NEWS

Cappelli o otkazivanju rezervacija: Morate vratiti novac i točka

11.05.2020. 13:42; ; Početna / Gospodarstvo / Cappelli o otkazivanju rezervacija: Morate vratiti novac i točka
2020-05-11_13h40_24

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je okolnim zemljama poslana poruka da je Hrvatska počela funkcionirati na turistički način, bez obzira na sve mjere koje postoje, piše index.hr

“Vrlo je jasna stvar – može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na nekakvo jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički”, rekao je ministar gostujući u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje.

Dodao je kako je ovaj tjedan pokusni i da će se vidjeti kako sve funkcionira.

Iz udruženja hotelijera HGK predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti otprilike jedan do dva od mogućih deset hotela, dok ostali čekaju potpunu obustavu poslovanja.

Agencije i hoteli su prije epidemije koronavirusa uzimali rezervacije – i novac koji dolazi s njima. Taj novac su dijelom potrošili za pripremu sezone i sada bi ga trebalo vratiti. Radi se o oko 200-220 milijuna eura.

“Morate vratiti novac i točka”, rekao je ministar.

Država neće jamčiti za povrat novca od vaučera 

Tu je i pitanje vaučera. U Hrvatskoj se izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vaučera umjesto povrata putnicima za paket-aranžmane, u trajanju 180 dana.

“Mi smo odmah praktički reagirali nakon 15 dana. Zaštitili smo s jedne strane potrošača, ali i agencije, da se u 180 dana mogu dogovoriti. Sada razgovaramo o vaučeru i za hotelijere”, rekao je.

Na pitanje tko će jamčiti za taj povrat sredstava i što ako ih same tvrtke neće moći vraćati, odgovara:

“Mi nismo išli na fazu odgovornosti kao država, da garantiramo povratak tih sredstava. To su agencije koje imaju svoj dio osiguranja, moraju imati, pa se ja nadam da su se tako pokrili”, odgovara ministar.

Najbitniji su nam sedmi, osmi i deveti mjesec

Govoreći o otkazivanju rezervacija, ministar kaže kako smo svibanj “u potpunosti izgubili”, a većinom je izgubljen i šesti mjesec.

“Prihode računamo između 25 i 30 posto. Prošle godine smo, s domaćim tržištem, ostvarili negdje oko 20 milijardi eura. Mi smo radili sve ankete, tj. procjene. Radili smo procjenu 60-90 posto gubitaka. Mislim da bismo mogli odraditi negdje između 25 i 30 posto. Prva tri mjeseca nije sve izgubljeno, ali jedan veći dio je izgubljen. Iako je to samo 5 posto prometa, negdje 480 milijuna eura je na razini tih pet posto prva tri mjeseca. Negdje oko 2 milijarde i 250 milijuna eura je četvrti, peti i šesti mjesec. Taj će dio biti praktički potpuno izgubljen. Računamo da smo u prvih šest mjeseci izgubili oko 2 milijarde i 200, 400 milijuna eura. Najbitniji su nam sedmi, osmi i deveti mjesec, gdje se ostvaruje 63 posto prometa, rekao je”, rekao je ministar.

Print Friendly, PDF & Email