NEWS
valfresco

Cesta neće prolaziti kroz Bakinu šumicu

96061
foto: Glas Istre
23.08.2018. 07:30; Učitavanja: 452; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Cesta neće prolaziti kroz Bakinu šumicu

(PIŠE Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre) Damir Hrvatin, pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, rekao je da je došlo do nesporazuma jer cesta kroz Bakinu šumicu nikad nije ni bila planirana i, kako je rekao, uvijek se maksimalno vodilo računa o njenom očuvanju.

Novi Urbanistički plan uređenja (UPU) stambenog naselja Poreč-jug, koji obuhvaća dio Mjesnog odbora Anke Butorac, usvojen je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Pritom je važno izdvojiti da novoplanirana cesta neće prolaziti kroz Bakinu šumicu, zbog koje se zimus podigla velika prašina, a pokrenuta je i peticija za zaštitu tog popularnog dijela prirode.

Inicijatori peticije su vijećnicima prije ove sjednice slali dopis u kojem su opet upozorili na sve to, tražeći da se njihove primjedbe usvoje. No, Damir Hrvatin, pročelnik za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, rekao je da je došlo do nesporazuma, jer cesta kroz Bakinu šumicu nikad nije ni bila planirana i, kako je rekao, uvijek se maksimalno vodilo računa o njenom očuvanju.

Osvrnuo se i na samu peticiju, rekavši da su ih dobili dvije s oko tisuću imena, s time da se 300 istih imena na njima pojavilo dvaput, neka od njih čak i triput. K tome, dodao je, 40 posto potpisnika uopće nisu žitelji naselja Poreč-jug.

– Ovom pričom bavimo se već 12 mjeseci a da kod mene za to vrijeme nije bio nitko. Na temu Bakine šumice nisam primio nijedan telefonski poziv ni mail, pa mislim da iza toga stoji nešto drugo i da tema peticije zapravo nije ovaj plan, smatra pročelnik Hrvatin.

Samo jedan mail

Maurizio Zennaro sa Zennarove liste rekao je da je ključno pitanje u ovoj priči to što je MO trebao u startu sazvati zbor građana i informirati ih o promjenama koje će se dogoditi, odnosno trebalo je objasniti da Bakina šumica ovim prostorno-planskim izmjenama neće biti dirnuta. Potom su gradonačelnik Loris Peršurić i predsjednik Mjesnog odbora Anke Butorac Zoran Rabar (IDS) rekli da ih nitko od te grupe građana nije kontaktirao niti pitao hoće li cesta prolaziti kroz Bakinu šumicu ili neće.

– Iz tog MO-a dobio sam tek jedan mail, od osobe koja je zajedno s vama bila na presici. Jeste li zapravo obmanuli te građane, pitao je gradonačelnik Zennara.

– Godinu dana ovo traje. Građanima koji su nas pitali dali smo informacije, pa ne stoji da nije bilo komunikacije. Tko zapravo stoji iza svega?, postavio je i Rabar pitanje Zennaru, dodavši da je MO sudjelovao u izradi ovog plana koji je dobar.

K tome, dodali su, plan je prošao dvije javne rasprave i svi su tijekom njihova trajanja mogli pitati i saznati sve detalje. Zennaro je odbacio sve njihove optužbe.

Zatim mu je Peršurić spočitnuo da bi on, kao vijećnik, trebao znati kako se dolazi do informacija, a uključio se i Azeglio Picco (IDS) koji je dometnuo da je čudno da se inicijator peticije nije prethodno informirao o stvarnom stanju.

– Nesporazuma uopće nema. Tko nije imao informacije, mogao je doći pitati. K tome, svu dokumentaciju uvijek objavljujemo na web stranici Grada i svima je dostupna. Ni Bakina šumica ni ovaj plan nisu očito bili razlozi pokretanja peticije. Argumenti da se radilo protuzakonito, da se planom širi građevinsko područje i da ne štitimo Bakinu šumicu nisu točni. Upravo suprotno, ovim planom dobit ćemo veću kvalitetu života, zaključio je Hrvatin.

Nakon toga je plan dan na glasanje, a prošao je s devet glasova “za” i tri “suzdržana”.

Rotor i pješaci

Građani su tvrdili i to da će nova cesta s rotorom na križanju s Ulicom Vitomira Širole Paje smanjiti sigurnost pješaka, pri čemu im je odgovoreno da će biti suprotno, jer će se izgradnjom kružnog toka tom opasnom dionicom konačno voziti sporije.

Hrvatin je istaknuo da su se primjedbe pristigle na prvoj javnoj raspravi lanjske jeseni i drugoj ove godine u siječnju odnosile mahom na povećanje mogućnosti izgradnje objekata do maksimuma. No rekao je da nema novih građevinskih zona, kako su građani navodili.

– U tom su naselju veliki komunalni problemi i novim planom dajemo mogućnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za formiranje okućnica i slično, odnosno uvodi se red. Jedno od ključnih pitanja prilikom njegove izrade bile su pješačke i parkirališne površine, jer smo tražili lokacije za parkiranje. U Poreč-jugu ima svašta – tri, četiri krntije na javnim površinama bez tablica, kao i drva za ogrjev, betonirana parkirališna mjesta s nadstrešnicama i lancima, opet na javnim površinama, nanizao je pročelnik probleme s terena.

(PIŠE Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S