NEWS

Bujas poručio vladi: Ovaj put bez poduzetnika, gospodo, nećete se izvući iz krize

2020-08-28_21h26_28
28.08.2020. 21:27; ; Početna / Gospodarstvo / Bujas poručio vladi: Ovaj put bez poduzetnika, gospodo, nećete se izvući iz krize

Dr\avni zavod za statistiku danas je objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom tromjesečju pao 15,1 posto na godišnjoj razini što je njegov prvi pad od polovice 2014. godine.

Hrvoje Bujas iz Glasa Poduzetnika danas je na RTL-u komentirao što Hrvatska treba napraviti da bi se stanje popravilo, donosi index.hr.

“Hrvatska pod hitno mora provesti ključne reforme”

”Jasno je da Hrvatska pod hitno mora provesti ključne reforme, mora imati hrabre lidere koji će se pokazati sad. Sad je ono vrijeme kada kažemo da se na muci poznaju junaci pa dajte, gospodo, imate mandat, iskoristite ga, uhvatite se u koštac s reformama. Prva ključna je porezna reforma – smanjite, dovraga, te poreze! Na taj ćete način sebi u budućnosti indirektno dignuti proračun”, kazao je Bujas.

Istaknuo je da se već sada događaju određene promjene, ali kozmetičke. 

”Ako ne napravite cjelokupni paket, dakle – s jedne strane smanjivanje PDV-a, poreza na dohodak, kojekakvih doprinosa i tako dalje, s druge strane morate isto tako imati jaku reformu pravosuđa. Ono praktički ne funkcionira, a to nije bitno samo zbog brzine naplate, nego pravde u društvu, a to je jedan od naša četiri postulata: više rada, više pravde, manji porezi i digitalizacija”, dodaje.

”Treća ključna iznimno bitna stvar u ovom trenutku je optimizirana i efikasnija javna i lokalna samouprava. Što se čeka? 550 gradova i općina – zar nam doista toliko treba? Nas ima manje od četiri milijuna”, upozorio je opet Bujas za RTL.

Kaže da vladi treba gospodarski savjet

Bujas smatra da bi po uzoru na znanstveni savjet za koronu trebao postojati i savjet koji bi vladi pomagao oko gospodarstva.

”Predlagali smo to, u tom gospodarskom stožeru trebali bi biti doista poduzetnici. Udruga Glas poduzetnika je predložila i određene ljude, kvalitetne ekonomiste svjetskoga glasa. Što se s time čeka? Ne možete imati radnu skupinu u kojoj nema poduzetnika. Ovaj puta bez poduzetnika, gospodo, nećete se izvući iz krize! Jer bez stvaranja novih vrijednosti toga neće biti i povratka ljudi sa Zavoda za zapošljavanje koji će doći u dogledno vrijeme jer nas čeka doista teška jesen, teška zima, a treba dočekati sljedeću sezonu. Ovoga puta bez poduzetnika nema naprijed, uključite nas”, poručio je Bujas, upozorivši da bi situacija sada bila i gora da vlada ranije nije prihvatila neke njihove prijedloge: ”Udruga Glas poduzetnika od početka ima jasne konkretne zdravorazumske prijedloge, poslušajte nas!”

Print Friendly, PDF & Email