VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Centar za posjetitelje La mula de Parenzo – šetnje kroz povijest za predškolce uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča

Centar la mula de Parenzo 2 voditelj Centra Ivan Hrastovčak
16.09.2022. 19:57; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Centar za posjetitelje La mula de Parenzo – šetnje kroz povijest za predškolce uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča

Sljedeći tjedan djeca porečkih vrtića kreću u interpretativne šetnje kroz povijest, uz najpopularniju sugrađanku iz pjesme La mula de Parenzo. Naime, riječ je o pilot-projektu namijenjenom popularizaciji Centra za posjetitelje La mula de Parenzo smještenog na Trgu slobode u Poreču i istoimene neslužbene himne grada. Interpretativna šetnja odvijat će se unutar kurikuluma implementacije zavičajne nastave za djecu predškolske dobi svih porečkih dječjih vrtića –  Radost, Paperino, Crvenkapica i 101 dalmatinac.

Tako će se, uz interpretaciju popularne glumačke družine iz pulskog Teatra Naranča porečki predškolci upoznati s pjesmom “La mula de Parenzo”, ali i sa zanimljivim događajima i osobama prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway. U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do Centra La mula de Parenzo. Predviđeni datumi za tu šetnju su srijede, 21. i 28. rujna, a svakog će se datuma napraviti dvije šetnje. 

Inače, Centar za posjetitelje La mula de Parenzo djeluje od kraja studenog prošle godine, a do sada je kroz njega prošlo oko tri tisuće ljudi. Oprema i uređenje Centra za posjetitelje u potpunosti su financirani EU sredstvima. Ovaj projekt Grada Poreča-Parenzo je temeljen na motivima istoimene pjesme, globalno poznate i vrlo bliske ne samo Porečanima, nego i puno široj publici, a ima za cilj prikazati razvoj porečkog gospodarstva i ribarstva u desetljećima oko nastanka pjesme, kao i društvenog života toga doba. Posebna pozornost dana je obradi tematike porečke Peškere, ribarstva i marikulture, a sve na način koji povijesno zanimljive činjenice interpretira na suvremen način. Tako će djeca imati prilike doznati tko je bila “la mula de Parenzo”, zašto je važna za grad i druge detalje iz povijesti Poreča s početka 20. stoljeća, uz fotografije, infografike, stare predmete, i multimedijalna interaktivna pomagala. Šetnja će predškolcima biti prilika da zarone u prošlost Poreča, a Centru polazišna točka za nove sadržaje u narednom periodu.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email