NEWS
LUTRIJA T

Čestitka gradonačelnika Lorisa Peršurića povodom Dana Grada Poreča i Dana oslobođenja Poreča

IMG_20200422_123039
30.04.2020. 09:17; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Čestitka gradonačelnika Lorisa Peršurića povodom Dana Grada Poreča i Dana oslobođenja Poreča

Drage Porečanke i Porečani,

Care Parenzane e Parenzani,

U ime svih svojih suradnika i svoje osobno ime, čestitam vam Dan Grada Poreča. Naš grad 75. rođendan u miru dočekuje, po prvi put u modernoj povijesti, bez svečane sjednice Gradskog vijeća, bez uručenja Povelje 30. april zaslužnim građanima, bez proslave na ulicama grada.

Dočekali smo proljeće na pustim gradskim ulicama, udaljeni a opet povezani u svemu što nas je snašlo. Nakon jako dugo vremena, ostali smo sami mi i grad. Stoga se čini da je u ovim, tako specifičnim vremenima u kojima trenutno živimo, teško pronaći razloge za slavlje.

Ali i danas, kao i na dan oslobođenja našega grada prije 75 godina, glavni razlog za slavlje i optimizam ste upravo vi – Porečanke i Porečani. Kroz sve te godine, Porečanke i Porečani uspone i padove, promjene, ali lijepe trenutke i nevolje prolazili su skupa, jedni uz druge. Spremni pružiti ruku pomoći, otvoriti srce, predvoditi i biti primjer drugima. Zahvaljujući vama, naš grad je i ovaj put pravovremeno, odgovorno i staloženo reagirao na krizu koja nas je sve iznenadila. Zajedničkim naporima i odricanjima spriječili smo širenje epidemije koronavirusa. Danas naša Istra dvanaest dana zaredom ne bilježi ni jedan novi slučaj, i svi s iskrenom radošću očekujemo povratak u normalu.

Međutim, povratak u normalu ne znači i da ova epidemija neće ostaviti traga. Posljedice ćemo osjećati svi mi, naše gospodarstvo, turizam, planovi i očekivanja. I to možda, veće i snažnije nego u nekim prijašnjim krizama. Hoćemo li ostvariti sve što smo si zacrtali za ovu godinu? Nažalost, nećemo. Ali u jedno sam siguran – učinit ću sve što je u mojoj moći da naš grad i svi mi skupa iz ove teške situacije izađemo što brže i sigurnije. Borit ću se svakoga dana da kroz svoje mogućnosti napravim sve kako bi naš Poreč ostao grad kakav poznajemo i volimo. Grad u kojem jednako brinemo o našim najmlađima i najstarijima, grad u kojem je svako radno mjesto jednako bitno, grad koji ponosno gleda naprijed, a poštuje svoju povijest.

I doista, u ovoj prigodi mogao bih vam nabrajati sve što smo vrijedno radili i pripremali u proteklih godinu dana. Ali vjerujem da svi vi, dragi moji sugrađani i susjedi, vidite i osjećate da živite u gradu koji se razvija, koji napreduje i u kojem se radi. I zato, osim dovršetka kapitalnih infrastrukturnih projekata kao što je uređenje gradske rive, otvorenje vrtića u Dračevcu i izgradnja još jednog vrtića, naš prvi i glavni prioritet je održavanje visokog socijalnog standarda. Briga o svim generacijama našeg društva nešto je po čemu je Poreč poznat. Naš je prioritet, kroz odgovorno poslovanje u ovim zahtjevnim vremenima kada su gradski prihodi drastično smanjeni te su na snazi jake mjere štednje za pomoć gospodarstvu, truditi se održati sve one mjere, pomoći, podrške koje smo do sada i imali. Dopunsko zdravstveno osiguranje za naše umirovljenike, isplata stipendija studentima i učenicima, naknada za svu novorođenčad, nadstandard hitne medicinske pomoći, financiranje deficitarnih kadrova, osiguravanje i financiranje smještaja naših umirovljenika u Domu za starije i nemoćne, kao i produženog boravka te još mnogo toga.

Naravno, sve to neće biti lako. Ovisimo o trenucima koji su ispred nas, o situaciji koja još uvijek nije potpuno jasna. Zato je važno biti optimističan i vjerovati kako će naš grad, još jedan put u svojoj povijesti, iz krize izaći snažniji. Jer grad su ljudi, grad smo svi mi. I ja vjerujem u nas.

Još jednom, sretan vam Dan grada i svako dobro.

gradonačelnik Loris Peršurić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email