NEWS
Laguna Ironman 800

“Ča sa škovacama“ – predškolci učili o morskim vrstama i očuvanju čistog mora

Djeca i ronioci
23.09.2022. 21:36; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / “Ča sa škovacama“ – predškolci učili o morskim vrstama i očuvanju čistog mora

„Ča sa škovacama“ naziv je interaktivne radionice za dvije predškolske skupine Dječjeg vrtića Radost Poreč koje su održane jučer na Gradskom kupalištu, s ciljem educiranja najmlađih sugrađana o važnosti zaštite morskih staništa i razvijanja brige o moru i očuvanju njegove bioraznolikosti.
Bilo je tu i govora o negativnom utjecaju klimatskih promjena, utjecaju čovjeka i razvijanja svijesti o pravilnom postupanju s otpadom. Na praktičnom primjeru djeca su naučila koje to morske vrste koje najčešće žive na našem obalnom pojasu, te koje vrste otpada najčešće pronalazimo u moru i na plažama.

Radionice su vodile djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, a pridružilo im se i desetak ronioca, članova Društva za podvodne djelatnosti i športski ribolov ˝Poreč˝ koji su za tu priliku djeci prezentirali ronilačku opremu, te nakratko zaronili i pokazali im kakav sve otpad ljudi odbacuju u more.

  Aktivnosti su dio projekta ˝Ča sa škovacama˝ koji Društvo provodi u partnerstvu s Gradom Porečom-Parenzo, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od  33.353 kuna što je 40 % ukupne vrijednosti projekta.
Njegovi ciljevi su zaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru i edukcija najmlađih Porečana o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa.

DPDSR Poreč redovito provodi akcije čišćenja podmorja, a ovim se projektom nastojalo uključiti i najmlađe Porečane kako bi odmalena naučili da škovacama mjesto nije u moru. Želja je uključiti djecu i u buduće eko akcije čišćenja podmorja te ih praktičnim radionicama učiti o morskim vrstama te važnosti i načinima očuvanja njihovih staništa, naglasili su Zoran Zulijani, predsjednik  DPDSR Poreč i zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, koji su posjetili predškolarce na Gradskom kupalištu.

Finalna aktivnost projekta planirana je za nedjelju 25. rujna kada će 50-ak ronioca iz Istre na području porečke luke provesti eko akciju čišćenja podmorja. Akcija će trajati od 10 do 13 sati, nakon čega je planirano druženje ronioca, volontera i ostalih sudionika u prostorijama kluba. U slučaju nepogodnih vremenskih prilika, akcija se odgađa , o čemu se javnost biti pravovremeno obaviještena

 

˝Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Društva za podvodne djelatnosti i sportski ribolov ˝Poreč˝ Poreč i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.˝

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email