VALFRESCO-S-1123
LUTRIJA T

Centar za invazivne vrste: Ah, ti dosadni komarci!

06.07.2022. 08:31; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Centar za invazivne vrste: Ah, ti dosadni komarci!
96713

Ljeto je, vrijeme za zabavu, uživanje na moru i godišnje odmore. Ali ljeto je i vrijeme kada zrakom vladaju kukci koji nam mogu pokvariti raspoloženje- muhe i komarci.

Tko su komarci?

U svijetu je opisano oko 3300 vrsta komaraca, dok u Hrvatskoj živi preko 50 vrsta. Te vrste dolaze iz rodova Culex, Anopheles i Aedes. U rod Culex spada najrasprostranjenija i najpoznatija vrsta komarca – Culex pipiens. Nalazimo ga na svim kontinentima i različitim staništima i do 200 m nadmorske visine. Vrste roda Anopheles su vektori malarije pa ih često nazivaju malarijski komarci. Invazivni strani komarci u Hrvatskoj poput tigrastog (Aedes albopictus) i japanskog komarca (Aedes japonicus) spadaju u rod Aedes. Invazivne strane vrste komaraca se najčešće šire putem transporta, kroz trgovinu rabljenih guma i uvozom cvijeća te imaju sposobnost lake adaptacije na antropogeno izmijenjen okoliš.

Za komarce je vrlo važna stajaća voda, u nju polažu svoja jajašca i tu kreće njihov razvoj. Pogodna staništa uključuju prirodne ili umjetne nakupine vode. Prirodne su poplavne površine, kanali s vodom, udubine u tlu, lokve nastale nakon kiše, stajaćice ili voda u dupljama drveća. Osim prirodnih staništa, komarci koriste i mjesta nastala ljudskom aktivnošću poput različitih predmeta u dvorištu i vrtovima u kojima se nakuplja voda (bačve, kante, gume, tegle, otpad, fontane, cerade itd.).

Zbog toga što su komarci izraziti molestanti, njihov ubod je neugodan, a neki od njih su i vektori različitih bolesti, potrebno ih je suzbijati.

Kako ih suzbiti?

Metode suzbijanja razvojnih oblika i odraslih komaraca, mogu se podijeliti na kemijske (primjena pesticida), mehaničke (uklanjanje legla) te biološke.

Početkom 20. stoljeća, malarija je bila uzrok velikoj smrtnosti stanovništva te su postojali brojni pokušaji sprečavanja razmnožavanja komaraca. Prvi pokušaji obuhvaćali su korištenje kemijskih larvicida. Korišten je petrolej i „pariško zelenilo“ koje se odlikovalo lakom i jeftinom primjenom i dobrim larvicidnim karakteristikama. U potrazi za biološkom metodom suzbijanja komaraca, 1924. godine u Istru je uvezena gambuzija – vrsta ribe iz Sjeverne Amerike koja je predator ličinki komaraca. Tako su stajaćice koje su smatrane potencijalnim izvorištem prijenosnika malarije bile poribljavane gambuzijom. Danas se zna da je gambuzija izrazito invazivna vrsta i prijetnja bioraznolikosti.

U ljetnim mjesecima često slušamo o „zaprašivanju“ kao metodi smanjivanja velike populacije odraslih komaraca. U praksi je ova metoda vrlo neučinkovita s obzirom da eliminira komarce u već odraslom stadiju. Osim slabe učinkovitosti, ova metoda je vrlo skupa, tehnički zahtjevna i djeluje neselektivno. Što znači da ubija sve vrste kukaca koje se nađu na nekom staništu. 

Učinkovitija metoda suzbijanja komaraca je larvicidni tretman koji uključuje korištenje kemijskih i bioloških sredstava u staništima gdje se nakuplja voda. U vodu se ubacuje tableta ili silikonsko ulje koji djeluju selektivno, usmjereno prema ličinkama komaraca. Takvi preparati djeluju na površinsku napetost vode te onemogućavaju izlazak ličinki komaraca iz vode te daljnji razvoj u odraslu jedinku.

Međutim, posljednjih se godina sve više naglašava važnost primjene ekološki prihvatljivijih, bioloških metoda suzbijanja. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije razvija biološku metodu suzbijanja komaraca poznatu kao „Tehnika sterilnih kukaca“ (SIT, eng. Sterile insect technique). Poanta je da se ciljanoj vrsti smanji potomstvo ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se potom pare s divljim ženkama, a kao rezultat, ženke polažu neoplođena jaja. Mužjaci se steriliziraju pomoću radioaktivnosti. Spomenuta tehnika isprobat će se ove godine nad tigrastim komarcem (Aedes albopictus) na području Premanture.

Što ja mogu učiniti kako bih spriječio/la širenje komaraca?

Svatko od nas može odgovornim ponašanjem značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju. Jedan od načina je uklanjanje nepotrebnih predmeta oko kuće u kojima se nakuplja voda koja može postati leglo komaraca. Ako ste pronašli leglo koje ne možete ukloniti, tada u takvo leglo možete izliti malo mineralnog ulja. Ulje će stvoriti tanki sloj na površini vode i mehaničkim djelovanjem spriječiti izlazak ličinki. Isto tako, uvijek se možete obratiti tvrtci zaduženoj za suzbijanje komaraca na području Vašeg stanovanja.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, dilema ili sumnji na promjene u prirodnom okolišu.

Centar za invazivne vrste

 

Print Friendly, PDF & Email