NEWS
Best of Poreč

Červar Porat: Umjesto derutnog hotela uskoro niče park

GO03533338
foto: Glas Istre
05.04.2018. 12:06; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / Červar Porat: Umjesto derutnog hotela uskoro niče park

Kao što je bilo i najavljeno, do uskrsnih blagdana srušen je gotovo do kraja derutni apart hotel Marina u Červar Portu. Teška mehanizacija porečke tvrtke Đusto, koju je za taj posao angažirala hotelijerska tvrtka Plava laguna, vlasnica tog hotela, obavlja posljednje poslove. Odvozi se građevinski i ostali otpadni materijal koji je nastao nakon što su bageri porušili hotel koji je bio podijeljen u nekoliko povezanih zgrada, smještenih tik do rive u Červaru. Hotel je nekoć, prije Domovinskog rata, mogao primiti oko 700 gostiju.

Nakon što se u idućih osam dana odveze do kraja sav otpadni materijal, a toga će biti prema procjenama od 7.500 do 8.000 tona, izvođač radova dužan je nasuti na tom velikom i atraktivnom prostoru do mora deset centimetara zemlje. Nakon što se sve raščisti velika će površina biti spremna za daljnje hortikulturno uređenje, a što je Plava laguna obećala učiniti nakon što sruši hotel. Porečki hotelijer preuzeo je i obavezu naknadnog održavanja te površine koje će konačno, umjesto dugogodišnjeg rugla, postati zelena oaza tik uz rivu. Mještani su izuzetno zadovoljni što je 20-godišnja neugodna priča s hotelom konačno okončana. Žitelji Červar Porta proteklih su godina nebrojeno puta upozoravala gradske vlasti i Plavu lagunu na štete koje trpe zbog derutnog i zapuštenog hotela, koji je tijekom Domovinskog rata bio dom izbjeglicama i prognanicima. Nakon što su oni otišli, za njima je ostao prazan hotel, devastiran, u kojeg se nakon toga nikad nije ulagalo. Bilo je to dugogodišnje ruglo u kojem su se godinama skupljali ovisnici, beskućnici, sakupljači željeza, štakori, pa čak i zmije. Iz njega se tijekom 20 godina ukralo sve što je bilo vrijedno i korisno.

Još jedna akcija građana krenula je lanjskog ljeta kada su pokrenuli peticiju kojom se tražilo da se hotel proda ili konačno sruši, a o njegovom lošem stanju i štetama koje mještani trpe obaviješteno je i Ministarstvo turizma. Nakon toga Plava laguna je objavila da više nema namjere ulagati u taj hotel, kao ni u Červar općenito, te naposljetku najavila njegovo rušenje, što se sada na opće zadovoljstvo i ostvarilo.

(T. K. Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani