NEWS

Burna sjednica porečkog Gradskog vijeća trajala je punih šest sati – DEBATIRALO SE O SMEĆU, STAROM JADRANU I OSUĐENIM KRIMINALCIMA

2018-02-01_12h52_38
01.02.2018. 12:49; ; Početna / Politika / Burna sjednica porečkog Gradskog vijeća trajala je punih šest sati – DEBATIRALO SE O SMEĆU, STAROM JADRANU I OSUĐENIM KRIMINALCIMA

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre) Burnu sjednicu porečkog Gradskog vijeća, koja je sinoć trajala nešto više od šest sati, obilježio je izbor novog predsjednika vijeća – IDS-ovca Adriana Jakusa, te još nekoliko momenata – oštri verbalni sukob između HDZ-ovca Dražena Prgića i direktora komunalnog poduzeća Usluga Milana Lakovića, duga rasprava o novostima koje građanima od 1. veljače donosi nova odluka o odvojenom prikupljanju i zbrinjavanju otpada te, na kraju, debata o Starom Jadranu.

Ovu su sjednicu početkom siječnja zatražili oporbeni vijećnici Goran Gašparac, Slavko Fornažar, Maurizio Zennaro, Dolores Ghersinich, Emanuel Rudan i Dražen Prgić upravo da bi doznali više o poništenom natječaju za prodaju starog nogometnog igrališta Jadran, što je, međutim, dospjelo na zadnje mjesto dnevnog reda – kao 17. točka koja je počela tek oko 22.40 sati, kada je prisutnima u vijećnicima već bilo poprilično teško pratiti tijek sjednice.

Krenimo redom.
Prije nego se počelo s pripremom tajnog glasanja za predsjednika vijeća, opozicija je objavila da je osnovala svoj klub vijećnika u koji su ušli nezavisni Zennaro kao predsjednik, te Fornažar (HNS), Prgić (HDZ), Gašparac (SDP) i nezavisna Ghersinich. Klub je zatim Zennara predložio kao kandidata za predsjednika vijeća. Tajnim je glasanjem Jakus, koji je funkciju predsjednika vijeća obnašao u prošlom sazivu vijeća do lanjskog svibnja, osvojio većinu od 11, dok je za Zennara bilo šest glasova. Podsjetimo, novi se predsjednik porečkog parlamenta birao jer je njegov prethodnik, IDS-ovac Dean Pauletić, podnio ostavku lani na zadnjoj sjednici, a razlog je bio upravo natječaj za prodaju Starog Jadrana koji je poništen na toj istoj sjednici. K tome, Jakus je zatim s 15 od ukupno 17 glasova izabran i za predsjednika komisije za upravljanje gradskom imovinom velike vrijednosti, gdje je opet zamijenio Pauletića koji je dao ostavku i na ovu funkciju (uvijek zbog Starog Jadrana).

Potom je u sklopu vijećničkih pitanja Prgić pitao je li moralno u upravu Usluge na izmišljeno radno mjesto zaposliti bivšeg gradonačelnika Edija Štifanića, koji je u rujnu 2013. osuđen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, a u istom tom postupku za isto nedjelo osuđeni su i Milan Laković i aktualni predsjednik porečkog SDP-a Rodoljub Kosić. K tome, dodao je Prgić, Štifanić je postao i predsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke Odvodnja. Za govornicom mu je došao odgovoriti upravo Laković, koji je Prgića isprovocirao rekavši mu „Kako kažu neki, kurva uvijek o poštenju.“. „Kako te nije sramota“, „smeće jedno“, „kriminalčino jedna“, „ti si kurva i smeće“ i još sličnih uvreda dobacivao mu je Prgić iz vijećničke klupe. Teško ga je Jakus uspio smiriti, čak ga je htio i udaljiti, a Lakovića je tek zamolio da do kraja odgovori na njegova pitanja. Nakon što je Laković objasnio kako su Štifanića na spomenute funkcije imenovali jednoglasno i sukladno zakonu, Prgić je svoju paljbu nastavio za govornicom, rekavši da je „IDS dozvolio da osuđeni kriminalac zaposli osuđenog kriminalca – pa to nema nigdje“. HDZ-ovac je zaključio da će se i on početi baviti kriminalom, jer očito građani za to glasuju.

Govoreći o novom načinu prikupljanja i zbrinjavanja otpada Laković je detaljno izvijestio o novostima, prema kojima će se građanima usluga naplaćivati prema količini odbačenog otpada, odnosno po veličini kante koju sami budu odabrali, te količini odvoza. O cijenama i mogućem poskupljenju te usluge nije bilo konkretnih informacija, tek je Laković najavio da će uskoro izraditi novi cjenik i poslati ga (grado)načelnicima na odobrenje, uz opasku da će se stimulirati oni koji budu odvajali otpad. Vijećnici su imali niz praktičnih pitanja, poput onog moraju li prihvatiti Kaštjun kao centralno odlagalište (Laković odgovorio da moraju po zakonu), kako će se i gdje spremnici postaviti, što će biti po ljeti kada u apartmane dolaze turisti, hoće li se reciklirani otpad prodavati, zašto edukacije građana nisu već odrađene, kako će se u stambenim zgradama znati tko je koliko smeća bacio u kontejner i niz drugih. Laković je kazao da će prilagodba trajati dugo, da su dužni smanjiti količine otpada, da se radi o velikim izazovima, te da se nadaju naći rješenja za sve situacije koje će nastati. Nažalost, ustvrdilo se da će mnogi, kako bi smanjili račune, umjesto u svoj kontejner bacati smeće i u šumarke.

Što se tiče Starog Jadrana, opozicijski vijećnici tražili su odmah na početku da se ta točka stavi na početak, na drugo ili treće mjesto iza vijećničkih pitanja, budući da je to bio razlog sazivanja tematske sjednice. No, većina od deset vijećnika nije prihvatila izmjenu dnevnog reda, za koju je glasalo tek sedam vijećnika. Više smo puta pisali o aferi Stari Jadran, jer se sumnjalo u netransparentnost natječaja i pogodovanje jednom od dvojice ponuđača. Niti nakon rasprave, koja ju je Fornažar zaključio u nogometnom stilu – zviždukom i crvenim kartonom uperenim prema gradonačelniku i njegovim suradnicima – nije se doznalo ništa novog. Oporba je tražila odgovornost stručnih službi, podsjećajući da su lani pred kraj godine odluku o poništenju natječaja donijeli bez da su dobili sve relevantne informacije i dokumentaciju. Gašparac je ustvrdio da je nevaljala garancija tvrtke koja je ponudila veću cijenu, zapravo po njegovom mišljenju bila valjana i naplativa, te da do poštenja natječaja nije smjelo doći. Gradonačelnik Loris Peršurić više je puta ponovio kako je natječajni postupak odražen po zakonu i da ničeg spornog nije bilo. Prgić je pak kazao da je do cijelog problema došlo samo zato što su se vodile žestoke borbe unutar IDS-a, jer su se baš u to vrijeme održali izbori unutar te stranke. Pitao je Pauletića je li bio ucijenjen, budući da je nakon toga dao ostavku, a ovaj je odgovorio negativno.

Spomenimo samo da je osnovano i niz novih odbora i komisija, a u nekima su promijenjeni članovi.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email