NEWS
Best of Poreč

Čak 22 plave zastave za porečke plaže

IMG_7869
14.06.2016. 11:26; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Čak 22 plave zastave za porečke plaže

Ovoga ljeta porečke će plaže s ponosom isticati čak 22 plave zastave – međunarodno priznanje i simbol za očuvani okoliš i pažnju koju čovjek posvećuje prirodi.  Dokaz je to neprestanog i predanog usmjerenja tvrtki Plava laguna i Valamar Riviera, Grada Poreča-Parenzo, Turističke zajednice grada Poreča i ostalih privrednih subjekata ka ekološki održivom razvoju. Plave zastave krase porečke plaže već niz godina, dokazujući tako kvalitetu mora, visoku razinu uređenja plaže, prisutnost spasilačke službe te drugih sadržaja bitnih za dobivanje ovog prestižnog priznanja.

Svečano podizanje plavih zastava održano je jučer, 13. lipnja 2016., istodobno na svim plažama i u marini, dok je središnja svečanost, uz prisutnost gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Edija Štifanića, direktora Turističke zajednice Grada Poreča Nenada Velenika, predsjednika uprave Plave Lagune Nenada Stavera, te ostalih brojnih gostiju, održana na Plaži Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola. Uz samo podizanje zastave, organiziran je i program u kojem su nastupile vokalna skupina RougeMarines, Klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris te porečka plesna skupina USB. Od sveukupno 22 porečke plave zastave, osam ih se nalazi na plažama Valamar Rivijere, 11 na plažama Plave lagune te tri na gradskim plažama.

Prisutnima se na svečanosti podizanja zastave obratio predsjednik Udruge Lijepa naša, Ante Kutle:

– Iskrene čestitke na još jednoj godini u kojoj će se plave zastave vijoriti na prekrasnim porečkim plažama. Plava zastava je međunarodni program koji se provodi u više od 45 zemalja svijeta, te brojni turisti sve češće za svoj odmor biraju plaže i marine koje su nositelji Plave zastave.

Andrea Štifanić, direktor općih i pravnih poslova Valamar Rivijere, nastavio je:

– U okviru politike održivog razvoja, Valamar Rivijera ulaže znatna sredstva u projekte namijenjene zaštiti jadranske obale i mora, jer je upravo to, ta iskonska, neiskvarena ljepota naše prirode, ono što naše goste svake godine iznova oduševljava. Čist okoliš preduvjet je za kvalitetan život, ali je istovremeno i pokazatelj predanosti i ljubavi prema gradu u kojem živimo. A s današnjim danom i s ove 22 zastave, još jednom dokazujemo koliko volimo Poreč.

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno oko 30 europskih i 10 vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto više od 3000 Plavih zastava, od toga više od 2500 na plažama te više od 600 u marinama. Nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa naša.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani