Civilizacija od smeća, obrnuti 3D printeri, Recistroj. Što se odvijalo na Designathonu?

designathon_porec_photo_snijezana_matejcic_01b
28.09.2021. 12:36; ; Početna / Kultura / Civilizacija od smeća, obrnuti 3D printeri, Recistroj. Što se odvijalo na Designathonu?

Proteklog vikenda je bilo vrlo aktivno u Zoni. Osim dvodnevnog Poreč Living Streets događanja “Zatvaramo Zagrebačku” kojim je ulica pretvorena u mjesto susreta i druženja, održan je i Designathon na temu plastičnog otpada. Djeca su timski osmišljavala rješenja za problem koji guši mora i oceane, ali i predstavlja problem za naše zdravlje. Radionica je organizirana u sklopu aMORE festivala moru i u suradnji s Društvom naša djeca Poreč.

Superzvijezda u krizi

Iako nam plastični otpad zadaje mnoge probleme, ne trebamo zaboraviti da je plastika izvanredan materijal koji nam je olakšao život i omogućio veliki napredak u gotovo svim područjima – od skladištenja hrane do medicine i transporta. Proizvođači su se pobrinuli kako plasirati što više proizvoda na tržište, mi smo se pobrinuli što više konzumirati, no nitko se na vrijeme nije pobrinuo što po završetku njihovog životnog vijeka. Danas vidimo posljedice tog lošeg dizajniranja i kratkoročnog planiranja – što proizvoda, što cjelokupnog sustava. No, ne trebamo se u potpunosti obeshrabriti, tu smo da stvari poboljšamo, a u tim nastojanjima trebamo poslušati i ideje onih najmlađih. Designathon je najbolje mjesto gdje takve ideje osloboditi. Radi se o jedinstvenoj metodologiji koja kombinira design thinking i maker pristup, a razvijena je za djecu s ciljem osnaživanja kreativnosti, kritičkog razmišljanja, tehnološke pismenosti i suradnje, kako bi dizajnirala bolju i održiviju budućnost. Na porečkoj radionici djeca su se pozabavila problemom plastičnog otpada uz facilitacijuTea Drempetića Čonkića i podršku Društva naša djeca Poreč.

Od slanja otpada na Jupiter do obrnutog 3D printera
Radionica je trajala puna četiri sata, nakon koje su djeca predstavila svoja rješenja roditeljima. Rješenja uključuju edukaciju i aktivaciju građanki i građana, djece i mladih, a kroz evente, kampanje i edukacije. Tu su i obrnuti 3D printer koji otpad pretvara u sliku te Recistroj pomoću kojeg plastiku usitnjavamo do te mjere da ona zapravo nestaje. Djeca su razmišljala i o financijskoj održivosti svojih idej te cjelokupnom marketingu i sustavu nagrađivanja kako bi ljude motivirali na recikliranje. Jedna od ideja otišla je do Jupitera, gdje će čovječanstvo prvo poslati svoj otpad koji ne može reciklirati, a onda pomoću robota graditi infrastrukturu od tog otpada – za Zemljane koji će morati napustiti svoj planet. Robot ZID je prvi robot koji će otići na Jupiter, a proizvodit će blokove/cigle od otpada sa Zemlje te tako započeti s gradnjom “civilizacije od smeća.”

“Bilo je aktivno, dinamično i izazovno raditi u timovima. Trebalo je pomiriti mnoge ideje, različita mišljenja i naći zajednička rješenja. No djeca su bila sjajna i zaista inkluzivna, a Teo odličan facilitator”, zaključila je Sniježana Matejčić iz Društva naša djeca Poreč.


aMORE festival 2021 sufinanciraju Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost i Veleposlanstvo Francuske Republike u RH. Partneri festivala su Pučko otvoreno učilište Poreč, IKA – Istarska kulturna agencija, udruga Les plans du pelican, DND Poreč, Garaž bar Poreč. Organizator festivala je udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email