NEWS

Centar za invazivine vrste IPT Poreč: S proljećem dolazi pelud

17.03.2021. 09:10; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Centar za invazivine vrste IPT Poreč: S proljećem dolazi pelud
pelud-alergija

Znate li što je to pelud te zašto kod nekih ljudi uzrokuje alergije? Dolazi li pelud u različitim oblicima? Kako pratiti pojavu peludi u zraku? Odgovore potražite u tekstu!

Što je zapravo pelud i zašto je ona važna?
Pelud su mikroskopska zrnca koja proizvode biljke kako bi se mogle razmnožavati (muške spolne stanice). Najvažnija funkcija peludi je oprašivanje biljaka, a čovjeku služi u istraživanjima geološke prošlosti, arheologiji i forenzici. Pelud se može jesti u obliku cvjetnog praha koji ima veliku hranidbenu i energetsku vrijednost. U cijeloj sezoni jedna pčelinja zajednica prikupi oko 30 kilograma peluda!

Na koji način se pelud prenosi od biljke do biljke?

Što su alergije i zašto one nastaju?

Alergija je prekomjerna reakcija obrambenog sustava na različite čimbenike okoliša, inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo kožom, ili pojedemo. Najčešće se javljaju u djetinjstvu, ali se mogu javiti u bilo kojoj dobi. Procjena je da u Hrvatskoj 7-10% stanovništva boluje od peludne alergije, a 3-5% boluje od astme.
Za nas je važna ona pelud koja se prenosi putem vjetra, jer tada može biti udahnuta i kod osjetljive populacije izazvati alergiju. Peludna zrnca su lagana i nošena vjetrom mogu se prenijeti na udaljenosti i do 100 kilometara, a ipak najveći dio peludi, oko 90% ostaje na mjestu otpuštanja.
Rano proljeće vrijeme je cvatnje stabala – breza, lijeska, čempres, hrast, maslina i bor.

Tijekom svibnja i lipnja cvjetaju razne vrste trava, a ljeti razni korovi kao što su ambrozija, pelin i kopriva. Upravo ove vrste najčešći su izvor peludi koja izaziva alergije u našim krajevima.

Praćenje peludi u zraku

Kako bi u svakom trenu znali nalazi li se u zraku nekih od alergena, osmišljen je peludni kalendar koji prognozira početak, trajanje i kraj cvatnje biljnih vrsta koje uzrokuju alergiju.
Peludni kalendar za područje Poreča može se pogledati na sljedećem linku: https://zzjziz.hr/index.php?id=161

Trenutno stanje koncentracije peludi u zraku prikazuje se u obliku peludne prognoze. Od 1. siječnja 2020. godine Zavod za javno zdravstvo Istarske županije započeo je praćenje koncentracije peludnih zrnaca u zraku u gradu Poreču. Uzorkivač je smješten na krovu Doma za starije i nemoćne osobe, (M. Gioseffi 2), a uzroci se uzimaju jednom tjedno. Peludnu prognozu možete pogledati na linku: https://zzjziz.hr/index.php?id=271

 

Centar za invazivne vrste Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email