NEWS

Bujica razrovala 40 milijuna kuna vrijednu dvoranu

609Poplava7.jpg
20.09.2010. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Bujica razrovala 40 milijuna kuna vrijednu dvoranu

Prije tri tjedna otvorena sportska dvorana od 40 milijuna kuna još je uvijek pod vodom. Vatrogasci danonoćno ispumpavaju ali je razina vode u dvorani još uvijek oko tri metra, malo ispod razine koševa. U dvoranu je u noći sa subote na nedjelju prodrla bujica a pretpostavlja se da se ulilo čak 70 tisuća metara kubičnih vode i blata. Stravičan prizor dočekao je šokirane Novigrađane. Parketi su plutali u ´bazenu´ vode visokom čak sedam metara. Novigradska ljepotica je uništena, a hoće li se moći sanirati i uz koju cijenu upitno je. O tome još nitko ne želi pričati. Ispod razine ukopane dvorane su još dvije manje dvorane, svlačionice, postrojenja za ventilaciju i cjelokupan upravljački sustav dvorane. Protivnici izgradnje takve dvorane na toj lokaciji su i ranije pričali kako je riječ o području koje često poplavljuje te da u obližnjoj poslovnoj zoni Vidal nisu izgrađene oborinske vode.

Tijekom jutra se i u Umagu nastavilo sa saniranjem i utvrđivanjem šteta koje se, prema neslužbenim informacijama, procjenjuju i na 50 milijuna kuna. Novigrad, Umag, Buje i Brtonigla vjerojatno će, nakon utvrđivanja šteta, zajedno zatražiti pomoć Županije i Vlade.

Iz Grada Novigrada uputili su priopćenje kako je veći dio vode ispumpan te predviđaju da bi se voda u potpunosti mogla ukloniti do večernjih sati. Na ispumpavanju vode bili su tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći angažirani pripadnici JVP Umag i nekolicine drugih istarskih JVP-a, novigradskog DVD-a, poduzeća Vodoprivreda, te nekolicina građana volontera.

– Teško je govoriti o procjenama štete, već se tek može ponoviti kako će se o tome nešto konkretnije znati tek kada se voda u potpunosti ukloni odnosno povuče, a nadležne i stručne službe obave procjenu. U tom svjetlu prenosimo informaciju kako je odlukom gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova i predsjednika Skupštine trgovačkog društva Neapolis sport, Antea Milosa, imenovano posebno deveteročlano stručno povjerenstvo za otklanjanje posljedica štete od poplave na sportskoj dvorani. U Povjerenstvu su pored predstavnika Grada Novigrada i Neapolis sporta i predstavnici projektanta dvorane, nadzorni inženjeri, predstavnik gradskog poduzeća Neapolis te izvođača radova na izgradnji dvorane. Zadatak povjerenstva bit će koordinacija i praćenje radova na otklanjanju posljedica štete od poplave u sportskoj dvorani, a Povjerenstvo je ovlašteno i da donosi odluke i daje uputstva za sve postupke u svezi otklanjanja štete na građevini, uređajima i opremi.

Dan nakon poplava prouzročenih ekstremno obilnim padalinama na području sjeverozapadne Istre pa tako i Novigrada, prenosimo informacije nadležnih službi kako su na našem području zabilježene nezapamćeno visoke vrijednosti padalina, od čak 150 do 200 mililitara kiše po četvornom metru! Druga važna informacija je i kako je do poplava na području Bujštine, pa tako i Novigrada, došlo zbog izlijevanja Umaškog potoka, koji se potom podzemnim kanalima izlio na šire područje Bujštine, te izbijanjem na površinu na mnogim lokacijama prouzročio poplave. Riječ je dakle o ekstremnim i iznimno rijetkim prirodnim pojavama koje je teško, gotovo nemoguće predvidjeti, a protiv kojih je postojeći sustav zaštite od poplava gotovo nemoćan.

Pored poplavljenog objekta sportske dvorane, tijekom ponedjeljka 20. rujna voda se dijelom zadržala i na nekoliko poljoprivrednih površina, no tijekom jutarnjih sati razina je opadala te se očekuje kako će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana voda povući.

Prenosimo i informaciju kako je Grad Novigrad-Cittanova zatražio proglašenje elementarne nepogode, što bi dijelom trebalo pomoći u saniranju štete, navodi se u priopćenju grada Novigrada.

Gradski odbor HDZ-a u Novigradu je zatražio sazivanje izvanredne tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Novigrada na temu uništenja sportske dvorane te poduzimanja daljnjih radnjih. S obzirom da se radi o kapitalnom gradskom objektu držimo da je neophodno poradi samog interesa javnosti utvrditi okolnosti koje su dovele do nemilog događaja, naveo je predsjednik HDZ-a Novigrad Alen Janičić.

(iPress/DM/foto DM)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email