale su vrijedne, budući da omogućuju predstavljanje vrhunskih hrvatskih vina na onim tržištima koja vrve ljubiteljima vinske kapljice, ali do kojih naša vina iz raznih razloga teško pronalaze put.

Vrhunska Damjanić vina i fina crnogorska jela činili su idealne kombinacije

U sklopu programa Ivan Damjanić održao je četiri prezentacije svojih vina  u Crnoj Gori. Te četiri prezentacije održale su se u opuštenoj atmosferi četiri atraktivna i  zanimljiva crnogorska restorana. Na popisu onih restorana koja su velikodušno ugostila Ivana Damjanića i njegova vina, te čiji su članovi spravljali jela koja su bila izrazito fina i koja su se savršeno sljubila s Damjanić vinima, našli su se Conte u Perastu, Cattaro u Kotoru, Restoran 100 manira u Podgorici i Hemera u Podgorici. Publika koje je od početka do kraja sa zanimanjem pratila revije ovih hrvatskih vina bila je sačinjena od renomiranih poznavatelja vina, sommeliera, ugostitelja, hotelijera, blogera, novinara i drugih ljubitelja vinske kapljice. Neka od prezentiranih Damjanić vina bila su dobro poznata crnogorskoj publici, dok pojedine etikete tek trebaju pronaći svoje obožavatelje u Crnoj Gori. Čuvena Damjanić Malvazija već je prisutna na crnogorskom vinskom tržištu i ondje neprestano raste broj njenih velikih ljubitelja. No, crnogorska publika tek je ovom prilikom dobila mogućnost upoznavanja, degustiranja i uživanja u etiketama poput Borgonje, Dura Istriana, Clemene blanca, Clementea i Suncerusa. Također, navedene etikete u skorašnje vrijeme trebale bi se naći na policama vinoteka Crne Gore. Naposljetku, stroga, ali pravedna publika na prezentacijama trebala je donijeti svoj sud o vinima. Redom su to bile pozitivne reakcije i reakcije oduševljenja, te tek poneka konstruktivna kritika ili prijedlog. Nesumnjivo je da Damjanić vina čeka svijetla budućnosti na crnogorskom tržište, budući da već sad ista ondje pronalaze svoje poklonike.

Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019.-2023. i sve mjere u okviru istog uistinu su vrijedni svake pohvale, budući da vinska priča Hrvatske tek čeka da bude ispričana svijetu. Hrvatskim vinarima i hrvatskoj vinskoj sceni potrebno je više sličnih programa i mjera kako bi se trud i znanje hrvatskih vinara nagradio, a njihova vina postala konkurentnija na svjetskim tržištima, te bi se tako i cijela Hrvatska mogla brendirati kao vinska zemlja u kontekstu Hrvatske kao turističke destinacije.

Andrea Pančur

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email