NEWS
VALFRESCO S-170422

Centar za građanske inicijative Poreč održao javni događaj u sklopu kampanje #JutrosSamStala

WhatsApp Image 2022-02-12 at 11.32.28
15.02.2022. 08:33; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Centar za građanske inicijative Poreč održao javni događaj u sklopu kampanje #JutrosSamStala

U subotu 12.02. u Poreču na Trgu Slobode, CGI Poreč je održao je javnu akciju. Novonastala Mreža pod nazivom ”4.smjena-nevidljiv rad”, čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, a koju čine organizacije civilnog društva iz cijele RH i visokoobrazovna ustanova, provodi kampanju #JutrosSamStala. Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e.
Partneri na projektu, ujedno i članice Mreže su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga ”HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga ”IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine- organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Cilj kampanje #JutrosSamStala je osvijestiti javnost o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra ”ženskim” i kojeg većinom obavljaju žene. Kampanja je dio projekta ”Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske- prostori promjene”. Projekt traje 36 mjeseci, a njegov cilj je razvijanje i predlaganje adekvatnih javnih politika koje bi doprinijele usklađivanju privatnog i poslovnog života građana i građanski Republike Hrvatske putem osnaživanja partnerstva organizacija civilnog društva uključenih u Mrežu, međusektorske suradnje s visokoobrazovnim ustanovama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz učinskovit socijalni dijalog.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 kn, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85% u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utjeće na različita područja života žena– od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju.

Povodom  Valentinova CGI Poreč je organizirao javni događaj u suradnji s Gradom Poreč- Parenzo. Događaj se sastojao od izložbe slika sa autentičnim pričama žena koje su podijelile svoja iskustva o neplaćenom kućanskom radu na društvenim mrežama i koje su u sklopu ove kampanje prikupljene i prikazane javnosti. Uz izložbu smo imale i performans peglanja u kojem je mladi konceptualni umjetnik Petar Dugandžić peglao odjeću svih onih koji su mu donesli robu na peglanje. Na trgu je bio postavljen kauč da se žene mogu sjesti i odmoriti, a medvjedić Ravnopravko im je pravio društvo.

CGI Poreč

Print Friendly, PDF & Email