NEWS
Best of Poreč

Četvrtu godinu za redom u Valamaru se održava projekt „Umjetnik na odmoru“ koji okuplja vodeće svjetske avangardne umjetnike

Lev Nussberg drži performans-predavanje
28.07.2016. 12:25; ; Početna / Kultura / Četvrtu godinu za redom u Valamaru se održava projekt „Umjetnik na odmoru“ koji okuplja vodeće svjetske avangardne umjetnike

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru koji se u Poreču održava već četvrtu godinu za redom, u Poreč je stigao  jedan od najvažnijih ruskih umjetnika, Lev Nussberg.

Ovaj karizmatični umjetnik začetnik je kolektiva „Dvizheniye“ (hrv. kretanje), prve grupe koja se bavila kinetičkom umjetnošću u Sovjetskom savezu za koji je 1966. napisao manifest– „Manifest ruskih kinetista“. Kolektiv sastavljen od umjetnika, glazbenika, performera, stručnjaka za elektroniku, fizičara, arhitekata, zagovarao je kinetičku umjetnost namijenjenu javnosti i stvarao fantastične objekte i „žive strojeve“.  Nussberg je napravio i planove za „umjetni bio-kinetički okoliš“ (rus. “IBKS”) 1969., utopijsku ideju koja predstavlja grad budućnosti u kojem bi moglo živjeti više od 35 milijuna ljudi.

U radu Leva Nussberga posebno se ističu instalacije i kinetički objekti, kao i kazališne predstave za koje je kolektiv sam pisao scenarije, stvarao koreografije i scenografiju. Njihovi projekti, osmišljeni i izvedeni slijedeći principe futorologije, uključivali su svjetla, rotirajuće elemente, glazbu, ekrane i projektore, zrcala, dim i zvukove, a njihove su izložbe, multimedijske teatralne performanse, dolazile vidjeti tisuće ljudi.

Začuđuje činjenica da rad Leva Nussberga i kolektiva Dvizheniye nije prepoznat i valoriziran u Rusiji jer je umjetnička produkcija kolektiva neviđena za to vrijeme, a njihovi projekti, osmišljeni i izvedeni prije više od pedeset godina, i danas očaravaju svojom kompleksnošću i inovativnošću, osobito zbog situacije u kojoj su nastali. Projekti i instalacije, oni ostvareni i oni još uvijek u formi skica, idejnih projekata i prevdiđanja budućnosti, ključan su dio narativa ruske avangarde i nasljeđe na velikane prve avangarde – Maljeviča, Kandinskog i suprematiste, i zauzimaju središnje mjesto u ruskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Lev Valdemarovich Nussberg rođen je 1937. g. u Tashkentu u Uzbekistanu. Emigirirao je iz Rusije 1976. g. i danas živi u SAD-u.

„Umjetnik na odmoru“ u Valamaru projekt je čiji je autor Marinko Sudac, a organizira se u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d., Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Misija mu je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih avangardnih umjetnika koji će po tjedan dana boraviti u ekskluzivnim Valamarovim objektima. Neki od istaknutih svjetskih umjetnika koji će se ove godine predstaviti u Valamaru su i Raša Todosijević (Srbija), István Nádler (Mađarska), Philip Corner (SAD), Calin Dan (Rumunjska) i Boris Mikhailov (Ukrajina).  Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza umjetnici imaju priliku, kroz neformalna druženja, upoznati druge umjetnike, ali i teoretičare, povjesničare umjetnosti i muzejske stručnjake.

Do sada je, u sklopu ovog projekta, više od 50 međunarodno priznatih umjetnika provelo dio svog ljetnog odmora u Hrvatskoj, a ove godine smo u porečkoj galeriji Zuccato već imali priliku vidjeti izložbu Jiříja Valocha „Moć nemoćnih“, te performans inspiriran Porečom „Circe di Parenzo“ umjetnice, spisateljice i performerice, Katalin Ladik.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani